Σχολικός Διαγωνισμός για τους μαθητές της Β'θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας

Διοργανωτής: Πρόγραμμα ΑΡΚΑΔΙΑ - δικτυακός τόπος ARCADIA
Πανεπιστήμιο Πατρών

http://arcadia.ceid.upatras.gr


 

Σήμερα που ο επερχόμενος νέος τρόπος ζωής και οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, της Κοινωνίας των μέσων πληροφόρησης και της πληροφορίας απειλούν με υποβάθμιση την ποιότητα της ζωής μας, οφείλουμε να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε. Και να αναδείξουμε - κύρια στην νεολαία - τις διαχρονικές και ανθρωπιστικές εκείνες αξίες που στήριξαν και στηρίζουν την εθνική και πολιτιστική μας υπόσταση, αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ανάμεσά τους είναι αναμφισβήτητα οι αξίες που απορρέουν από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, της Αρκαδίας, τον πολιτισμό πού αυτή ανέπτυξε, μετέδωσε και ενέπνευσε. Την κληρονομιά αυτή πρέπει να κρατήσουμε αλώβητη και να αναζητήσουμε νέους τρόπους καλλιέργειας και μετάδοσής της στις νέες γενιές, ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα και τις επιταγές των νέων καιρών.

Η πρόκληση που οι καιροί αυτοί θέτουν σήμερα είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας για τον παραπάνω σκοπό. Όπως γενικότερα και η ένταξή της στην υπηρεσία μιας σύγχρονης ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διδακτικής, τελικά μιας σύγχρονης εκπαίδευσης. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες και εξελίξεις της Πληροφορικής στις περιοχές του εκπαιδευτικού λογισμικού, των επικοινωνιών, των νέων υπηρεσιών και του Διαδικτύου, με τις αναντικατάστατες παραδοσιακές πηγές γνώσης και τις κλασικές μεθόδους επεξεργασίας και αξιοποίησής τους. Όπως και με τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει η αγαπημένη αυτή γη των προγόνων.

Με δεδομένους τους προβληματισμούς αυτούς, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, επιχειρεί να παρέμβει στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χώρο, ενθαρρύνοντας σχετικές δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα.

Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί ο διαγωνισμός "Οι Νέοι στην Αρκαδία των Νέων Καιρών" που διοργανώνεται από το πρόγραμμα ΑΡΚΑΔΙΑ και το δικτυακό τόπο ARCADIA, http://arcadia.ceid.upatras.gr του Πανεπιστημίου Πατρών και απευθύνεται στη σχολική νεολαία της Αρκαδίας. Ο διαγωνισμός διεξήχθη για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2003-2004, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας.

Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός. Ως εκ τούτου προκηρύσσσεται και για το έτος 2003-2004.


 


  • Στόχοι του Διαγωνισμού
  • Οργανωτική και Κριτική Επιτροπή
  • Θεματολογία - Αξιολόγηση
  • Συμμετοχές Σχολείων και Ομάδων
  • Χορηγοί Βραβείων και Επικοινωνίας
  • Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης - 13/09/2003
  • Bραβεύσεις  • Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ