Αργυρόκαστρο


Πάνω από τα Μαγούλιανα και στην κορυφή απόκρυμνου υψώματος σε υψόμετρο 1450 μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και "Γορτυνιακό δυναμάρι". Κοντά του περνά ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Λάστα. Το κάστρο, που  έχει ανεγερθεί την εποχή της Φραγκοκρατίας, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή και ήταν χτισμένο σε τέτοιο οχειρό σημείο που να προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια.

Το κάστρο βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση σήμερα. Σώζεται ακόμα τμήμα του τείχους με την οπή της πύλης, ενώ στην περιοχή υπάρχουν σωριασμένοι όγκοι των οικοδομικών μελών του. Τα τείχη είναι χτισμένα στο χείλος απότομου βράχου, με ύψος 100μ περίπου.  Δεν ειναι ακόμα γνωστή η ακριβής χρονολογία ανεγερσής του, ούτε τεκμηριώνεται  απο ιστορικά στοιχεία ο ιδρυτής του και η ακριβής χρήση του. Η πιθανότερη εκδοχή είναι πως κτίστηκε από κάποιο Φράγκο τοπάρχη και χρησίμευσε για τον έλεγχο της περιοχής.

Από την καστρόπορτα εναι απ' ευθείας ορατός ο κάτω μαχαλάς του χωριού Μαγούλιανα, με την εκκλησία της Παναγίας. Στην γύτω περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, που στο παρελθόν χρησίμευσαν σαν καταφύγιο από τους ντόπιους όταν εδιώκοντο από τους ξένους κατακτητές. Μερικές από αυτές ήταν οχυρωμένες και διέθεταν στέρνα βρόχινου νερού καθώς και υπόγεια έξοδο διαφυγής.

 

Χάρτης

Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2002

Αρχαιολογικοί χώροι

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ