Θέματα και Κείμενα


 

"Του Κρασιού και του Έρωτα": Μελοποιημένη αρχαία λυρική ποίηση
(Ανακρέων-Σαπφώ-Αλκαίος-Πρατίνας-Κριτίας-Ίων ο Χίος )

Σάκης Παπαδημητρίου

"Ένα τραγούδι που ταξιδεύει με τη γλώσσα και τη μουσική αναλλοίωτο στους αιώνες για να μας θυμίζει ότι το "Κρασί" κι ο "Έρωτας" είναι τα μυστικά συστατικά της ζωής, της ιδιοσυγκρασίας και της φιλοσοφίας μας. Μιας φιλοσοφίας που αντικρίζει τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της αισιόδοξα οδηγώντας σε μια "έλλογη ευδαιμονία" όπου ο έρωτας με καταλύτη το κρασί γίνεται η αντίρροπη δύναμη της θλίψης, του φόβου, της υποταγής, του θανάτου".

Η μουσική συλλογή με τίτλο "Του Κρασιού και του Έρωτα" περιλαμβάνει μια σειρά από επιλεγμένα μελοποιημένα αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων λυρικών ποιητών (Ανακρέων, Σαπφώ, Αλκαίος, Ίων ο Χίος , Πρατίνας, Κριτίας) με κοινό στοιχείο την αναφορά στο Κρασί και τον Έρωτα.

Στόχος του έργου είναι η προβολή της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης ως πρωτοπόρου και επαναστατικού λόγου, που οριοθετεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Την τοποθέτηση του ανθρώπου ως ατόμου στο κέντρο του ιστορικού γίγνεσθαι καθώς υπήρξε η απαρχή της θεματικής στροφής της Τέχνης από την εξύμνηση των λαμπρών κατορθωμάτων ηρώων και ηγεμόνων στον απλό άνθρωπο και την καθημερινή του ζωή, που αποκτά πλέον αξία . Η απελευθέρωση αυτή της ανθρώπινης σκέψης από τους φόβους και τις προκαταλήψεις, η αναζήτηση της αλήθειας, ο ύμνος στη ζωή και τα πάθη της και η αποδοχή του ανθρώπου ως ατόμου-πολίτη γεννούν κατά σειρά την επιστήμη το θέατρο και τη δημοκρατία.

Ένας δεύτερος όμως και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η κατάδειξη όχι μόνο της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας και μουσικής μέσα στο χρόνο αλλά και της συνέχειας μέσα στους αιώνες της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας, στάσης ζωής και φιλοσοφίας.

Γενικά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ελληνική Λυρική Ποίηση ως ένα τραγούδι υψηλής ποιότητας, που δημιούργησαν άνθρωποι με παιδεία και γνώση και είναι χαρακτηριστικό για την ενότητα και τη συνέχεια του ελληνικού λόγου ότι στο σώμα της συνυπολογίζονται και τα δημοτικά μας τραγούδια.

Η μετάφραση -απόδοση των στίχων αλλά και η μελοποίησή τους, δεν αναλώθηκε στην επιδίωξη της πιστής αναπαραγωγής του τότε ακούσματος που ίσως έχει χαθεί για πάντα καταλήγοντας σε κάτι πειραματικό. Γίνεται μια γέφυρα στο χρόνο και πατώντας στα χνάρια της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας και μουσικής αποδίδονται με μοναδικά εύληπτο άμεσο τρόπο όσο πιστό και τεκμηριωμένο, τα ποιητικά αυτά αριστουργήματα του αρχαίου λόγου.

Οι μουσικές κλίμακες των τραγουδιών είναι βασισμένες στο αρχαίο μέλος όπως αυτό πέρασε μέσα από τους βυζαντινούς ήχους και τους δρόμους των παραδοσιακών μας τραγουδιών στο σύγχρονο έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Το ίδιο και η ρυθμοποιΐα , όπου ρυθμοί της παράδοσης συνδυάζονται μεταξύ τους σχηματίζοντας πολύρυθμες φόρμες που ακολουθούν το λόγο, βασικό χαρακτηριστικό και της αρχαίας λυρικής ποίησης.

H μουσική συλλογή με τίτλο "Του Κρασιού και του Έρωτα" είναι "ένα τραγούδι που ταξιδεύει με τη γλώσσα και τη μουσική αναλλοίωτο στους αιώνες για να μας θυμίζει ότι ο "Διόνυσος" και η "Αφροδίτη", το "Κρασί" κι ο "Έρωτας" είναι τα μυστικά συστατικά της ζωής, της ιδιοσυγκρασίας και της φιλοσοφίας μας. Μιας φιλοσοφίας που αντικρίζει τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της αισιόδοξα οδηγώντας σε μια "έλλογη ευδαιμονία" όπου ο έρωτας με καταλύτη το κρασί γίνεται η αντίρροπη δύναμη της θλίψης, του φόβου, της υποταγής, του θανάτου"

Με τη μοναδική ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα , -ενός από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες λυρικούς ερμηνευτές- γίνονται τραγούδια που φθάνουν να τοποθετούνται δίπλα στα σημερινά έντεχνα ακούσματα δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να τα σιγοτραγουδήσει.

Το έργο έχει μια ιδιαίτερη σημασία από κάθε άποψη ώστε να θεωρηθεί σημείο αναφοράς . Το cd περιλαμβάνει καλαίσθητο ένθετο με τα λόγια των τραγουδιών στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο. Τα ζωγραφικά θέματα έχει κάνει η ζωγράφος Χάρις Τσεκούρα.

Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Γιώργος Αναστασόπουλος και συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Σπήλιος Καστάνης στο κόντρα μπάσο, ο Νίνο Κιτάνι στο φλάουτο, κλαρίνο και φλογέρα, ο Μανούσος Κλαπάκης στα κρουστά, ο Μανόλης Κόττορος στο βιολί, ο Γιώργος Αναστασόπουλος στα πλήκτρα και ο Σάκης Παπαδημητρίου στην κιθάρα.

Αρχή σελίδας

Σάκης Παπαδημητρίου,
Φιλόλογος, συνθέτης και μουσικός
Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου
Copyright 2006©

Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2006
Θέματα και Κείμενα
Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ