Λαογραφικό Μουσείο Παναγιάς

 

Εσωτερικό του μουσείου από την είσοδοΣτο χωριό Παναγιά, σε ένα όμορφο και λιτό πετρόχτιστο κτίριο που στο παρελθόν χρησίμευε σαν πλυσταριό του χωριού, στεγάζεται ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1999. Δημιούργημα του Συνδέσμου των απανταχού Παναγιωτών, το μουσείο δίνει μια απτή εικόνα της ζωής ενός ορεινού αρκαδικού χωριού, περικλείοντας την ιστορία της Παναγιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Περιλαμβάνει αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής ζωής, παραδοσιακών καλλιεργειών, όπλα από την επανάσταση του 21, υφαντά κλπ.

Για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, μέλη του παραπάνω συνδέσμου μάζεψαν και καθάρισαν με μεγάλη φροντίδα και επιμονή  παλαιά πεταμένα και σκουριασμένα αντικείμενα, τα οποία τοποθέτησαν με ξεχωριστή επιμέλεια  στον όμορφο και λιτό χώρο του παλιού κτιρίου.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται το καμίνι του σιδερά, το ρακοκάζανο, το κουρείο, είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, ο αργαλειός, το αλέτρι, παλιά όπλα, υφαντά, παλιές φωτογραφίες και άλλα. Πολλά από τα  εκθέματα χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, ενώ όλα χρησιμοποιούνταν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει τα εκθέματα, όπως και να τα θέσει σε λειτουργία.  

 


Φωτογραφίες - Ξενάγηση

Λαογραφικό Μουσείο Παναγιάς

Αργαλειός

Παλαιά σκεύη

Αποψη του μουσείου από την είσοδο

Λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες των κατοίκων και από τη ζωή του χωριού

Ρακοκάζανο

Παλαιά σκεύη

 


Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2003

Μενού - Μουσεία, Βιβλιοθήκες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ