Παραδοσιακές Φορεσιές


Η Γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Τεγέας
Η Καθημερινή Φορεσιά

Παλαιότερα στην περιοχή της Τεγέας φορούσαν συνήθως ένα μακρύ φόρεμα χονδρό το χειμώνα, λεπτό το καλοκαίρι, από ύφασμα υφασμένο στον αργαλειό και ένα ζωνάρι στη μέση. Επίσης μια μακριά, φαρδιά φούστα και μια μπόλκα ένα είδος εφαρμοστό ζακετάκι. Απ' έξω από αυτά, το χειμώνα, φορούσαν το γιουρντί, ένα μέρος μαύρου αμάνικου παλτού. Στα πόδια φορούσαν χονδρές κάλτσες και γουρνοτσάρουχα.

Στο κεφάλι φορούσαν μαντήλι, κίτρινο ή θειαφί, το ζαχαρί μαντήλι, που γύρω γύρω είχε σταυρωτά στάχυα, γι΄ αυτό και το μέγεθός του καθοριζόταν από τον αριθμό των σταχυών. Το μεγάλο νούμερο λεγόταν 3 στάχυα και το μικρότερο 2 στάχυα.

Τις ώρες εργασίας δενόταν "φακιόλι", δηλαδή οι άκρες σταυρώνονταν στο σβέρκο και δένονταν πάνω από το κεφάλι. Άλλοτε οι άκρες σταύρωναν μπροστά και έκλειναν μέσα στο στόμα ή τη μύτη και δένονταν πίσω στον αυχένα, πάνω από τα αυτιά. Απαραίτητο συμπλήρωμα ήταν η αλατζένια ποδιά.

[ Βλ. Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας ]

 
Η γιορτινή ή νυφική φορεσιά - Το μαυροφούστανο

Η φορεσιά αυτή πήρε το όνομά της από το κυριότερο εξάρτημα της φορεσιάς αυτής που είναι το μαυροφούστανο και την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες. Είναι ένα μαύρο αμάνικο φόρεμα, ανοιχτό στο στήθος, εφαρμοστό στη μέση, από όπου αρχίζουν και οι πιέτες. Όλη του η ομορφιά είναι ο ποδόγυρος από κόκκινη τσόχα η οποία έχει ένα κέντημα σταυροβελονιά από πολύχρωμες κλωστές σε διάφορα σχέδια. Οι δύο άκρες του ποδόγυρου σηκώνονται ως τη μέση και φαίνεται το "μισοφόρι" που είναι λευκό, κεντημένο κοφτό στη μηχανή, περίπου στο ίδιο μήκος με το μαυροφούστανο.

Πάνω από το μαυροφούστανο φοριόταν το "ζιπούνι" αρχικά και αργότερα το "κοντογούνι". Το κοντογούνι ήταν από λεπτή τσόχα ή βελούδο διαφόρων χρωμάτων με χρυσά κεντήματα ή με χρυσές πούλιες και μανίκια φαρδιά στην άκρη, τα λεγόμενα "καλκάνια" τα οποία φτάνουν λίγο πιο κάτω από τον αγκώνα. Μέσα από τα καλκάνια βγαίνουν τα "μανικέτια" συνήθως από μεταξωτό ύφασμα.

Στο στήθος φοριέται η "τραχηλιά" την οποία συνοδεύουν διάφορα ασημικά, νομίσματα αργυρά ή χρυσά, που κρέμονται από λεπτές αλυσίδες. Επίσης έβαζαν αργυρές ζώνες όπως και την "ποδιά" που ήταν από μεταξωτό ύφασμα.

Στο κεφάλι αρχικά φορούσαν τη "μπόλια", ένα μακρόστενο μεταξωτό μαντήλι με κρόσια στις δύο άκρες του. Αργότερα όμως, φοριέται το "κόκκινο φέσι", με το χρυσό κορδόνι 0,40μ. μήκος και μεταξωτή φούντα μήκους περίπου 0,80μ. το λεγόμενο "παπάζι".

[ Βλ. Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας ]

Νικολέττα Κουτσουράκη
Αναστασία Κωνσταντοπούλου


Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2004

Παράδοση

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ