Index Page
Νέα, Εκδηλώσεις και Δράσεις

Την Κυριακή 7-2-2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων έγινε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα η παρουσίαση του βιβλίου του Μήτσου Αθανασίου "Αναζητώντας τη Φθία και την Ελλάδα - Φάρσαλα η πατρίδα του Αχιλλέα" παρουσία συγγενών του και πολλών φίλων του. Το βιβλίο παρουσίασαν η Δήμαρχος Φαρσάλων Μαρία Ίφου, η Θεατρολόγος και καθηγήτρια του Παν/μίου Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη, η φιλόλογος Ιουλία Τσάτσου και ο γιατρός Δημήτρης Καραμανώλης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Κώστας Δερλός.

Βλ. φωτογραφίες.

Μήτσος Αθανασίου

Το Σάββατο 2-1-2010Η έγινε η κηδεία του Μήτσου Αθανασίου στα Φάρσαλα. Τον συνόδεψε πλήθος φίλων του από παντού.

Βλ. σχετικό κείμενο και φωτογραφίες.

Μήτσος Αθανασίου

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009 το μεσημέρι έφυγε αναπάντεχα ο Μήτσος Αθανασίου για το στερνό ταξίδι. Ήταν στη γενέτειρά του, στα Φάρσαλα, προετοιμάζοντας πυρετωδώς την παρουσίαση του βιβλίου του "Αναζητώντας τη Φθία και την Ελλάδα - Φάρσαλα η πατρίδα του Αχιλλέα".

Βλ. σχετικό κείμενο.

 

Το Σάββατο 21 Νοέμβρη, 60 περίπου παλιοί φίλοι και σύντροφοι ανταμώθηκαν στην Πάτρα, στο κέντρο "Καπετάνιος" στα Βραχνέϊκα. Την επομένη το μεσημέρι οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία Γεωργίου και σε καφενεδάκι στην παλιά Πάτρα.

Βλ. φωτογραφίες...

  Πρόταση ομάδας πρωτοβουλίας από την Πάτρα προς διαβούλευση. Παράκληση για την ευρύτερη δυνατή διάδοση του κειμένου και τη συμμετοχή όλων. Οι απόψεις, οι παρατηρήσεις και ο διάλογος μπορούν να γίνουν μέσω της λίστας διαλόγου.
Η εκδήλωση έγινε στις 11/12/2007 στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, παρουσία πολλών φίλων του Γιάννη Δ. από την Πάτρα και την Αθήνα.
Νοέμβρης 2007:
 

Παρασκευή 16/11/2007: Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, "Το νόημα του ΦΚ για το Πανεπιστήμιο του τότε και του σήμερα"

Την Παρασκευή 16/11/2007 και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών η τελετή για τον Εορτασμό της 34ης Επετείου του Πολυτεχνείου. Στην τελετή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Σταύρος Κουμπιάς συντόνισε στρογγυλό τραπέζι και ανοικτή συζήτηση με την συμμετοχή των εξής εκπροσώπων του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος στην Πάτρα: Δ. Βεργίδη, Κ. Βογιατζή, Α. Μπαστάκη, Γ. Πουντουράκη, Α. Ταγκαλάκη και Γ. Χαντζοπλάκη καθώς και των δικηγόρων υπεράσπισης τους, Δ. Γεωργόπουλου και Γ. Κατσιγιάννη, για το Πανεπιστήμιο του τότε και του σήμερα.

Βλ. σχετική ανάρτηση στις ανακοινώσεις του ιδρύματος.

Σάββατο και Κυριακή 17-18/11/2007

Τα λόγια περιττεύουν, πάνω από 170 περίπου φίλοι ήταν εδώ, στις εκδηλώσεις και στις συναντήσεις της 17 και 18/11/07. Στο καφενείο, στο Πανεπιστήμιο, στο εστιατόριο "Αχίλλειο", στη βιβλιοπαρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο, στο γλέντι στου Διάκου...

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η αναθέρμανση δύο αλληλοσυσχετιζόμενων θεμάτων που εκρεμμούν και χρονίζουν:

(α) την υπόθεση του Αρχείου του ΑΦΚΠ

(β) την Πρόταση για λειτουργήσει το ισόγειο του Παραρτήματος (αμφιθέατρο + υπόλοιπος ισόγειος χώρος)- ως Χώρος Ιστορικής Μήμης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου ("Λεύτερο Πανεπιστήμιο"...) και ως Πολιτιστικός πολυχώρος, υπό την αιγίδα ενός διαχειριστικού φορέα που θα περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δήμο Πατρέων και εκπροσώπους της γενιάς του ΑΦΚΠ. Στο χώρο αυτόν προτείνεται να στεγασθεί το αρχείο του ΑΦΚΠ, μαζί - εφ' όσον υπάρξει ενδιαφέρον - με το Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εκπροσώπηση της γενιάς του ΑΦΚΠ μπορεί να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί με τη θέσπιση μιας μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας "Φίλων του Αρχείου του ΑΦΚΠ". Η παραπάνω πρόταση θα υποβληθεί στην Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου η οποία οφείλει να ευαισθητοποιηθεί και να ενεργήσει προς την παραπάνω κατεύθυνση. Σε σχετική συζήτηση στο εστ. "Αχίλλειο", όλοι οι παρευρεθέντες συμφώνησαν στα παραπάνω σημεία καθώς και στην αναγκαιότητα γρήγορης προώθησης των σχετικών ενεργειών με πρώτη αυτήν της σύνταξης ενός αρχικού κειμένου πρότασης που θα αναρτηθεί στην λίστα για διαβούλευση, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να υποβληθεί στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο.

Οι περισσότεροι πήραν το δρόμο της επιστροφής την Κυριακή το μεσημέρι. Ήταν μια Κυριακή βροχερή και συννεφιασμένη, μιά Κυριακή του Νοέμβρη...


Φωτογραφίες από την επετειακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου στις 16-11-07

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Διακουμή στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας - 17-11-07

Φωτογραφίες από το αντάμωμα - γλέντι στου Διάκου στις 17-11-07

Φωτογραφίες από τις παρέες, τις συζητήσεις και τις διηγήσεις...

Η Ερημιά του Νοέμβρη - Επιστρέφοντας την Κυριακή

 
From Σύντροφοι του...
From Σύντροφοι του...
From Σύντροφοι του...
From Σύντροφοι του...
Επιστρέφοντας την Κυριακή. Η ερημιά του Νοέμβρη
 
 

Αναβίωση της παλιάς ορχήστρας της 1ης επετείου (Ταβέρνα ¨Απόλαυση"- Ρηγανόκαμπος)

250 περίπου σύντροφοι από όλη την Ελλάδα αντάμωσαν στην Πάτρα στις 18/11/06. Στην ταβέρνα επικρατούσε το αδιαχώρητο. Η παλιά ορχήστρα ήταν εκεί και έτερψε τους πάντες.

* Όλο το γλέντι βιντεοσκοπήθηκε και παρήχθησαν 2 DVD με το σχετικό video διάρκειας 2 ωρών. Τα DVD αναπαράχθηκαν και μοιράστηκαν σε πολλούς. Πληροφορίες: Δ. Αθανασίου.

 

Με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου, το Σάββατο το βράδυ της 12 Νοέμβρη, στη μουσική σκηνή του REC (Σαχτούρη 15 και Ρ.Φερραίου, Πάτρα), έδωσε συναυλία ο Γιώργος Καλκάνης με τις δικές του μουσικές και μας ξαναγύρισε στις αξέχαστες εκείνες μέρες. Η συναυλία, ήταν αφιερωμένη στο Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα της Πάτρας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Δ.Ε.Π.Α.Π. Ο Γιώργος Καλκάνης υπήρξε ο νους και η ψυχή της πρώτης φοιτητικής λαϊκής ορχήστρας, αμέσως μετά την μεταπολίτευση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου σπούδασε. Αλησμόνητες θα μείνουν οι συναυλίες, στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου, στις πρώτες επετείους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κοντά του, το βράδυ του Σαββάτου ήταν, μαζί με Πατρινούς πολίτες, και 60-70 σύντροφοί του, του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Πάτρας, που ξεκίνησαν από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και ξανασυναντήθηκαν στην Πάτρα για να τον ξανακούσουν, 31 χρόνια μετά, ανατρέχοντας στην νιότη τους και στα ιδανικά τους. Μαζί με τον Γιώργο Καλκάνη (πιάνο) εμφανίστηκαν οι Δάφνη Πανουργιά (φωνή), Δημήτρης Παπαγεωργίου (βιολί), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο) και Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά).

Η πρώτη συνάντηση έγινε το Σάββατο 12/11 στις 6 μμ στην καφετέρια, δίπλα από το
Δημοτικό Θέατρο. Ακολούθησε στις 8μμ η συναυλία του Γ. Καλκάνη στο REC και στις 11μμ φαγητό και τραγούδι στην ταβέρνα του Αγουρίδη (Λόντου και Γ. Ρούφου). Την Κυριακή (13/11) στις 11 το πρωί έγινε συνάντηση με λίγη κουβέντα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Οκτώβρης 2003: ΠΑΤΡΑ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 73, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - Κάλεσμα για αντάμωμα στη Πάτρα 15/11/03
  Κάλεσμα και Δελτίο Τύπου
 
Μάρτιος 2003: Υποβολή πρότασης στο Πανεπιστήμιο Πατρών
 

Τον Οκτ. 2002 υποβλήθηκε από ομάδα πρωτοβουλίας (Χ. Αλεξόπουλος, Γ. Βασιλακόπουλος, Γ. Καούρης, Π. Πουντουράκης) Σχέδιο Ερευνητικής Πρότασης στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τη δημιουργία Αρχείου του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος της Πάτρας. Η Πρόταση εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο και το σχετικό πρόγραμμα, όπως και η συγκρότηση της ερευνητικής ομάδας είναι ήδη σε εξέλιξη. Επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος ορίσθηκε ο αντιπρύτανης Ακαδ. Υποθέσεων καθ. κ. Βαγενάς.

Σχέδιο Ερευνητικής Πρότασης για την δημιουργία Αρχείου του ΑΦΚ της Πάτρας

Φλεβάρης 2003:
 

Καταγραφή-έκδοση της ιστορίας του αντιδιδακτορικού
κινήματος της Πάτρας

Ανακοίνωση: Μια ομάδα συντρόφων έχει αναλάβει να συγκεντρώσει υλικό και ντοκουμέντα για το φοιτητικό κίνημα της Πάτρας την περίοδο της δικτατορίας. Το υλικό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί για την σύνταξη ενός ιστορικού χρονικού για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα της Πάτρας. Παρακαλούνται, όσοι διαθέτουν συναφές υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα, αποκόμματα εφημερίδων κ.λ.π.) να το συγκεντρώσουν και να επικοινωνήστε μαζί μας.

Νοέμβρης 1998 :
 

Στις 21 και 22 του Nοέμβρη μαζεύτηκαν 20 περίπου φίλοι του ΑΦΚΠ από την Αθήνα και Πάτρα. Το Σάββατο 21/11 συνέφαγαν στου Αγουρίδη (Μπουκαούρη και Ρούφου).

Νοέμβρης 1997 :
 

Ένας παλιός σύντροφος έφυγε - κάλεσμα εις μνήμην Χ. Λέφα

Κορυφή σελίδας


Αρχική Σελίδα


Γενιά συντρόφων του ΑΦΚ της Πάτρας
e-mail: geniafakp@yahoo.com

Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2007