Index Page
Κείμενα

Το Πρώτο Αντάμωμα της Πάτρας στη μνήμη του Χρήστου Λέφα

Mερικοί από τους παλιούς φίλους και συναγωνιστές του φοιτητικού κινήματος της Πάτρας στα χρόνια της δικτατορίας, ξανάσμιξαν στις 23-10-97 στην Αθήνα για να να ξεπροβοδίσουν για πάντα ένα παλιό φίλο, ένα πολύτιμο, αγαπημένο και ξεχωριστό παιδί της γενιάς τους, το Xρήστο Λέφα. Μαζί με το Χρήστο έσβυσε ένα κομμάτι από τον καθένα. Εκεί, σ' αυτό το στερνό αντίο, σχέσεις, εικόνες και γεγονότα, που άλλωτε μας σημάδεψαν και μας έφεραν τόσο κοντά, ζωντάνεψαν.

Έτσι με αφορμή και αναφορά την απώλεια του Χρήστου ένοιωσαν έντονη την ανάγκη να ανταμώσουν στη μνήμη του, να συναντηθούν ξανά στην Πάτρα τον Νοέμβρη. Αυτοί και όσοι από τη γενιά τους μπορούσαν να φωνάξουν. Για να διατρανώσουν και να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που τους ενώνουν, ότι δεν σβήνουν έτσι τόσες κοινές αναμνήσεις και εμπειρίες.

Τις επόμενες μέρες μια ομάδα πρωτοβουλίας από παλιούς συντρόφους που μένουν στη Πάτρα (Χ. Αλεξόπουλος, Α. Αλετράς, Δ. Βεργίδης, Γ. Καούρης, Γ. Καραμπάσης και Β. Μαραγκός) απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φίλους και παλιούς συναγωνιστές της περιόδου 1967-1974, συμφοιτητές και συναγωνιστές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα χρόνια εκείνα, για να ανταμώσουν ξανά στη Πάτρα στις 15 και 16 του Nοέμβρη, στη μνήμη του Χρήστου, στη μνήμη του όσων αυτός αντιπροσώπευε για όλους, όσων ένωναν και ενώνουν ακόμα αυτή τη γενιά. Ταυτόχρονα η ομάδα πρωτοβουλίας προετοίμασε μια ημερίδα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στη μνήμη του Χ. Λέφα για την Κυριακή 16/11/97.

Το κάλεσμα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και η προσέλευση ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Έτσι, το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Nοέμβρη ξανάσμιξαν στη Πάτρα περίπου 110 παλιοί συμφοιτητές συνολικά (ακόμα και από τη Ξάνθη!) και συμμτείχαν στα εξής δρώμενα:

  • Το Σάββατο 15 Νοέμβρη το απόγευμα συναντήθηκαν στο κλασικό σημείο συνάντησης: στη πλατεία Γεωργίου. Αργότερα μαζεύτηκαν σ' ένα παλιό ταβερνάκι της Πάτρας (γνωστό σε πολλούς από τα παλιά), όπου τα είπαν, τραγούδησαν, θυμήθηκαν τα παλιά, και μίλησαν για τα καινούργια.
  • Την Κυριακή 16 Νοέμβρη το πρωί συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με θέμα: "Η γενιά του Νοέμβρη τότε και τώρα, για τον αλησμόνητο φίλο Χρήστο Λέφα"
    Στην εκδήλωση έγιναν σύντομες ομιλίες-παρεμβάσεις πάνω στο χαρακτήρα της γενιάς του Χρήστου, στο τι την προσδιορίζει και την ενώνει ακόμα. Μίλησαν παλιοί σύντροφοι (Ταγκαλάκης, Βογιατζής, Πουντουράκης, Βεργίδης, Καούρης, Kαπάτου και Παυλίδης) ο βουλευτής κ. Γεωργόπουλος,ο παλιός φίλος δικηγόρος Βελόπουλος και ο Δήμαρχος της Πάτρας. Παραβρέθηκε ο Νομάρχης Αχαϊας και πολλοί Πατρινοί πολίτες.
  • Το μεσημέρι της Κυριακής οι παλιοί σύντροφοι γευμάτισαν μαζί σε μεγάλες παρέες στη μαρίνα της Πάτρας και στο Γηροκομιό. Το βραδάκι χώρισαν για την επιστροφή με την υπόσχεση να επαναλάβουν τή σύναξη του χρόνου...

Πολλοί ξαναβρέθηκαν μετά από 20-25 ολόκληρα χρόνια. Ο Γ. Καλκάνης έπαιξε και πάλι στο πιάνο παλιούς και γνώριμους σκοπούς (ήταν ακόμα και ο Λίβας, ο Αλεξόπουλος και ο Καούρης με τις φλογέρες τους...). Κάτι από εκείνη την συνέυρεση και οχλοβοή θύμιζε τα παλιά τσιμπούσια και συνάξεις. Τα τραγούδια ήταν τα ίδια, το κέφι, η οικειότητα, τα πειράγματα, οι εκφράσεις. Οι περισσότεροι είχαν μόνο λίγο αλλάξει. Όμως, όλες οι μορφές καθαρές, σχεδόν οι ίδιες. Ήταν μια αξέχαστη και συγκινητική βραδιά.

Παλιές ιστορίες και μνήμες, πολυσυζητημένες και μη, ξανάλθαν. Το κυνηγητό με την Ασφάλεια, οι διαδηλώσεις, οι προσαγωγές, τα περιστατικά, οι σκηνές και οι αντιπαραθέσεις στις συνελεύσεις, περιστατικά από την κατάληψη, το ξύλο στην Ασφάλεια, οι φάσεις με τους φασίστες "συλλογικούς" (Περωτής (πέθανε πριν 2 χρόνια), Σχοινάς, Σακελλαρίου, Αντωνόπουλος, Δαφίλης κ.λ.π.), ο σημερινός ρόλος κάποιων τότε "συλλογικών" και σήμερα "δημοκρατών", η μπουνιά του Ηλία Δημητρόπουλου στον Σακελλαρίου και τόσα άλλα...

Άλλοτε προσπαθούσαν να βάλουν τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά και τάξη, να ξαναθυμηθούν περιστατικά και ονόματα, έιχαν περάσει 25 χρόνια από τότε...

Στις 1.00 το το γλέντι τέλειωσε και οι παλιοί σύντροφοι εξέδραμαν κατά παρέες στα μπαράκια για να τα πούν σε στενότερους κύκλους....Ο Σπανός με την παρέα του έψαχνε και τελικά βρήκε τον "Αράπη", άλλοι πήγαν στην "Τρελή Ροδιά", η βροχή δυνάμωνε, οι αναμνήσεις και οι μορφές ήταν ακόμα εκεί, οι αγώνες του τότε έχουν πια κοπάσει και λεηλατηθεί. Ίσως όμως να 'χουν πάρει μια άλλη μορφή, πιο εξατομικευμένη, από το προσωπικό μετερίζι του καθένα.

 

 

Φωτογραφίες
Σάββατο 15-11-9, στην ταβέρνα Μπουκαούρη και Ρούφου γωνία, στην παλιά Πάτρα

Διακρίνονται μεταξύ άλλων: Δ. Καϊρης, Κ. Κατσαλή, Κ. Πομώνη, "Τζάκ" Οικονομίδης, Δ. Λίβας, Δ. Σταματάκος, Π. Βλαχόπουλος και Φαλίτσα, Π. Κομνηνέας και η Νίτσα, Σ. Κουρελάκος, Σ. Μάγκος, Κ. Κατσαλή, Λ. Καρβουτζή, Ουρανία Νταζένου, Γ. Καλκάνης, Ε. Κανελλοπούλου, Β. Μαραγκός, Δ. Γκούσης, και Βασιλακόπουλος.

Σύντροφοι που συμμετείχαν


Αρχική Σελίδα


Γενιά συντρόφων του ΑΦΚ της Πάτρας
e-mail: geniafakp@yahoo.com

Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2007