Γιάννης Ταλαγάνης-Ζεύγος


Ο Γιάννης Ταλαγάνης-Ζεύγος υπήρξε μια μεγάλη πολιτική αρκαδική μορφή. Γεννήθηκε στο χωριό Δόριζα της Αρκαδίας από αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Γυμνάσιο Τρίπολης και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Διδασκαλείο της Αθήνας. Υπηρέτησε σαν δάσκαλος σε πολλά χωριά της Αρκαδίας. Το 1919 γίνεται μέλος του Κ.Κ.Ε. Την περίοδο της δικτατορίας του Πάγκαλου συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Φολέγανδρο.

Το 1929 παντρεύεται την αγωνίστρια του Κ.Κ.Ε. Καίτη Ζεύγου και αποκτά μαζί της μια κόρη. Οι εξορίες και οι φυλακίσεις τον αναγκάζουν να αφήσει την κόρη του δύο χρονών και να συναντηθεί μαζί της μετα δεκαπέντε χρόνια. Το 1933 αναλαμβάνει υπεύθυνος της έκδοσης "Κομουνιστική Επιθεώρηση" και το 1935 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο 6ο Συνέδριο του κόμματος. Το 1938 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία του Μεταξά, βασανίζεται και εξορίζεται διαδοχικά στην Αίγινα, στην Κέρκυρα, στις αγροτικές φυλακές του Βίδο και αργότερα στην Ακροναυπλία. Εκεί μάλιστα έγραψε ένα σύντομο δοκίμιο για την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 21 όπως και μαθήματα φιλοσοφίας για τους κρατουμένους.

Το 1943 μεταφέρεται άρρωστος σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου το κόμμα οργανώνει την απόδρασή του. Αμέσως μετά την απόδραση του γίνεται μέλος της τριμελούς Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. Επίσης, μέλος της Κ.Ε του ΕΑΜ και ένας από τους αντιπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες. Με το σχηματισμό της Εθνικής Κυβέρνησης από το Γεώργο Πορφυρογένη υπέγραψε το σύμφωνο της Γκαζέρτας το 1944. Το 1945 ορίστηκε υπεύθυνος διαφώτισης του κόμματος και διευθυντής της "Σχολής Γληνού".

Το 1946 γίνεται απόπειρα δολοφονίας του στην Κόρινθο αλλά σώζεται την τελευταία στιγμή. Το 1947, ενώ βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη σαν αντιπρόσωπος του ΕΑΜ σε κλιμάκιο του ΟΗΕ, δολοφονείται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Την κηδεία του η αστυνομία δεν επέτρεψε να την παρακολουθήσει κόσμος παρά μόνο η γυναίκα του και η κόρη του.


Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2004

Προσωπικότητες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ