Ακρόπολη Κάστρου Τυρού


Πάνω και νότια από τη σημερινή Παραλία Παραλίας Τυρού και Σαπουνακαίικων, υψώνεται ο λόφος Κάστρο με λείψανα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού στην κορυφή του. Η οχύρωση ξαναχτίστηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με τον καθηγητή K. Ρωμαίο, ο οποίος έκανε ανασκαφές στην περιοχή,  τα ερείπια στο Κάστρο ταυτίζονται με την αρχαία κώμη Τύρο, την οποία αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος, χωρίς να υποδεικνύει τη θέση της.  Στη θεώρησή του αυτή κατέληξε ο Ρωμαίος βασιζόμενος στις επιγραφές που βρήκε σε συνδυασμό με το επίθετο Τυρίτας, που είχε εδώ ο Απόλλων. 

Τα ερείπια αναφέρει ο Leake, ο οποίος και πρώτος επισήμανε ότι το αρχαίο όνομα του οικισμού διατηρήθηκε στο σύγχρονο χωριό Τυρός. Ο Boblaye βασισμένος στις πληροφορίες του Lagarde τοποθετεί εδώ τις Πρασιές. Προσθέτουν εδώ ότι ο Lagarde βρήκε επιγραφές και νομίσματα αυτοκρατορικών χρόνων. Ο Ross και ο Gurtlus αναφέρουν τα ερείπια και τοποθετούν εδώ τις Πρασιές, ενώ ο Bursian τα ταυτίζει με τον αρχαίο οικισμό Τυρό

Ο Κ. Ρωμαίος έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα λείψανα του οικισμού και με την ανασκαφή του στον Προφήτη Ηλία Μελάνων, όπου και το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, βεβαίωσε την υπόθεση ότι το όνομα του αρχαίου οικισμού διασώθηκε στο σημερινό χωριό. Οι Waterhouse και Simson βρήκαν στο λόφο κεραμική και ένα πυριτόλιθο ίσως από αιχμή βέλους. Η υπόλοιπη κεραμική που παρατήρησαν ήταν μελάμβαψη όστρακα.

Το τείχος περιβάλει την κορυφή του λόφου, η οποία στο ψηλότερο σημείο της είναι βραχώδης και ανώμαλη. Σώζεται κυρίως στη βόρεια πλευρά του λόφου, σε μήκος 300 μ. περίπου με 4 τετράγωνους πύργους κι έναν ημικυκλικό. Έχει τοιχοδομία πολυγωνική αλλά όχι επιμελημένη με αδρά δουλεμένη την εξωτερική επιφάνεια των λίθων και σε μερικά σημεία σώζεται σε ύψος 4 μέτρα. Ένας πύργος της βόρειας πλευράς έχει μήκος μετώπου 4,80 μ., εξέχει από το τείχος 3,30 μ. και διασώζει 6 στρώσεις λίθων συνολικού ύψους 3 μ.. Ένας λίθος στην κατώτατη στρώση του ίδιου πύργου έχει μήκος 2,45 μ., ύψος 0,80 μ., πάχος 0,90 μ. Το πάχος του τείχους είναι 2,30 μ. και σύμφωνα με την τοιχοδομία του μπορεί να χρονολογηθεί στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Μέσα στον οχυρωτικό περίβολο βρέθηκαν λίθινοι τριπτήρες και όστρακα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Σημειώνουμε τμήμα από βάση άβαφου σκυφού τεφρού πηλού, άλλο από βάση μικρού σκυφού με μαύρο χρώμα εξωτερικά και κόκκινο εσωτερικά και λαιμό άβαφου αμφορέα. Στο δημαρχείο Λεωνιδίου βρίσκονται μια πήλινη πυραμιδόσχημη αγνίθα, ένα θραύσμα κυφού με δικτυωτή διακόσμηση του 2ου μισού του 4ου αι. π.Χ. και λίγα όστρακα από μελαμβαφή και άβαφα αγγεία.

Ο Κ. Ρωμαίος αναφέρει ότι στις αρχές του αιώνα κάτοικος της περιοχής είχε βρεί χάλκινο επιμήκη κύβο με έξι έδρες, μήκους 9 εκατ. που απέληγε και στα δύο άκρα σε κεφαλή λιονταριού και το συσχετίζει μα άλλους παρόμοιους του ιερού της Ορθίας. ’λλοι κάτοικοι επίσης βεβαιώνουν ότι παλαιότερα υπήρχε κοντά στην κορυφή του Κάστρου μια μαρμάρινη πλάκα με λατινικά γράμματα αλλά αργότερα χάθηκε. Πιθανολογείται ότι είναι η ίδια που είδε και ο Lagarde.

Το 1969 κάτω από το λόφο, στην αυλή της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως, βρέθηκαν υπολείμματα κτιρίου, ίσως των ρωμαϊκών χρόνων. Αναμφισβήτητα τα ερείπια του αρχαίου οικισμού στο Κάστρο πρέπει να αποδοθούν στον οικισμό Τυρός που αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο. Η διάσωση του ονόματος στο σημερινό χωριό Τυρός και το επίθετο Τυρίτας – του Απόλλωνα – που λατρευόταν στη γειτονική κορυφή, αποτελούν αδιάσειστα επιχειρήματα για την ταύτιση. Ο οικισμός θα πρέπει να άκμασε κυρίως στα ελληνιστικά χρόνια, αλλά συνέχισε να ζει και στα ρωμαϊκά.

 

Copyright 2002 © Μηλιώ Κουνιά - Χ. Αλεξόπουλος

Χάρτης

Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2002

Αρχαιολογικοί χώροι

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ