Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

 

Αρχαιολογικό Μουσείο ΤεγέαςΤο μικρό πέτρινο Μουσείο της Τεγέας χτίστηκε το 1908 σε οικόπεδο που χάρισε ο Μητροπολίτης Νείλος Σμυρνιωτόπουλος, από την Αλέα, με δαπάνες του Iδρύματος Στασινόπουλου. Βρίσκεται στο χωριό Αλέα, 12 χλμ από την Τρίπολη. Την αρχική οργάνωση του μουσείου επιλήφθηκε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Ρωμαίος, ο οποίος έκαμε ανασκαφές και μελέτησε την αρχαία Τεγέα. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου προέρχεται από τον χώρο της ανασκαφής του ναού της Αλέας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ., εποχή κατά την οποία εργάστηκε ως αρχιτέκτονας αλλά και ως γλύπτης των αετωμάτων του ναού της Αθηνάς ο γλύπτης Σκόπας, από την Πάρο. Το μουσείο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα επαρχιακά μουσεία της χώρας, επειδή είναι το μοναδικό που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό έργων του μεγάλου καλλιτέχνη της αρχαιότητας Σκόπα.

Kεφαλή του ΤήλεφουΤα εκθέματα του μουσείου δίνουν μια εικόνα του πολιτισμού και της ιστορίας της αρχαίας Τεγέας. Στη μια αίθουσα (Αίθουσα Β - Τήλεφου ή Ηρακλή, σκοπαδικά) περιλαμβάνει ανάγλυφα σκοπαδικής κυρίως νοοτροπίας, τμήματα αγαλμάτων και αγαλμάτια από το ναό της Αλέας Αθηνάς, και ορισμένα όστρακα αγγείων από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο. Στις άλλες δύο αίθουσες (αίθουσες Πάνα και Έχεμου - Γ και Δ, αντίστοιχα) εκτίθενται ευρήματα από ορισμένες περιοχές της Αρκαδίας, καθώς και πήλινα, μετάλλινα και χάλκινα αντικείμενα, επιτύμβιες πλάκες, όπως και διάφορα αντικείμενα από τις ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Τεγέας. Στην μικρή αίθουσα της εισόδου (Α - αίθουσα θρόνων) εκτίθενται θρόνοι και κορμοί αγαλμάτων. Σε αυτήν εκτίθεται επίσης αντίγραφο της "κεφαλής της Υγείας", το πρωτότυπο του οποίου εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν κορμός Νίκης, κεφαλή του Τήλεφου (4ος αι. π.Χ.), κολοσσιαία κεφαλή Ασκληπιού, μια ανάγλυφη πλάκα από τη διακόσμηση σαρκοφάγου που εικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει τον Εκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας, κεφαλή Ηρακλή, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση λιονταριού, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση του θεού Πάνα κ.λ.π. Μεγάλη απώλεια για το Μουσείο αποτελεί η κεφαλή του Τήλεφου, η οποία εκλάπη μαζί με άλλα σκοπαδικά ευρήματα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της σκοπαδικής τεχνοτροπίας και χαρακτηρίζεται από πάθος στην έκφραση, διογκωμένο μέτωπο, βαθιά μάτια και ημιανοικτά χείλη.

(τηλ. 2710-556540, Fax: 2710-242227)

 


Εικονική Ξενάγηση στο Μουσείο

Απεικόνιση κάτοψης του μουσείου - επιλέξτε αίθουσα

 


Αρχαιολογικοί Χώροι
Αρχαιολογικά Μουσεία
Ιστορία της Αρκαδίας

Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2002

Μενού - Μουσεία, Βιβλιοθήκες
Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ
Αίθουσα Θρόνων Αίθουσα Σκοπαδικών Αίθουσα Πάνα Αίθουσα  Έχεμου