Home Page
Introduction
History of a Myth
Partnership
Events
Archives
Links
Galleries
Contact Us
   
Languange  
 
 
   
 
 
Arcadia Project is
funded from EU by
the Culture 2000
Programme
 Articles
This section includes usefull articles about the major domains in bussiness advisor area.
Search for an article
Type Keyword    
»…ένα κομμάτι της Αρκαδίας βρίσκεται εδώ «
Date Submitted: 20/06/2007 Date Last Modified: 31/07/2007

»…ένα κομμάτι της Αρκαδίας βρίσκεται εδώ «

»ο κόσμος σε κονσέρβα«

Είναι η ευκολία και η πρακτικότητα. Συχνά δεν χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου για μια βδομάδα. Ταυτόχρονα είναι η ποικιλία, τα καλλιτεχνικά δρώμενα, η φύση, η εξοχή.
Peter Mittmann, αρχιτέκτονας, 68 ετών

Η Βαϊμάρη είναι ένας τόπος δυναμικός, γεμάτος ένταση που λόγω της έντασης είναι στα πρόθυρα να εκραγεί.
Sebastian Brandt, φοιτητής, 26 ετών

»ο κόσμος σε κονσέρβα «
Από τη μια είναι η σύνδεση ανάμεσα στο ασήμαντο, στο ωραίο και στο φυσικό και από την άλλη η στενοκεφαλιά των ηγετών. Το στοιχείο εκείνο το οποίο διαμόρφωσε καλλιτεχνικά την πόλη είναι εντελώς σύνθετο – με τη μακρά παράδοση που ήταν και είναι ακόμη παρούσα.
Wolfram Huschke, καθηγητής Πανεπιστημίου, 60 ετών

Η αξία της συμμετοχής της πόλης στην ιστορία της τέχνης, στη λογοτεχνία, στη μουσική και στις εικαστικές τέχνες – μόνο να σκεφτεί κανείς το κίνημα του Μπάουχαους – αλλά και στην ιστορία της πολιτικής είναι πολύ μεγάλη. Η αμφιταλάντευσή της, η διπροσωπία. Τα πάρκα, το μουσικό πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο του Μπάουχαους και η γκαλερί ΑCC με νέες ιδέες αλλά και το προξενείο της αρκαδικών προδιαγραφών.
Christiane Weber, δημοσιογράφος, 31 ετών


»κοσμοπολίτικη«και »μικροαστική«
Η Βαϊμάρη είναι κοσμοπολίτικη στο βαθμό που παρουσιάζεται προς τα έξω, που εμφανίζεται, που εμπορευματοποιείται. Και παρουσιάζεται μικροαστική με τον τρόπο που συμβαίνει, ώσπου να παρθούν επιτέλους αποφάσεις.
René Röthlich, τραπεζικός οικονομολόγος, 31 ετών

«υπάρχει τόσος χώρος για ζωή»

Πολλοί έρχονται πραγματικά για να χαλαρώσουν κάτω από τα δέντρα …καθώς υπάρχει και το πάρκο. Εάν κάποτε κουραστούμε πραγματικά, μπορούμε εκεί να αναπνεύσουμε. Αυτό είναι βεβαίως σπουδαίο πράγμα.
Katharina Lüdde-Briolant

Σεργιανίζω με τη σκέψη μου μέσα από την οδό Σίλλερ μέχρι την πλατεία Φράουενπλαν, περνώ την αγορά, από την καφετέρια του ανακτόρου «Ρέζι» στο δρόμο για το παλάτι με το πάρκο … Αυτή η εικόνα είναι φτιαγμένη από τα πιο ζεστά χρώματα της πόλης, αυτό το κίτρινο, το κόκκινο, το παστέλ, το ζεστό, …πίνοντας καφέ, παρατηρώ έξω τους τουρίστες, …Savoir vivre.
Λάζαρος Άλκιμος, γεωγράφος, 38 ετών

Είναι η ηρεμία, η οικειότητα – όπως για παράδειγμα με τον μεγάλο μου φιλικό κύκλο. Δεσμός.
Davis Günther, ανθοκόμος, 22 ετών


Μου άρεσε πάντα εδώ αυτή η ισορροπία ανάμεσα στη μικρή πόλη και στη ζωή, θορυβώδης και διασκεδαστική ζωή, αλλά και πάλι η ηρεμία που βρίσκω εδώ … Μου αρέσει πολύ που η Βαϊμάρη είναι μια πόλη γεμάτη πάρκα.
Andrea Holz, δασκάλα, 45 ετών
Τα συναισθήματα … Είναι πραγματικά δύσκολο καθώς η Βαϊμάρη έχει μια τόσο μεγάλη ποικιλία για μένα – ακόμα και λόγω των ανθρωπίνων σχέσεων που διατηρώ εδώ και που εκτιμώ πολύ … είναι και η δουλειά μου που πάντα είχε να κάνει με τη Βαϊμάρη και ακόμα έχει, είναι οι επαφές με τους συναδέλφους…αλλά και ίσως απλά η ανθρωπιά αυτής της πόλης.
Dorothea Kuhn, φυσικός επιστήμονας, 83 ετών

Δεσμός με την πατρίδα. Νιώθουμε οικεία στη Βαϊμάρη. Η Βαϊμάρη είναι αξιαγάπητη ακριβώς για το γεγονός ότι υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.
Erich Senf, επιστρωτής δαπέδων, 71 ετών

Αυτή η πόλη δεν είναι μεγάλη όμως παρόλα αυτά υπάρχει τόσος χώρος για να ζούμε…
Vivien Sänger, χρυσοχόος, 34 ετών

 

»κάτι κίτρινο, κάτι φιλικό, ηλιόλουστο«

Η πόλη, αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά, έχει την εξής μορφή: μέσα σε αυτούς τους ήπιους λόφους ενσωματωμένη, συνδεδεμένη μέσα από τα πάρκα της, όπου μπορεί κανείς να φτάσει σε όλα αυτά με τα πόδια – ένα ακόμα προτέρημα της Βαϊμάρης έγκειται στο γεγονός ότι είναι μικρή και συνοπτική. Μπορεί κανείς, λοιπόν, να φτάσει σε πολλά μέρη με τα πόδια.
Jörg Rietschel, ξυλουργός/ δήμαρχος της Τίφουρτ, 46 ετών

Αντιλαμβάνομαι τη Βαϊμάρη ως μια πόλη με πολύ πράσινο. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι … πολυτέλεια. Μπορώ να κάνω περίπατο στο πάρκο δίπλα στον ποταμό Ίλμ, να πηγαίνω στο Τίφουρτ όταν επιθυμώ να αποσυρθώ, να κάνω έλκηθρο το χειμώνα στο Έττερσμπουργκ …Έχω γύρω μου τόσα σπουδαία, όμορφα παλάτια και πάρκα – οι περισσότερες μεγάλες πόλεις θα ήταν ευχαριστημένες εάν είχαν ένα από όλα αυτά.
Lutz Heinze, διευθυντής υποκαταστήματος, 36 ετών


Η κλασική εποχή επηρέασε και αυτή με τη σειρά της την περιοχή και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς.
Rosalinde Gothe, φιλόλογος, 79 ετών

Κάτι κίτρινο, μια κίτρινη πρόσοψη σπιτιού, πολύχρωμα άνθη, κάτι φιλικό, ηλιόλουστο.
Petra Meseck, μουσικός, 35 ετών

… όταν απλώνω τα ρούχα στη σοφίτα του σπιτιού μας μπορώ να κοιτάξω από το παράθυρο. Η θέα από εκεί είναι εξαιρετική … Είναι φοβερό που η Βαϊμάρη βρίσκεται σε πεδιάδα, ώστε να έχει κανείς μια γενική άποψη της πόλης από ψηλά… Θέλω όμως να καταλήξω στο εξής: από το παράθυρό μας μπορεί κανείς να δει επίσης το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Το γεγονός αυτό μου προξένησε έκπληξη και συνάμα σοκ καθώς στο Βερολίνο, στο μάθημα ιστορίας σκεφτόμουν πάντοτε: ε, ίσως οι άνθρωποι πράγματι να μην γνώριζαν τι συνέβαινε εκεί. Όμως είναι ορατό και ήταν γεγονός σε αυτή την πόλη.
Vivien Sänger, χρυσοχόος, 34 ετών


»εκεί που μπορεί κανείς να εκπληρώσει μια-μια τις νοσταλγίες του «

Αχ, πιστεύω πως το Τίφουρτ αποτελεί για μένα πραγματικά ένα είδος Αρκαδίας … Νοιώθω, λοιπόν, ευχάριστα στη Βαϊμάρη, ειδικά όμως στο Τίφουρτ εξαιρετικά … . Πιστεύω πως ένα κομμάτι από την Αρκαδία βρίσκεται εδώ στο Τίφουρτ.
Jörg Rietschel, ξυλουργός/ δήμαρχος του Τίφουρτ, 46 ετών

Η Αρκαδία μου βρίσκεται μέσα στο μυαλό μου.
Pierie Briolant, γαστρονόμος/ αρχιτέκτονας, 47 ετών

Αυτό το αρκαδικό ιδεώδες, αυτή η βαθιά συναίσθηση του περιβάλλοντος, αυτό για μένα είναι η Βαϊμάρη. Όμως αμέσως μετά σκέφτομαι πως αυτός ο ανταγωνισμός μέσα από τον οποίο οι άνθρωποι χάνουν την αξιοπρέπειά τους δρώντας με πείσμα και αναλγησία, είναι απλά τρομερός.
Emanuele Bertagnolli, μάγειρας, 36 ετών


Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του– κυρίως τη σημερινή εποχή – μια νοσταλγία για το ειδύλλιο και την ευδαιμονία, έτσι ώστε όσο περισσότερο καταπονείται κανείς από το επάγγελμά του, τόσο περισσότερες επιρροές τον κατακλύζουν. Θέλει να ψάξει έναν τόπο – ακόμα και αν αυτός ο τόπος βρίσκεται μέσα του – ένα σημείο ηρεμίας όπου μπορεί να βρει και πάλι τον εαυτό του. Και αυτή είναι μια προσφορά που παρέχει η Αρκαδία.
Bernhardt Post, αρχειοθέτης, 53 ετών

Και τότε η Αρκαδία που ψάχνουμε, όπου θα μπορούσε κανείς να παραδοθεί στις νοσταλγίες του γίνεται η Αρκαδία όπου μπορεί κανείς να εκπληρώσει μια-μια τις νοσταλγίες του μέσα του.
Anne-Katrin Altwein, καλλιτέχνης, 46 ετών

Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ξεθωριάζει – περιέργως, όσο πιο ώριμος είναι ο άνθρωπος για την Ιθάκη, τόσο πιο παθιασμένος είναι για τον ιδεατό κόσμο. Γιατί; Εξαιτίας της πείρας που αποκόμισε από τα ταξίδια; Η Αρκαδία, ένα γυμνό οροπέδιο, έχει ελάχιστη ομοιότητα με το ονειρικό ειδύλλιο. Πάει και το όνειρο της απλής ζωής. Δημιουργεί κυρίως βάσανα. Είτε η ελληνική ρίζα του δέντρου που ονομάζεται Ευρώπη έχει από καιρό μαραθεί, αυτή που έτρεφε τον Ρωμαίο Βιργίλιο και ενέπνευσε τον ίδιο τον Νοβάλις να επαναλάβει τραγουδώντας το Et in Arcadia ego: Γεννήθηκα και εγώ στην Αρκαδία, φράση που χρησιμοποίησε για να τιμήσει τον φίλο της κλασσικής εποχής Άουγκουστ Βίλχελμ φον Σλέγκελ. Λίγο πριν είχε ήδη διατυπώσει ο Σίλλερ την ίδια ομολογία ως υποταγή στη μοίρα: Γεννήθηκα και εγώ στην Αρκαδία / Μα μόνο δάκρυα μου έφερε η σύντομη άνοιξη. Στην εκπνοή του 18ου αιώνα τελείωσε μια εποχή και οι προσπάθειες ανάκαμψης του 19ου έπεσαν θύματα των ψυχρών γεγονότων της βιομηχανικής εποχής.
Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ξεθωριάζει – ίσως γιατί ο συνεχώς αυξανόμενος ορίζοντας να δημιούργησε άλλους τόπους επιθυμίας στην συνείδηση. Πώς είχε γίνει τότε με την χώρα του ανατέλλοντος ήλιου – Ηλύσια πεδία του πόθου, των μπαχαρικών και της προσήλωσης στο θεό; Δεν έπεσε εκείνος ο19ο αιώνας αρχικά γενναία στην αγκαλιά της με τον Ρίκερτ και τον Πλάτωνα, τον Γκαίτε και την Γκιντερόντε;


Αρκετά με τις άστοχες επιθυμίες, με τις παραπλανημένες ελπίδες. Η Αρκαδία μου είναι ισχνή, η γη του ανατέλλοντος ήλιου φτωχή. Τα νησιά Μουρουόα και Μπικίνι μολυσμένα με ατομική ενέργεια. Και το ποιο μικρό μέρος της γης αποτελεί την εξαιρετική κατοικία του καθενός. Θα μείνουμε εδώ.
Gisela Kraft, συγγραφέας, 70 ετών

Μετάφραση – Απόδοση: Θεοδωράκη Νικολέττα

 
 
Login | Visit Statistcs | Credits