Ένα Αφιέρωμα

  Η Τσακώνικη Μελιτζάνα

 
 

Το κατ' εξοχήν τοπικό προϊόν του Λεωνιδίου είναι η φημισμένη Τσακώνικη Μελιτζάνα. Εδώ και πολλά χρόνια την καλλιεργούν οι ντόποιοι παραγωγοί με αγάπη, με μεράκι και με τον παραδοσιακό τρόπο. Στον κάμπο του Λεωνιδίου ("Κήπο του Διονύσου" κατά τον Παυσανία) υπάρχουν ακόμα αρκετές αγροτικές εκμεταλεύσεις καλλιέργειας μελιτζάνας - μερικές από τις οποίας είναι βιολογικές - οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 800 στρέμματα.

Το φυτό κατά πάσα πιθανότητα ήρθε στην Ελλάδα το 12-13 αιώνα από την Ασία και από τότε αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής μαζί με το λάδι, το κρασί, το τυρί αλλά και τα άλλα κηπευτικά που συμβάλλουν στη μακροζωία, χωρίς να υστερούν σε γεύση.

Η Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση κάτι που ασφαλώς οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. Επίσης διακρίνεται γιατί είναι επιμήκης χωρίς κυρτότητα, μήκους 20-25 εκ. και διαμέτρου 4-6 εκ. με μεγαλύτερη διάμετρο στη μέση. Η επιφάνεια του φλοιού είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος του καρπού οι οποίες έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποφάσισε τον Μάρτιο του 1996 την προστασία 317 αγροτικών προϊόντων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσης συγκαταλέγεται και η Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου. Η συγκεκριμένη απόφαση της Ενωσης κατοχυρώνει στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας, δηλαδή μόνον οι παραγωγοί του Λεωνιδίου που παράγουν τις Τσακώνικες Μελιτζάνες και τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, δικαιούνται να χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη ονομασία του προϊόντος.

Ο καρπός της τσακώνικης μελιτζάνας χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ευρύτατα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκια μήκους περίπου 5 εκ. Το βρίσκει κανείς εύκολα στα τοπικά καταστήματα.

Αυτό όμως που δεν βρίσκει συχνά να αγοράσει κανείς στο Λεωνίδιο, είναι ...η ίδια η μελιτζάνα, που όντας ανάρπαστη, διοχετεύεται γρήγορα σε κεντρικές αγορές.


Η Γιορτή της Μελιτζάνας

Συμβεβλημενη με την ντόπια αγροτική παραγωγή, αλλά και με το αρκαδικό καλοκαίρι, είναι η Γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας. Διοργανώνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου από το Δήμο Λεωνιδίου στο λιμάνι της Πλάκας. Η γιορτή συνοδεύετα από γλέντια και χορούς υπό τους ήχους τοπικών και άλλων μουσικών συγκροτημάτων καθώς και από τον καθιερωμένο διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής. Οι εκδηλώσεις προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, ξένων και ντόπιων, ενώ στην Πλάκα και στο λιμάνι της επικρατεί το αδιαχώρητο...

Στον διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής και τις άλλες εκδηλώσεις που τον συνοδεύουν λαμβάνουν μέρος ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειροι και μαγείρισσες. Παρουσιάζουν 50 διαφορετικά εδέσματα με βάση την Τσακώνικη μελιτζάνα. Η κριτική επιτροπή (που κρίνει και βραβεύει τα καλύτερα πιάτα) αποτελείται από καθηγητές Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Στα πλαίσια του διαγωνισμού τιμώνται επίσης παλιοί παραγωγοί που βοήθησαν στη διάδοσή του τοπικού αυτού προϊόντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι πολυπληθείς επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μελιτζανολιχουδιές, όπως μελιτζανάκι γλυκό, μελιτζανοσαλάτα, μουσακά, μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτα, κ.α.

 
 

Αρχή σελίδας

Μηλιώ Κουνιά
Copyright 2003©


Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2007
Τσακωνιά
Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ