Ιστορικές Μορφές


Γιάννης Δεληγιάννης (Ντεληγιάννης)


 
 

Ο Γιάννης Ντεληγιάννης ήταν γενάρχης της ιστορικής οικογένειας των Δεληγιανναίων. Γεννήθηκε στα Λαγκάδια το 1750 και το αρχικό του όνομα ήταν Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος. Έμεινε γνωστός σαν Ντεληγιάννης λόγω του ζωηρού του χαρακτήρα του (από το "ντελής"=ζωηρός).

Το 1787 έγινε ο πρώτος προεστός της Πελοποννήσου (Μωρογιάννης). Αργότερα όμως κίνησε τις υποψίες των Τούρκων. Έτσι το 1816 έφτασε, νύχτα, με μυστικό φιρμάνι από την Κωνσταντινούπολη Τούρκος αξιωματικός στα Λαγκάδια που τον αποκεφάλισε μέσα στο σπίτι του. Πάνω στο αίμα του, που σκόρπισε στους τοίχους ορκίζονταν αργότερα οι φιλικοί. ’φησε 11 παιδιά που συμμετείχαν στον αγώνα του 21.

Από τους γιους του, ο Θεοδωράκης υπήρξε φιλικός, αλλά συνελήφθη από τους Τούρκους, φυλακίσθηκε στην Τριπολιτσά και πέθανε από τις κακουχίες λίγο πριν την άλωσή της. ’λλοι γιοι του ήταν ο στρατηγός του αγώνα Κανέλλος Δεληγιάννης και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης, που συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση. Η οικογένεια των Δεληγιάννηδων εκτός από τις προσωπικές θυσίες, έδωσε και ολόκληρη τη μεγάλη περιουσία της για τις ανάγκες του αγώνα.

 

Αρχή σελίδας

Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2007

Προσωπικότητες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ