Ιερό Ιππίου Ποσειδώνα


Λείψανα Ιερού Ιππίου Ποσειδώνα

Nοτιοανατολικά της αρχαίας Μαντινείας, κοντά στο χωριό Μηλιά έχουν αποκαλυφθεί λείψανα του Ιερού του Ιππίου Ποσειδώνα, ενός από τα σημαντικότερα ιερά της Αρχαίας Αρκαδίας. Μαζί του αποκαλύφτηκαν από νεώτερες και παλιότερες ανασκαφές νεώτερα κτίσματα, τάφοι με αρχαίες επιγραφές και διάφορα άλλα ευρήματα.

Το Ιερό ήταν κοντά στην πηγή ’ρνη, στην οποία κατά την παράδοση γεννήθηκε και ο ίδιος ο Θεός. Μάλιστα ο Παυσανίας επισκέφτηκε το ιερό κατεβαίνοντας από την Αρχαία Νεστάνη. Σήμερα το ιερό βρίσκεται σε αγροτική περιοχή και μάλιστα το βόρειο τμήμα του έχει καταληφθεί από οικοδομή των ιδιοκτητών. 

Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός του Ποσειδώνα αποτελούσε άβατο και μόνο στον ιερέα επιτρεπόταν να εισέρχεται σε αυτόν μια φορά το χρόνο. Στη ρωμαϊκή περίοδο ο ναός  ερειπώθηκε, αλλά ο αυτοκράτορας Ανδριανός που επισκέφτηκε τη Μαντινεία το 130-131 π.Χ. φρόντισε προσωπικά για την ανοικοδόμησή του και μάλιστα διόρισε και  επιστάτες που θα επέβλεπαν το άβατο του ιερού.  

Ο πρώτος ναός του Ιππίου Ποσειδώνα κτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Τροφώνιο και Αγαμήδη από τον Ορχομενό της Βοιωτίας οι οποίοι είχαν κατασκευάσει και το θολωτό τάφο-θησαυρό του Υριέως στη Βοιωτία και τον πρώτο ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς.

Το ιερό είχε ανακαλύψει ο αρχαιολόγος Fougeres, αλλά επειδή στη συνέχεια χάθηκαν  όλες οι ενδείξεις του ιερού, έγινε εκ νέου ανασκαφή από τον αρχαιολόγο Θ. Σπυρόπουλο. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τη βάση του ιερού, πλέγμα δωματίων, τις βάσεις πεσσών ενός πολύθυρου, κιβωτιόσχημο τάφο των πρώιμων Βυζαντινών χρόνων (που ανήκε μάλλον σε ένα τοπικό γαιοκτήμονα ο οποίος μετέτρεψε το ιερό σε αγρόκτημα) με αρχιτεκτονικό και επιγραφικό υλικό ("Απελευθερωτικές" επιγραφές των ρωμαϊκών χρόνων) από το αρχαίο  ιερό, επιγραφές, κιονόκρανα και ασβεστολιθικές πλάκες για την κατασκευή υδραγωγείου.

 

Χάρτης

Φωτογραφίες

Πήλινο ακρωτήριο από το ιερό του Ιππίου Ποσειδώνα Αφιερώματα Αρχαϊκών χρόνων Ανάγλυφο λακωνικού τύπου (Μουσείο Τρίπολης)
Απελευθερωτική επιγραφή (Μουσείο Τρίπολης) Κτίσματα πρώιμων βυζαντινών χρόνων στοχώρο του Ιππίου Ποσειδώνα  

Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2002

Αρχαιολογικοί Χώροι - Menu

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ