Τυρός και
Σαπουνακαίικα

Τυρός και Σαπουνακαίικα

Oι οικισμοί των Δ.Δ Τυρού και Σαπουνακαίικων απλώνονται σε μία μικρή πεδινή έκταση και τους γύρω απ΄ αυτήν λόφους.

Οι οικισμοί Παραλία Τυρού και Παραλία Σαπουνακαιίκων καταλαμβάνουν το ομαλότερο τμήμα, κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Τυρού, με παραλία μήκους 2 χλμ. και αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο, με μικρό λιμάνι στη νότια άκρη της και μπορεί κανείς να απολαύσει έναν όμορφο περίπατο ή να κάνει το μπάνιο του. Στην παραλία επίσης βρίσκονται συγκεντρωμένα και τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή 15 ξενοδοχεία με 250 κρεβάτια και μεγάλος αριθμός ενοικιαζομένων δωματίων

Οι υψηλότεροι οικισμοί, Τυρός και Σαπουνακαίικα, είναι χαρακτηριστικοί ημιορεινοί οικισμοί, εκτείνονται μέχρι 300 μ. σε υψόμετρο και οργανώνονται σε γειτονιές, που χωρίζονται μεταξύ τους με περιβόλια και ελαιοκτήματα. Διατηρούν μέχρι σήμερα τη χαρακτηριστική τους μορφή, με καλά διατηρημένα στοιχεία τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και στενά σοκάκια, έτσι ώστε να έχουν χαρακτηριστικοί παραδοσιακοί οικισμοί. Ο δρόμος που ανεβαίνει σ΄ αυτούς ανηφορίζει χαρακτηριστικά προσφέροντας υπέροχη θέα στον Αργολικό. Σε πολλά σημεία των χωριών μπορεί κανείς να απολαύσει θέα που κόβει την ανάσα, ιδιαίτερα τη μοναδικά όμορφη ώρα της Ανατολής. Όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και χωρίς σύννεφα, από κάποια σημεία, μπορεί κανείς να διακρίνει ως και τη Μήλο.

Κάτω ακριβώς από το λόφο είναι μια έξοχη παραλία, ενώ στην άκρη του λόφου δεσπόζουν τρεις συντηρημένοι μύλοι.

Πίσω από το χωριό, πάνω σε μικρό γραφικό οροπέδιο είναι η Παλαιόχωρα, παλιός σιτοβολώνας του Τυρού. Εκεί υπάρχουν μερικά καλύβια. Στην τοποθεσία οδηγεί ορεινό μονοπάτι, ενώ η οδική πρόσβαση γίνεται από το Λεωνίδιο όπως και αμαξητός δρόμος από τον ορεινό Τυρό. Η διαδρομή από την Παραλία Τυρού στον ορεινό Τυρό και από εκεί στην Παλαιόχωρα περνά μέσα από ένα άγριο και παρθένο ορεινό τοπίο και είναι υπέροχη. Από ψηλά η θέα προς τη θάλασσα είναι μαγευτική.


©Copyright 2001, Δήμος Τυρού