Ιστορικές Μορφές


Θεοδωράκης Δεληγιάννης


 
 

Ο Θεοδωράκης Δεληγιάννης, γεννήθηκε στα Λαγκάδια το 1774 και ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας της Πελοποννήσου. Ήταν ο τρίτος γιος του μοραγιάννη Ιωάννη Παπαγιαννόπουλου-Δεληγιάννη (ή Ντεληγιάννη) και της Σμυρνιάς Μαρίας Πετροπούλου. Υπήρξε σημαντικός πρόκριτος του Μοριά από το 1815. Πολλοί μάλιστα του έδιναν το χαρακτηρισμό του "πραγματικού άρχοντα της Πελοποννήσου"). Μετά το φρικτό αποκεφαλισμό του πατέρα του από τους Τούρκους στο σπίτι του στα Λαγκάδια, είχε εγκατασταθεί στην Τριπολιτσά. Παντρεύτηκε την κόρη του προκρίτου Σωτηράκη Κουγιά, Ελένη.

Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αναδείχθηκε σύντομα σε κορυφαίο μέλος της. Τάχθηκε αμέσως υπέρ της εξέγερσης εναντίον των Τούρκων. Συνελήφθη όμως από τους Τούρκους και φυλακίστηκε στην Τριπολιτσά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, μαζί με άλλους Ελληνες ιεράρχες και προεστούς. Η φυλάκιση των προεστών στις φυλακές της Τριπολιτσάς αποτέλεσε ένα από τα σημεία των διαπραγματεύσεων των πολιορκημένων Τούρκων με τους Ελληνες οπλαρχηγούς. Ενώ είχε επέλθει συμφωνία για την απελευθέρωση του Δεληγιάννη, ο γενναίος άρχοντας του Μοριά εξέπνευσε από την εξάντληση, στις 19 ή 20 Σεπτεμβρίου 1821, λίγες ώρες πριν από την άλωση της Τριπολιτσάς. Την ίδια τύχη είχαν και οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους.

Αδελφός του Θεοδωράκη ήταν ο στρατηγός του Αγώνα Κανέλλος Δεληγιάννης και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης, που συμμετείχαν ενεργά στην πολιορκία της Τριπολιτσάς. Η οικογένεια των Δεληγιάννηδων εκτός από τις προσωπικές θυσίες, έδωσε και ολόκληρη τη μεγάλη περιουσία της για τις ανάγκες του Αγώνα.


Αρχή σελίδας

Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2007

Προσωπικότητες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ