Index Page
Κείμενα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Ίδρυση Εταιρίας για τη Διαχείριση του "Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Πάτρας"

Από ομάδα συντρόφων που ζουν στην Πάτρα

[Πάτρα 16-01-2008]

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι προϊόν όλης της πείρας, των προσπαθειών και του προβληματισμού, που άρχισε με την συγκέντρωση στο ΤΕΕ της Αθήνας το 2002, και συνεχίστηκε αργά και βασανιστικά στις συναντήσεις μας σχεδόν κάθε χρόνο στη Πάτρα μέχρι σήμερα.

Αξιοποιεί τις ιδέες του σ. Γιάννη Πουντουράκη για την δημιουργία συλλόγου φίλων του αρχείου του ΑΦΚ της Πάτρας και την ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την επιτροπή που είχαμε εκλέξει τότε. Αξιοποιεί επίσης τον πρόσφατο φετινό προβληματισμό σε σχέση με την τύχη του Παραρτήματος. Συνδέει το αρχείο με την τύχη του παραρτήματος που έχει κακοποιηθεί όλα τούτα τα χρόνια, όπως διαπίστωσαν με λύπη όσοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες το επισκέφτηκαν και όπως καθημερινά το βιώνουν όσοι μένουν στην Πάτρα.

Οι προτάσεις που περιέχει (με αποδέκτες εμάς, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δήμο Πατρέων) πιστεύουμε πως συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο, το κτίριο , την ιστορία του και το σήμερα, λύνοντας τον "γόρδιο δεσμό" της χρήσης του.

Αποτελούν, αν γίνουν αποδεκτές και βαδίσουν στο δρόμο της υλοποίησης, την τελευταία και κορυφαία συνεισφορά και παρακαταθήκη της γενιάς του ΑΦΚ της Πάτρας στους φοιτητές, το Πανεπιστήμιο και στην πόλη που την γαλούχησε.

Το κείμενο προετοιμάστηκε και τέθηκε υπ' όψιν αρχικά σε περίπου 30 συντρόφους-συναγωνιστές- του Α.Φ.Κ. της Πάτρας που διαμένουν στη Πάτρα, σε ανοικτή συνέλευση. Ύστερα από ένα πρώτο προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων, που συνοψίζονται τόσο επί της ουσίας της πρωτοβουλίας όσο και σε επί μέρους τροποποιήσεις της ιδέας, τίθεται υπ' όψιν όλων των συντρόφων του Α.Φ.Κ. μέσω της ιστοσελίδας μας και του ομαδικού e-mail μας, ως κείμενο διαβούλευσης, μέχρι τις 15/3/008.

Ευελπιστώντας σε μια καλή επεξεργασία του, μέσω ενός ειλικρινούς και αποδοτικού διαλόγου, και εφόσον γίνει αρχικά αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μας, θα αποτελέσει την εισήγηση σε ιδρυτική συνέλευση της εταιρίας.

Η μορφή της μη κερδοσκοπικής εταιρίας προτείνεται γιατί παρέχει ένα πιο ευέλικτο οργανωτικό και λειτουργικό σχήμα και έτσι αποφεύγουμε διαδικασίες εκλογών, ψηφοδελτια κλπ.

Τέλος για μια ακόμη φορά η ομάδα πρωτοβουλίας επισημαίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή μας στην διαβούλευση ώστε οι αποφάσεις που θα παρθούν να απηχούν την δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση μας.

Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει χωρίς αυτήν.2.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Σε ένα χρόνο συμπληρώνονται 35 χρόνια από μια εποχή σύμβολο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Ο ρόλος και συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών σε αυτό που συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται ως Φοιτητική Εξέγερση υπήρξε από σημαντική έως καθοριστική στα κρίσιμα σημεία της πορείας αυτής.
Ως συνιστώσα του Α.Φ.Κ σε πολλές περιπτώσεις καθόρισε τις εξελίξεις συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μορφή της Αντιδικτατορικής Πάλης. Η μυθολογία που τόσα χρόνια αναπτύσσεται γύρω από εκείνη την εποχή εμπόδισε και εμποδίζει ακόμα τη "καθαρή ματιά" όχι μόνο στην αποτίμηση των γεγονότων αλλά ακόμα και στην αντικειμενική καταγραφή τους.
Επειδή πιστεύουμε ότι η αδυναμία ή η έλλειψη ενδιαφέροντος καταγραφής των Ιστορικών μαρτυριών οδηγεί τελικά σε παραχάραξη της Ιστορίας.
Επειδή πιστεύουμε ότι η συντήρηση της Ιστορικής μνήμης και η μετάδοσή της στη νέα γενιά πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική προσέγγιση του ιστορικού υλικού και στη τεκμηριωμένη διαδικασία συναγωγής συμπερασμάτων.

Προτείνουμε:
Την Ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την δημιουργία αρχείου του Α.Φ.Κ. της Πάτρας, σε συνδυασμό με την ανακήρυξη του παραρτήματος της οδού Κορίνθου ως ιστορικού μνημείου με την επωνυμία "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Πάτρας" και την διαχείριση του αμφιθεάτρου του Παραρτήματος της Κορίνθου, που θα το στεγάζει.

Η υπό σύσταση εταιρία θα εισηγηθεί στο Πανεπιστήμιο, στο Δήμο και στην Νομαρχία να της παραχωρηθεί ως χώρος που θα στεγάσει το αρχείο και τις δραστηριότητες της εταιρίας, το ισόγειο του Παραρτήματος, για χρήση για συγκεκριμένο χρόνο, με την ταυτόχρονη εισήγηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακηρυχθεί όλο το Παράρτημα ιστορικό μνημείο και χώρος λόγου, ιστορίας και τέχνης, συνδεδεμένος με την ιστορία του ΑΦΚ της Πάτρας, με την επωνυμία "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Πάτρας".

2.1 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Ιδρυτικά μέλη της εταιρίας θα είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών, που αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία και που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Πάτρας. Δυνητικά, μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής μπορούν να είναι (εφόσον αποφασιστεί) εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων και του Πανεπιστημίου Πατρών για δύο λόγους:

α. Επειδή εκφράζουν ως φορείς την πόλη και το ίδρυμα, που φιλοξένησαν το Α.Φ.Κ. και
β. Ως φορείς, που έχουν λόγο για την διευθέτηση του προβλήματος του Παραρτήματος σε συνδυασμό με την πρόταση αυτή.

Φυσικά, λέγοντας Πανεπιστήμιο Πατρών, πάντα εννοούμε και τον λόγο ύπαρξής του, δηλαδή τους φοιτητές, μέσα από τους θεσμοθετημένους φορείς εκπροσώπησής τους.

2.2 ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Οι σκοποί της Εταιρίας θα είναι:

Α. Η δημιουργία του αρχείου του Α.Φ.Κ. της Πάτρας.

Το αρχείο θα είναι υπό την αιγίδα και την συνευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών, για την επιστημονική, διοικητική και οικονομική υποστήριξη του, ώστε να συγκεντρωθούν τα υπάρχοντα ντοκουμέντα, σαν μια απαραίτητη προϋπόθεση και ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ιστορικής καταγραφής. Θα πλαισιώνεται από μια κατάλληλη για τη περίπτωση επιστημονική επιτροπή και από ένα συμβούλιο από άτομα που συμμετείχαν στο Α.Φ.Κ, μέλη της εταιρίας, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των τάσεων της εποχής εκείνης.

Σε πρώτη φάση θα απαιτηθεί:

1. Προσπάθεια συλλογής του ιστορικού υλικού σε πρωτότυπα ή σε αντίγραφα το οποίο βρίσκεται σε ιδιωτικά αρχεία.
2. Απόκτηση όλων των βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει και τα οποία έχουν έμμεσα ή άμεσα σχέση με το Α.Φ.Κ και ειδικότερα της Πάτρας.
3. Εντοπισμός και συλλογή όλων των άρθρων και συνεντεύξεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη μεταπολίτευση και μετά, και σχετίζονται με την υπόθεση του Αρχείου.
4. Πρόσβαση στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της εποχής δράσης του Α.Φ.Κ και καταγραφή του υπάρχοντος υλικού.
5. Πρόσβαση σε αρχεία Εθνοτοπικών Συλλόγων και πρακτικά συνεδριάσεων εάν και όπου υπάρχουν.
6. Πρόσβαση σε αρχεία και πρακτικά συνεδριάσεων Εθνικών Φοιτητικών Συλλόγων του Εξωτερικού.
7. Πρόσβαση σε προανακριτικό υλικό και πρακτικά από δίκες σε δικαστήρια και στρατοδικεία για περιπτώσεις που σχετίζονται ή αφορούν το Α.Φ.Κ της Πάτρας
8. Πρόσβαση σε έγγραφα κρατικών υπηρεσιών (απόρρητα ή μη) όπως Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εξωτερικών, Κρατική ασφάλεια, ΚΥΠ, ΕΣΑ κλπ
9. Πρόσβαση στα αρχεία και τις ανακοινώσεις των Αντιστασιακών οργανώσεων και κομμάτων τα οποία λειτούργησαν παράνομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη φάση της εργασίας αυτής είναι επίπονη και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στο να μπορέσει να φέρει σε πέρας τον μεγάλο όγκο πληροφοριών καθώς και να υπερβεί αντικειμενικές αδυναμίες πρόσβασης σε κάποιες πηγές.

Επιπλέον απαιτείται:

- Χρονολογική και θεματική ταξινόμηση του συλλεγέντος υλικού(έγγραφα, τύπος, προκηρύξεις, ανακοινώσεις) ώστε το αρχείο αυτό να αποτελέσει το ιστορικό τεκμήριο αναφοράς.
- Μηχανογράφηση του αρχείου και οργάνωση Βάσης Δεδομένων με όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η ηλεκτρονική καταγραφή του αρχείου και η οργάνωση του σε Βάση δεδομένων θα επιτρέψει την άμεση και ταχεία προσπέλαση σε όλες τις καταγραμμένες πληροφορίες, καθώς και την διαχείριση των πληροφοριών με διαφορετικά κάθε φορά κριτήρια, σύμφωνα ανάγκες και τις προτεραιότητες του μελλοντικού ερευνητή.

Η δεύτερη φάση - που πολλές από τις δράσεις της μπορούν να βαδίζουν παράλληλα με την πρώτη - περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες.

1. Κάλεσμα μέσω του τύπου και των ραδιοτηλεοπτικοακουστικών μέσων όλων των φοιτητών, φοιτητριών, πολιτών ή φορέων οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν καταθέτοντας υλικό ή προσωπικές μαρτυρίες που σχετίζεται με Α.Φ.Κ της Πάτρας.
2. Οργάνωση ημερίδων ή διημερίδων με σκοπό τη καταγραφή της δράσης του κάθε τμήματος ή Σχολής χωριστά.
3. Οργάνωση συνεντεύξεων και συζητήσεων με στελέχη και φοιτητές του Α.Φ.Κ., μέλη Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα ( Φ.Ε.Α) μέλη Συντονιστικών Επιτροπών Καταλήψεων κλπ.
4. Προσπάθεια προσέγγισης και καταγραφής μαρτυριών ατόμων τα οποία βρέθηκαν στην "αντίπεραν όχθην". Πρόκειται για άτομα που έπαιξαν εκούσιο ή ακούσιο ρόλο καταστολέα του Α.Φ.Κ, όπως εκπρόσωποι του τότε καθεστώτος, καθηγητές Πανεπιστημίων, Κυβερνητικοί επίτροποι, στελέχη της Αστυνομίας και Χωροφυλακής, έφεδροι ή μόνιμοι αξιωματικοί, οπλίτες, αστυνομικοί και χωροφύλακες. Σημαντικές θα είναι και οι μαρτυρίες από ανακριτές και δικαστές οι οποίοι στα δικαστήρια και τα Στρατοδικεία εκδίκασαν υποθέσεις του Α.Φ.Κ της Πάτρας.
5. Στην προσπάθεια αυτή θα συνέβαλαν και διπλωματικές/πτυχιακές εργασίες φοιτητών του Παν. Πατρών με θέμα την οργάνωση και την ενημέρωση του αρχείου του Α.Φ.Κ. Εμπλεκόμενα τμήματα θα μπορούσαν να είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα ή κάποιο Τμήμα Κοινωνιολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής (Οργάνωση Συστήματος Βάσης Δεδομένων).

Β. Η έκδοση βιβλίων και εργασιών, που προκύπτουν από την επεξεργασία του αρχείου.

Γ. Η λειτουργία της ιστοσελίδας του Α.Φ.Κ. (www.afkpatras.gr)

Δ. Η οργάνωση εκδηλώσεων παρουσίασης στον λαό της Πάτρας αποτελεσμάτων της δουλείας της εταιρίας και του Αρχείου.

Ε. Η οργάνωση εκδηλώσεων λόγου τέχνης και πολιτισμού όπως:

 • Εκθέσεις υλικού.
 • Ανασύσταση της Ορχήστρας της Κατάληψης.
 • Ανασύσταση της Θεατρικής ομάδας της Κατάληψης (Συμμετοχή θεατρικών σχημάτων του Π.Π. ή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας).
 • Βιβλιοπαρουσιάσεις αγωνιστών και αγωνιστριών του Α.Φ.Κ. καθώς και προβολή κάθε είδους δημιουργίας τους στην επιστήμη, την ιστορία, την φιλοσοφία , την τέχνη και τον πολιτισμό.

ΣΤ. Προετοιμασία επετειακών εκδηλώσεων σε σταθμούς του Α.Φ.Κ. όπως 16ωρη Συνέλευση (27/2), Νόθες εκλογές (14/11), Κατάληψη Λέσχης-δίκη των "8" (16/3-10/8), Πολυτεχνείο (17/11).

Ζ. Η ανάθεση στην εταιρία της διαχείρισης του γενικότερου χώρου του αμφιθεάτρου μας επιφορτίζει με πρόσθετα καθήκοντα-στόχους- που είναι συμβατοί με τους παραπάνω:

1. Σύνδεση με το σημερινό φοιτητικό κίνημα και φιλοξενία στο χώρο αντίστοιχων εκδηλώσεων λόγου, τέχνης και πολιτισμού, από τις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και των φορέων τους.
2. Σύνδεση με τους φορείς της πόλης και φιλοξενία στο χώρο σχετικών εκδηλώσεων.
3. Εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, που προάγουν το επίπεδο της Πάτρας συνολικά.

Με τα τρία παραπάνω εξασφαλίζεται η σύνδεση του χθες με το σήμερα, ο χώρος ζωντανεύει, φιλοξενώντας ανάγκες της πόλης και του Πανεπιστήμιου και δρομολογείται στην πράξη ο μακροπρόθεσμος στόχος της μεταστέγασης του Πολυκλαδικού, ώστε όλο το ιστορικό κτίριο του Παραρτήματος, να μετεξελιχθεί σε πραγματικά "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Πάτρας", που θα στεγάζει ανάγκες της πόλης, του Πανεπιστήμιου και των φοιτητών του.

2.3 ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Οι πηγές χρηματοδότησης της εταιρίας μπορούν να είναι:

 • Συνδρομές των μελών της εταιρείας.
 • Το Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Ο Δήμος Πατρέων και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
 • Το υπουργείο Πολιτισμού.
 • Το υπουργείο Παιδείας.
 • Τα έσοδα από τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις τέχνης στο χώρο του αμφιθεάτρου.
 • Δωρεές.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η τήρηση αυτών των σκοπών επαφίεται στον πατριωτισμό της γενιάς μας.

 


 


Το παρόν κείμενο διατίθεται και σε PDF αρχείο.

Παρακαλούμε για την ευρύτερη δυνατή διάχυση του παρόντος κειμένου και ειδικά σε όσους δεν έχουν (συχνή) πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για να στείλετε απόψεις, παρατηρήσεις σχόλιά, επικοινωνείστε μέσω της λίστας του ΑΦΚΠ, ή ακόμα και μέσω ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τους συντρόφους της Πάτρας.Αρχική Σελίδα


Γενιά συντρόφων του ΑΦΚ της Πάτρας
e-mail: geniafakp@yahoo.com

Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2007