Ιστορικά Θέματα


Σελ. 1, 2, 3, 4, 5, 6

Μεσαιωνική Τριπολιτσά

Ταμπούρι στα Τρίκορφα

Με απόφαση της Β΄ Εθνικής Εθνοσυνέλευσης του Άστρους η Τριπολιτσά ορίζεται έδρα της Διοίκησης. Ιδρύεται στα 1824 από Τριπολιτσιώτες προύχοντες Μυστική Εταιρεία που αντιτίθεται στον Κολοκοτρώνη και συμμαχεί με την Κυβέρνηση του Υδραίου Κουντουριώτη. Στον εμφύλιο που ακολουθεί γίνονται συγκρούσεις στην πόλη και την γύρω περιοχή όπου τα Ρουμελιώτικα στρατεύματα καλεσμένα από την Κυβέρνηση, "αξιοποιώντας" το δάνειο της Αγγλίας ληστεύουν τους κατοίκους και επιτυγχάνουν την διάλυση των Πελοποννησιακών στρατευμάτων και την φυλάκιση των καπεταναίων της, (Κολοκοτρώνη, Π.Π. Γερμανού, Δεληγιάννη κ.α.).

Η αποβίβαση του Ιμπραήμ πασά τον Φλεβάρη του 1825 στην Μεσσηνία βρίσκει τις δυνάμεις της επανάστασης ανίκανες να αντισταθούν. Η σπασμωδική ενέργεια του Παπαφλέσσα, υπουργού της τότε κυβέρνησης, να στρατολογήσει Τριπολιτσιώτες και από τα γύρω χωριά και να δώσει την Μάχη στο Μανιάκι, καθώς και η προσπάθεια του αποφυλακισθέντος Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Δραμπάλα, δεν ανακόπτουν την πορεία του Ιμπραήμ και στις 10 Ιουνίου καταλαμβάνει χωρίς μάχη την Τριπολιτσά. Η πόλη γίνεται πια το ορμητήριο του Ιμπραήμ που καίει και καταστρέφει την Πελοπόννησο για τρία χρόνια, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων να κρατήσουν ζωντανή την επανάσταση. Μετά την ναυμαχία του Ναβαρίνου (Οκτώβριος 1827) ο Ιμπραήμ αναγκάζεται από τις Συμμαχικές Δυνάμεις να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο.

Πριν την αναχώρηση του ο Ιμπραήμ επιστρέφει στην Τριπολιτσά με 8.000 πεζικό και 3.000 ιππείς και καταστρέφει την πόλη. Κατεδαφίζει το τείχος, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τα τζάμια (5-10 Φεβρουαρίου 1828). Με απόφαση του Ι. Καποδίστρια (Μάρτιος 1828) γίνεται λεπτομερής απογραφή των κατοίκων, των οικονομικών λειτουργιών και των κτηρίων της Πόλης.

Η νέα ελεύθερη πόλη, η Τρίπολη θα σχεδιαστεί πάνω στα ερείπια της Παλαιάς και θα ξεκινήσει μια νέα πορεία στα πλαίσια πια του νεοελληνικού Κράτους.

 
Προηγούμενη σελίδα
Αρχή σελίδας
Επόμενη σελίδα

4ο Ενιαίο Λύκειο Τρίπολης, Α΄Τάξη - Τμήμα 3,
Πολιτιστικό Πρόγραμμα,
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Παναγιώτης Βέμμος - Αικατερίνη Τατούλη
Copyright 2006©

Τελευταία ενημέρωση: 6/07/2006
Ιστορικά Θέματα
Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ