Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας

 

Λαογραφικό Μουσείο ΤεγέαςΤο Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Αρκαδίας, στεγάζεται στους ειδικά φροντισμένους χώρους ενός ωραίου πετρόκτιστου κτιρίου,  της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας, στην Επισκοπή Τεγέας. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στα στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και δίπλα από το Βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μέσα στο όμορφο πάρκο της Επισκοπής.

Το Μουσείο ζωντανεύει τη νεότερη κληρονομιά της Τεγέας και της ευρύτερης περιοχής, με πλούσια συλλογή και άρτια παρουσίαση εκθεμάτων. Περιέχει ενδιαφέρουσες συλλογές παραδοσιακών υφαντών, κεντημάτων, ρούχων, τοπικών φορεσιών και φωτογραφιών από την περιοχή της Τεγέας, καθώς και αργαλειούς. Σε ειδικούς χώρους επίσης έχουν δημιουργηθεί αναπαραστάσεις παλιών εργαστηρίων, πεταλωτήριο, τσαγκάρικο, και σιδηρουργείο, όπως και χώρων παραδοσιακού σπιτιού (σάλα, κρεβατοκάμαρα και κουζίνα). Eνδιαφέρoν παρουσιάζουν οι γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Τεγέας.

Λαογραφικό Μουσείο ΤεγέαςΣε άλλους χώρους τέλος εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, κατανεμημένα ανά επάγγελμα και λειτουργία της καθημερινής ζωής. Ξεχωρίζουν η ολυμπιακή δάδα της πρώτης Ολυμπιάδας, καθώς και δημιουργήματα των μαθητριών της Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας.

Το μουσείο είναι δημιούργημα του Τεγεατικού Συνδέσμου, στον οποίο ανήκει το κτίριο της Οικοκυρικής Σχολής και το πάρκο της Επισκοπής. Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 1996 με πρωτοβουλία μιας ολιγομελούς ομάδας, μετά από προσωπική εκστρατεία διάσωσης αντικειμένων συναισθηματικής αξίας. Αρχικά και πριν την ίδρυση του μουσείου είχαν διοργανωθεί με επιτυχία δύο λαογραφικές την εκθέσεις (1993 και 1994) οι οποίες ευαισθητοποίησαν πολλούς Τεγεάτες να παραχωρήσουν οικογενειακά παλαιά αντικείμενα.

Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά όλο το χρόνο.


Εικονική Ξενάγηση στο Μουσείο

1

2

3


Και μια άλλη ξενάγηση

(Κόμβος ΤΕΓΕΑ)


Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2002

Μενού - Μουσεία, Βιβλιοθήκες
Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ