Ιστορικά Θέματα


Αρκάδες Φιλικοί


Όλες οι ιστορικές μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι η συμβολή των Αρκάδων φιλικών ήταν σημαντική για την επικράτηση του επαναστατικού αγώνα του 21 στην Πελοπόννησο. Ως γνωστόν η Φιλική Εταιρία είχε ιδρυθεί στην Οδησσό της Ρωσίας το 1814 με σκοπό την οργάνωση και προετοιμασία του αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους. Ειδικότερα, η δραστηριότητα της Φιλικής Εταιρείας στην Αρκαδία και στην Τρίπολη τα προεπαναστατικά χρόνια, υπήρξε έντονη, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην πόλη. Η Φιλική Εταιρεία  άρχισε να στέλνει στην πόλη εκπροσώπους της από το 1818. Έτσι πρίν την άλωση της Τρίπολης μυήθηκαν στην πόλη 22 Τριπολίτες, οι οποίοι ανέπτυξαν σημαντική δράση, με αποτέλεσμα η δράση της Φιλικής Εταιρείας να αυξηθεί και να εξαπλωθεί και σε άλλα επαρχιακά κέντρα. Η Τρίπολη έτσι έγινε από τα σημαντικότερα κέντρα της Φιλικής Εταιρίας.

Σημαντικές προσωπικότητες μεταξύ των Αρκάδων Φιλικών και με μεγάλη συμβολή στον αγώνα, υπήρξαν οι Κολοκοτρωναίοι Θόδωρος, Γενναίος, Πάνος και Γιαννάκης από το Λιμποβίσι, οι αδελφοί Σέκερη και ο Νικόλαος Σπηλιάδης από την Τρίπολη, ο Παναγιώτης Αρβαλής από το χωριό Λάστα Γορτυνίας,  ο Γιαννούλης Καραμάνος από τον Πραστό Κυνουρίας, ο Ιωάννης Ζαφειρόπουλος από το Άστρος, οι Δεληγιανναίοι Αναγνώστης και Κανέλλος, ο Δημήτρης Πλαπούτας από το Παλούμπα, ο Παναγιώτης Κεφάλας από το Δηρράχι, ο Νικήτας Σταματελόπουλος από το Τουρκολέκα Μεγαλόπολης, ο Γερμανός (Κόλιας), επίσκοπος Παλαιών Πατρών από τη Δημητσάνα, ο Δανιήλ (Παναγιωτόπουλος) επίσκοπος Αμυκλών και Τριπολιτσάς, ο Παρθένιος (Παπαδοπουλος ή Φωτεινού) ηγούμενος της μονής Αιμυαλών από το Ζυγοβίστι, ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος από τη Ζάτουνα και πολλοί άλλοι. Πολλοί από αυτούς (όπως π.χ. οι Π. Σέκερης και Ι. Ζαφειρόπουλος) προσέφεραν όλη την περιουσία τους στον επαναστατικό αγώνα και άλλοι την ίδια τη ζωή τους, μαχόμενοι ηρωϊκά.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους Τσάκωνες φιλικούς οι οποίοι μαζί με τα κατάλοιπα της κλεφτουριάς του Πάρνωνα και τους οι Τσάκωνες δασκάλους του Γένους Εμ. Τροχάνη και Παναγιώτη Μίχα, συνετέλεσαν σημαντικά στην προετοιμασία της περιοχής για την επικείμενη εξέγερση. Συνολικά 14 εξέχοντες Τσάκωνες από τον Πραστό, είχαν, μεταξύ άλλων, μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από τους αποσταλμένους που διαδοχικά έρχονταν στην περιοχή από το 1818. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι προύχοντες του Πραστού Διονύσιος Παρδαλός, επίσκοπος Ρέοντος και Πραστού, ο προεστός Θεόδωρος Γούλελος, ο ιατροχειρουργός Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης, ο προεστός Δημήτρης Καραμάνος, ο Εμμ. Χατζηγεωργίου, ο Αναγνώστης Τροχάνης, ο καπετάνιος Γεώργιος (Γιωργάκης) Μανολάκης ή Μιχαλάκης, ο Παπακυριακός, ο Παν. Μίχας και ο γιατρός Γιωργάκης Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος εμύησε τον Αγιοπετρίτη Αναγνώστη Κοντάκη και με τη σειρά του αυτός τον Γιαννούλη Καραμάνο.

Ας σημειωθεί ότι, στο σύνολο 1039 Φιλικών, 200 ήταν Αρκάδες και ανάμεσά τους 40 Τριπολίτες. Μέχρι το 1979 ήταν γνωστά μόνον 85 ονόματα Αρκάδων Φιλικών.  Τη χρονιά όμως εκείνη το "Κέντρο Αρκαδικών Μελετών" ολοκλήρωσε μια σημαντική έρευνα, η οποία κατέγραψε 200 συνολικά Αρκάδες Φιλικούς. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα "Χρονικά των Αρκάδων" από την Παναρκαδική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Ασφαλώς, δεδομένου ότι η Αρκαδία υπήρξε τροφοδότης έμψυχου υλικού για την επανάσταση του 21, οι Αρκάδες Φιλικοί  θα πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι. Η αναζήτηση και  άλλων ονομάτων αποτελεί ως εκ τούτου αντικείμενο μελλοντικής ιστορικής έρευνας.

 

Σχετικές Σελίδες


top

Θ Νικολάου Copyright 2003©

Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2006

Ιστορικά Θέματα

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ