Index Page
Βιβλιογραφία


Βιβλιογραφία για το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα της Πάτρας

Φοιτητές και δικτατορία
Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα 1972 - 1973


Συγγραφέας: Δαφέρμος, Ολύμπιος Ε.
Έκδοση: Γαβριηλίδης, 2003
Σελίδες: 294
Τιμή Εκδότη: € 19

Περιγραφή:
Διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αντιδικτατορικής φοιτητικής πάλης, από τη σκοπιά ενός υποστηρικτή της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας του φοιτητικού κινήματος. Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, ήταν φυσικό -και λόγω των αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου- να απασχολήσει ιδιαίτερα τις στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών κατά τη μεταπολίτευση. Όμως τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται κυρίως στην ηρωική πλευρά των γεγονότων, στο ρόλο των προσώπων, στις αντιπαραθέσεις των κομμάτων, στην παρέμβαση των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα γεγονότα. Λίγα είναι τα κείμενα που ασχολήθηκαν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, τις μορφές δράσης του, την εξέλιξή του, τη δυναμική του, τον προσανατολισμό του, την σχέση του με τις δρώσες πολιτικές δυνάμεις της εποχής. Αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος από τον Ιανουάριο του 1972 έως το Νοέμβριο του 1973 θέλοντας να συμβάλει σ' αυτόν τον προβληματισμό.


Όνειρο ήταν
Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το Πολυτεχνείο με το βλέμμα των πρωτεργατών


Βαγγέλης Αγγελής, Ολύμπιος Δαφέρμος
σελ. 396 , 21χ14 εκ.
ISBN: 960-210-496-1
Έκδοση 2005
Τιμή Εκδότη: €16.00

Περιγραφή
Το βιβλίο αποτελείται από αποσπάσματα δηλώσεων, συνεντεύξεων και άρθρων ογδόντα εννιά φοιτητών, που στην πλειονότητά τους πρωτοστάτησαν στο Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως εφημερίδες και περιοδικά από το 1974 έως το 1993, μία τηλεοπτική εκπομπή, μέρος του οπτικοακουστικού υλικού της ΕΔΙΑ, το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά, υπεύθυνες δηλώσεις φοιτητών του ΕΜΠ που κατατέθηκαν στην Πρυτανεία του Ιδρύματος για την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, στις 14.2.1973 και μέρος της αλληλογραφίας του Ολύμπιου Δαφέρμου με φοιτητές που πήραν ενεργά μέρος στο Κίνημα.
Το υλικό ταξινομήθηκε και χωρίστηκε σε θεματικές ενότητες με κύριο μέλημα να αντιπροσωπευθούν όλες οι απόψεις που υπάρχουν για το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα και το Πολυτεχνείο.
Κάποιοι παρουσιάζονται πολλές φορές. Κάποιοι άλλοι όχι, και κάποιοι τρίτοι καθόλου, αν και η συμβολή τους στο Κίνημα ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Κάποιοι επέλεξαν να μιλήσουν, κάποιοι να σιωπήσουν.
Στον τόμο ανθολογούνται οι: Αγγέλικας Ηλίας, Αθανασίου Μήτσος, Αλαβάνος Αλέκος, Αναστασάκος Γιάννης, Αναστασίου Ελένη, Ανδρουλάκης Μίμης, Αντώνογλου Nίκος, Βαλαβάνη Nάντια, Βασιλακόπουλος Γιώργος, Βερνίκος Γιώργος, Βίος Στέλιος, Βογιατζής Κώστας, Βουλέλης Nικόλας, Βουτσινά Πόπη, Γαβριήλ Γιώργος, Γιόγκας Μαρίνος, Γουδέλης Τάσος, Δαφέρμος Ολύμπιος, Διακουλάκης Nίκος, Δίπλας Χρήστος, Δρογγάρης Γιώργος, Ευθυμίου Πέτρος, Ηλιόπουλος Nίκος, Καλουδιώτης Δημήτρης, Κανελλάκης Παναγιώτης, Καρυστιάνη Ιωάννα, Κασπαριάν Αγκόπ, Κατωπόδης Ηλίας, Κόντου Κλειώ, Κοροβέσης Γιάννης, Κορτέση Χαρά, Κοσσυβάκης Γρηγόρης, Κωσταράκος Κώστας, Κωστή Λύκα, Λαζαρίδης Χρύσανθος, Λάζος Χρήστος, Λαλιώτης Κώστας, Λιοναράκης Nικήτας, Λογοθέτης Στέλιος, Λυγερός Σταύρος, Μαμωνά Γιάννα, Μαντζουράνης Γιάννης, Μαρκάκη Αντιγόνη, Μαυρογένης Διονύσης, Μαυρουδής Φώτης, Μιχαλόπουλος Nίκος, Μοροπούλου Τώνια, Μπαλαούρας Μάκης, Μπίστης Nίκος, Μπουρδάλας Παναγιώτης, Nεφελούδης Ανδρέας, Nιάκας Μπάμπης, Nικολαΐδου Χριστίνα, Nούλας Αλέκος, Ξύδη Αγγελική, Πάικος Βασίλης, Παπαβασιλόπουλος Γιώργος, Παπαγεωργίου Κλεοπάτρα, Παπαχρήστος Δημήτρης, Παππάς Στέλιος, Παριανός Γιώργος, Πελαντάκης Γιώργης, Πουντουράκης Γιάννης, Ράπτης Nίκος, Ρετάλη ’ντζελα, Ρηγοπούλου Πέπη, Ρήγος ’λκης, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σηφιανός Nίκος, Σιαμαντάς Τέλης, Σιδέρης Nίκος, Σκλαβούνος Παναγιώτης, Σταμέλος Κυριάκος.


Δικτατορία και αντίσταση στην Πάτρα 1967-1974

Συγγραφέας: Κοσμόπουλος, Δημήτρης
Εκδότης: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ημερ/νία έκδοσης: 2003
Τιμή Πρωτοπορίας: 13.50€

Περιγραφή
Ιστορικό της αντιστασιακής δράσης κατά της δικτατορίας στην Πάτρα και στην Αχαϊα. Τα κεφάλαια V και VI αναφέρονται εκτενώς στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα στην Πάτρα, τη δράση του και στην κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


  ’ρθρο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη (εφ. "Αλλαγή" 17/11/95)
 

Πολυτεχνείο 73 - ρεπορτάζ με την Ιστορία (Τόμοι Α' & Β')

Συγγραφέας: Γεώργιος Γάτος
Εκδότης: Φιλιππότης
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 2004

Περιγραφή
Εκτενής δημοσιογραφική παρουσίαση των γεγονότων, μαρτυρίες και ντοκουμέντα από την εξέγερση.


  «Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα»

Συγγραφέας: Σταύρος Λυγερός
Εκδοτική Ομάδα Εργασία
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 1977

Περιγραφή
Η πρώτη προσπάθεια συνθετικής παρουσίασης της γέννησης του φοιτητικού κινήματος από τις προσφυγές στα πρωτοδικεία το 1972 μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο συγγραφέας ανήκε τότε στην «αντιρεφορμιστική αριστερά».


  «Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, 1972-1973»

Συγγραφέας: Ολύμπιος Δαφέρμος
Εκδόσεις Θεμέλιο
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 1992

Περιγραφή
Διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αντιδικτατορικής φοιτητικής πάλης, από τη σκοπιά ενός υποστηρικτή της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας του φοιτητικού κινήματος.


  «Πολυτεχνείο '73. Αναστοχασμός μιας πραγματικότητας»

Συγγραφέας: Δημήτρης Χατζησωκράτης
Εκδόσεις Πόλις
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 2004

Περιγραφή
Η προσωπική ματιά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου από τη σκοπιά του στελέχους της ΚΟΣ και του Ρήγα Φεραίου, γραμμένη τρεις δεκαετίες μετά. Συνοδεύεται από κριτική στις άλλες ερμηνευτικές εκδοχές.


  «Το Πολυτεχνείο ζει;»

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαχρήστου
Εκδόσεις: Λιβάνη
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 2004

Περιγραφή
Επετειακή έκδοση για τα τριάντα χρόνια της εξέγερσης με τη συμβολή πολλών στελεχών του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Αδικείται από τις δηλώσεις κατά της τρομοκρατίας που συμπεριλήφθηκαν στον τόμο, κάτω από την πίεση της πολιτικής επικαιρότητας μετά τις συλλήψεις μελών της 17 Νοέμβρη.


  «Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, 1972-1973»

Επιμέλεια: Ολύμπιου Δαφέρμου
Εκδόσεις: Εκδόσεις Θεμέλιο
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 1992

Περιγραφή
Διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αντιδικτατορικής φοιτητικής πάλης, από τη σκοπιά ενός υποστηρικτή της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας του φοιτητικού κινήματος.


  «Πολυτεχνείο 73. Ρεπορτάζ με την ιστορία.»

Επιμέλεια: Γιώργου Γάτου
Εκδόσεις: Εκδόσεις Φιλιππότη
Ημερ/νία έκδοσης: Αθήνα 2002

Περιγραφή
Δημοσιογραφική παρουσίαση των γεγονότων, μαρτυρίες και ντοκουμέντα από την εξέγερση.


 

This text will be replaced by the flash music player.

Αρχική Σελίδα


Γενιά συντρόφων του ΑΦΚ της Πάτρας
e-mail: geniafakp@yahoo.com

Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2007