Δ. Ταλαγάνης


Ο Δημήτρης Ταλαγάνης, ένας Αρκάς οραματιστής πολεοδόμος και  ζωγράφος, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και πέρασε εκεί τα παιδικά του χρόνια. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου έμεινε έως το 1964. Στη συνέχεια μετέβη στο εξωτερικό όπoυ διέμεινε για δέκα χρόνια. Πρώτος σταθμός του ήταν η Σοβιετική Ένωση, όπου σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Εκεί  πήρε το 1971 το δίπλωμά του και το Μaster Αρχιτεκτονικής.
Το 1970 συμμετέχει στο διαγωνισμό για το καινούργιο Μουσείο του Λένιν και παίρνει το πρώτο βραβείο. Η μελέτη αυτή εκτίθεται για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτεύγματων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, του αναμένεται το χρυσό μετάλλιο της έκθεσης και ανακηρύσσεται μόνιμος εκθέτης της. Την ίδια χρονιά διακρίνεται και εκτίθεται , στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 στην Ιαπωνία, η μελέτη του για μιά πόλη 40.000 κατοίκων.
Το 1071 δημιουργεί μία πρωτοποριακή μελέτη για την αξιοποίηση του Φαληρικού Ερμου. Επίσης, την ίδια χρονιά αρχίζει να ζωγραφίζει και μετακινείται στην Ιταλία όπου μελετά την αρχιτεκτονική και την ζωγραφική της Αναγέννησης. Από κει πηγαίνει στην Γαλλία και το 1973 εκθέται για πρώτη φορά δουλειά του, συμμετέχοντας στο salon d'automne του Grand Palais des Champs Elysees.
Το 1971 συνεργάζεται με το διάσημο Γάλλο ελληνιστή συγγραφέα και σκηνοθέτη Jaques Lacarriere στο ανέβασμα του έργου "Ρωμιοσύνη" του Ρίτσου. Την ίδια εποχή προσκαλείται και εκθέτει στο Foyer Royal του Oden.
Αμέσως μετά την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και παρουσιάζει παλαιά και καινούργια έργα του σε διάφορες εκθέσεις της χώρας. Πολλά έργα του τιμούν την Ελλάδα, όπως το ’λσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1957), ένα έργο που πρόβαλε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
Το 1998 διεκδικήσε την δημαρχία της Τρίπολης και σήμερα είναι αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των πολιτιστικού τομέα της πόλης.


Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2002

Προσωπικότητες


Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ