Μουσείο Αλεξάνδρου Παπαναστασίου

Στο Λεβίδι, γεννέτειρα του πολιτικού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, πρωθυπουργού της Ελλάδας από το 1924 μέχρι το 1932, λειτουργεί σε χώρο του Δημαρχείου μικρό μουσείο με φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και το πλούσιο προσωπικό αρχείο του πρωτοπόρου δημοκράτη πολιτικού.

Οι φωτογραφίες αναφέρονται  στην οικογενειακή του ζωή και στις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες του μεγάλου πολιτικού. Στα προσωπικά αντικείμενα περιλαμβάνονται αντικείμενα καθημερινής χρήσεης, του γραφείου του, κομπολόϊ, κυάλια, σακκάκι, μπαστούνι, ομπρέλλα κ.λ.π. 

Το προσωπικό αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα, επιστολές, επιστημονικές μελέτες και συγγράμματα, λόγους και άρθρα, καθώς και άλλα κείμενα πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, γραμμένα στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Στο μουσείο στεγάζεται επίσης και η προσωπική του βιβλιοθήκη (2.000 τόμοι). Το μουσείο ιδρύθηκε το 1976, προσωρινά στεγάζεται στο υπόγειο του Δημαρχείου Λεβιδίου, ενώ σύντομα πρόκειται να μεταστεγασθεί στο σπίτι του Α. Παπαναστασίου (παλαιό δημαρχείο) που είναι στο στάδιο της ανακαίνισης.

Διεύθυνση:
Λεβίδι, 220 02, Νομός Αρκαδίας
Tηλ. (07960) 22211, 22363

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού: "Μουσεία και Πινακοθήκες της Ελλάδας και Κύπρου".


Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2002

Μενού - Μουσεία, Βιβλιοθήκες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ