Home Page
Introduction
History of a Myth
Partnership
Events
Archives
Links
Galleries
Contact Us
   
Languange  
 
 
   
 
 
Arcadia Project is
funded from EU by
the Culture 2000
Programme
 Articles
This section includes usefull articles about the major domains in bussiness advisor area.
Search for an article
Type Keyword    
ΦΟΡΕΖ - η χώρα της Αστρέας
Date Submitted: 20/06/2007 Date Last Modified: 31/07/2007

 

Μονοπάτια της Αστρέας
Το μυθιστόρημα L’ Astrée” του Honoré d’ Urfé που κατά τον 17ο αιώνα έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη εξυμνώντας τη γαλλική περιοχή της Φορέζ είναι σήμερα σχεδόν ξεχασμένο. Για τον λόγο αυτό, η Ένωση της κοινότητας της Φορέζ (Communauté de Communes) που κατά την ίδρυσή της το 1995 επονομάσθηκε «Χώρα της Αστρέας» (Pays d’ Astrée) στόχευε να κάνει το μυθιστόρημα προσιτό στους οδοιπόρους και λάτρεις της πεζοπορίας μέσα από τη δημιουργία ενός οδικού δικτύου – «Τα μονοπάτια της Αστρέας» - συνδέοντας τους πραγματικούς τόπους με εκείνους του μυθιστορήματος.


Η ήσυχη περιοχή της Φορέζ ξυπνά στον επισκέπτη ακόμη και σήμερα τις αναμνήσεις της συνεχούς αναζήτησης για αρμονία και γαλήνη που προβάλλεται στο μυθιστόρημα. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Φορέζ αντανακλά την μακρόχρονη ιστορία της: εκκλησίες, μοναστήρια και κάστρα βρίσκονται στον μεγάλο μεσαιωνικό εμπορικό δρόμο της Φορέζ.


Το ανάκτορο Bastie d’ Urfé για παράδειγμα οφείλει την γοητεία του στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη της Αναγέννησης.
Από το 2002 και μετά κατασκευάζονται διαδοχικά κυκλικά μονοπάτια για πεζοπορία. Πέτρινες στήλες πάνω στις οποίες είναι χαραγμένα αποσπάσματα από το έργο L’ Astrée” καλούν τον επισκέπτη να τα μελετήσει. Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες μπορούν να ονειρευτούν μέσα στην πραγματική περιοχή της Φορέζ εκείνη την παγκόσμια ιστορία αγάπης και να ανακαλύψουν το μήνυμα του μυθιστορήματος: αγάπη, ευτυχία, ειρήνη και δικαιοσύνη.


Το πρώτο κυκλικό μονοπάτι εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2004 με αφορμή την επίσκεψη μιας ελληνικής αποστολής από την Αρκαδία. Στο μεταξύ προστέθηκαν περαιτέρω μονοπάτια: η σύνδεση του ανακτόρου Bastie d’ Urfé με τον ποταμό Λινιόν ήταν αφιερωμένη στο θέμα αγάπη, το μονοπάτι γύρω από το κάστρο Marcilly (Μαρσιγύ) στο θέμα πόλεμος, ειρήνη και ελευθερία. Έτσι, μπορούσε ο καθένας να βιώσει τα μονοπάτια της Αστρέας σύμφωνα με τον δικό του τρόπο – ως απλή πεζοπορία, ως οικογενειακό περίπατο ή ως πιθανή πρόσβαση στη λογοτεχνία του 17ου αιώνα.


 

Από το παλάτι Goutelas στην οροσειρά του Montaubourg
Το μονοπάτι οδηγεί σε ένα από τα αρχαιότερα αδρανή ηφαίστεια της Ευρώπης το οποίο εκτείνεται πέρα από το αναγεννησιακό παλάτι Goutelas. Το παλάτι αυτό οχυρώθηκε τον 14ο αιώνα στην πλαγιά του βουνού και ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα. Τον 18ο αιώνα αναμορφώθηκαν οι σκεπές του παλατιού από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ντελ Γκάμπιο. Οι ιδρυτές του παλατιού, Ζαν και Λουά Παπόν, αποτέλεσαν το πρότυπο για τη δημιουργία της φιγούρας του δρυϊδη ιερέα Αδάμαντα στο μυθιστόρημα του Honoré d’ Urfé που κατοικούσε στο παλάτι Goutelas. Από τον «τάφο» του Μπελιζάρ, τον αδερφό του Αδάμαντα, στην κορυφή βλέπει κανείς την πεδιάδα, τις λιμνούλες της και τον κρατήρα του ηφαιστείου ενώ μπορεί να διαισθανθεί την πορεία του ποταμού Λινιόν και «το Χρυσό Τρίγωνο», το ονειρικό σκηνικό των βοσκών της Αστρέας που διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ως σήμερα. Η επιγραφή Et in Arcadia ego” πάνω στην επιτύμβιο πλάκα παραπέμπει στον πίνακα του Πουσέν με τους ποιμένες που ανακαλύπτουν τον τάφο και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επιγραφή. Το μονοπάτι οδηγεί στη συνέχεια μέσα από αμπέλια μπροστά από τα χαρακτηριστικά πλινθόκτιστα σπίτια πεδιάδας.


 

Το κάστρο Μαρσιγύ

Το μονοπάτι της βασίλισσας Amasis οδηγεί στην περιοχή γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου του κάστρου Μαρσιγύ που είναι φυτεμένο με κλήματα. Το κάστρο Μαρσιγύ - αναφέρεται για πρώτη φορά το 1010– κατεδαφίστηκε τον 17ο αιώνα μετά από εντολή του καρδινάλιου Ρεσιλιέ και ανοικοδομήθηκε ξανά τον 19ο αιώνα. Το μονοπάτι αυτό ζωντανεύει αρχαίους μύθους, χνάρια νεώτερης ιστορίας και την πολιορκία του κάστρου όπως τη αφηγείται ο Honoréd’ Urfé στο μυθιστόρημά του. Στην κάτω πλευρά των προμαχώνων του παλατιού, στην κοιλάδα, οδήγησε ο προδότης Πολέμας τον στρατό του ενάντια στο κάστρο της βασίλισσας Amasis. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια επίδειξη αρπακτικών πουλιών μέσα από τα τείχη του κάστρου, γεγονός που αποτελεί μνεία στις κυνηγετικές και καλλιτεχνικές επιδεξιότητες Αυλικών κατά την αρχαιότητα.


 

Στις όχθες του ποταμού Λινιόν
Ανάμεσα στο ανάκτορο Bastie d’ Urfé, στο οποίο διέμενε ο Honoré d’ Urfé – ένα οικοδόμημα λιτά οχυρωμένο κατά τον 14ο αιώνα που αργότερα αναμορφώθηκε σε ένα αναγεννησιακό παλάτι – και στον ποταμό Λινιόν εκτείνεται μια μεγάλη πεδιάδα. Από το σημείο αυτό ξεπροβάλλει ανάμεσα στα δέντρα η μορφή του μοναστηρίου Μονβερντάν Ο κοντινός ποταμός Λινιόν θυμίζει την πτώση του Celadon στα φουσκωμένα νερά του και την διάσωση του βοσκού από τις νύμφες Galathée, Silvie και Léonie. Ένας καινούριος τόπος μνήμης χτίζεται ως μνεία στον «κενό τάφο» που η βοσκοπούλα Astrée έχτισε για τον αγαπημένο της Celadon που πίστευε πως είχε χαθεί. Ταυτόχρονα έχει ως σκοπό να ξυπνήσει στον επισκέπτη μνήμες των τάφων των ποιητών της ποιμενικής λογοτεχνίας και του άγνωστου τάφου του Honoré d’ Urfé. 

Μετάφραση – Απόδοση: Θεοδωράκη Νικολέττα

 
 
Login | Visit Statistcs | Credits