23η Σεπτεμβρίου 1821

ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ :

‘ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ’

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

στη συνέντευξη Τύπου για την 178η επέτειο
της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς

Ο Δήμαρχος Τριπόλεως
κ. Αλέξανδρος Κοτσιάνης

και ο Αντιδήμαρχος επί θεμάτων Πολιτισμού
κ. Δημήτρης Ταλαγάνης

σας εκφράζουν θερμότατες ευχαριστίες για την ανταπόκρισή σας να προσέλθετε σήμερα Δευτέρα, 20η Σεπτεμβρίου 1999, ώρα 12:00 στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α.όπου δίδεται η Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων του Δήμου Τριπόλεως, προς Τιμή της μεγάλης Πρώτης Νίκης της Εθνεγερσίας.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις της Τριπολιτσάς, που εξαίρουν τη συμβολή των Λαϊκών και των Κληρικών Προκρίτων στον Αγώνα του 1821,
θα λαμπρύνει με την υψηλή παρουσία του, η Α.Ε.ο

κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά τη συνέντευξη θα επακολουθήσει δεξίωση.

Ο Δήμαρχος

Αλεξ. Κοτσιάνης

Ο Αντιδήμαρχος

Δημ. Ταλαγάνης

 

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, Λειτουργοί της Δημόσιας Ενημέρωσης,

Γνωρίζετε ότι ο Λαός και ο Δήμος της Τριπόλεως και οι απανταχού Αρκάδες με πανηγυρικό τρόπο, όπως αρμόζει στο μεγάλο ιστορικό και εθνικό γεγονός της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς της 23ης Σεπτεμβρίου 1821, θα εορτάσουμε εφέτος την 178η επέτειο με την οποία κλείνει ο 20ος αιώνας, η 2η χιλιετία της Ορθοδοξίας και μία ακόμη χιλιετία του διαχρονικού Ελληνισμού .

Ασφαλώς η λίαν δυσμενής συγκυρία φυσικών φαινομένων και ατυχημάτων που έπληξε πρόσφατα την Ελληνική Πολιτεία και επέφερε δυσεπούλωτα τραύματα στον ψυχισμό της Κοινωνίας, εδημιούργησε ισχυρό προβληματισμό αλλά και κάποια καθυστέρηση στην όλη πρόοδο των ετοιμασιών του πανηγυρικού επετειακού Εορτασμού μας.

Κρίνουμε όμως ότι είναι πρωτίστως αναγκαία η εμψύχωση και η ενθάρρυνση των Ελλήνων, διότι στους χαλεπούς καιρούς μας επιβάλλεται συστράτευση στην καθημερινή μάχη όλων μας, για μια Τελική Νίκη του καλού, του ωραίου, του αγαθού.

Ο Δήμος Τριπόλεως, συμπαριστάμενος ολοψύχως στους πληγέντες από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό και σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων, επιθυμεί να υπογραμμίσει αυτό ακριβώς το συμβολικό εμψυχωτικό μήνυμα του εφετεινού Εορτασμού της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς.

Η 23η Σεπτεμβρίου είναι πανελλήνια εορτή προς Τιμή των Αγωνιστών και των πολιτικών και θρησκευτικών Προκρίτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με τη συγκεκριμένη Πρώτη Νίκη τους στην Τριπολιτσά, μετέδωσαν σε κάθε υπόδουλο ελληνικό Δήμο και Κοινότητα, τη βεβαιότητα

της Τελικής Νίκης !

Το γεγονός αυτό συμβολίζεται με την ανέγερση στην Τρίπολη του μοναδικού ανά το πανελλήνιο ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ και ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ , με το οποίο το νεοσύστατο Κράτος μας και ο Δήμος Τριπόλεως ετίμησαν την προσφορά της Πολιτικής και Θρησκευτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εθνεγερσία. Το Μνημείο αυτό, συνολικώς αναπλασθέν εφέτος με φροντίδα του Δήμου μας και με αρχιτεκτονική επιμέλεια του υποφαινομένου Αντιδημάρχου, θα αποκαλυφθεί και εγκαινιασθεί επισήμως κατά τη διάρκεια του εφετεινού 178ου Εορτασμού της 23ης Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτελεί εφεξής ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της Επετείου μας, που θα τιμά τους Λαϊκούς και Κληρικούς Προκρίτους της Αυτοδιοίκησης.

Η Πολιτική Αυτοδιοίκηση ( Εκκλησία του Δήμου ) και η Θρησκευτική Αυτοδιοίκηση ( Εκκλησία του Χριστού ) υπήρξαν, καθ΄όλη τη μακραίωνη Οθωμανική Κατοχή, οι δύο καθοριστικοί ιστορικοί παράγοντες πάνω στους οποίους δομήθηκε και μορφώθηκε η συλλογική συνείδηση Εθνους-Κράτους των νεωτέρων Ελλήνων .

Ιδιαιτέρως, λοιπόν, επιθυμούμε με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσουμε τις βαθύτερες ευχαριστίες του Λαού και του Δήμου της Τρίπολης, προς τον εύψυχο και ευγενή Αθηναϊκό Λαό και τον Ελλήνων προμαχούντα Δήμο των Αθηναίων.

Στον Αρκάδα την καταγωγή Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, οφείλουμε ιδαίτερη ευχαριστήρια μνεία για την ευγενική του πρωτοβουλία να προσφέρει στις εκδηλώσεις της Τριπολιτσάς την εορταστική Συναυλία της ερχόμενης Κυριακής, από τη δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα “ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ”.

Τους ηρωϊκούς και ιστορικούς Δήμους της Ελληνικής Εθνεγερσίας, που με την ξεχωριστή, ουσιώδη και ενεργό συμμετοχή τους στον εφετεινό Εορτασμό μας, και με τις θαυμαστές ένστολες Αντιπροσωπείες που απέστειλαν, κομίζουσες στην Πόλη μας Τιμημένα Λάβαρα και Ενθυμήματα των Εθνοαπελευρωτικών Αγώνων, ευγνωμονούμε και υποδεχόμαστε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας ευχαριστούμε για την γενναία Οικονομική Ενίσχυση που συνεισέφερε στο Δήμο μας, υπέρ των σκοπών του Εορτασμού μας.

Την Εκκλησία του Χριστού, ενεργότατα συμπαριστάμενη και ενθέρμως συμμετέχουσα στον εφετεινό Εορτασμό μας, θεωρούμε ιδιαίτατο χρέος μας να επαινέσουμε, καθώς η παρουσία και συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων του Κλήρου, οι οποίοι θα συνευλογήσουν εφέτος τον εορτασμό της Τριπολιτσάς, συνιστά υψηλό συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα εμψυχώσεως, εν μέσω χαλεπών καιρών και τραγικών συγκυριών που συνέβησαν προσφάτως στην ελληνική Πολιτεία και Κοινωνία.

Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Κ.Κ. Αλέξανδρο, ο οποίος ως Οικοδεσπότης θα υποδεχθεί στην Τριπολιτσά τους προσκεκλημένους Θρησκευτικούς Προκρίτους,, ιδιαιτέρως ευγνωμονούμε για το εμπνευσμένο Ευχετήριο Μήνυμά του προς τον Χριστεπώνυμο Λαό της Αρκαδίας και της Ελλάδος, αντίγραφο του οποίου εμπεριέχεται στο ενημερωτικό υλικό του ανά χείρας φακέλου μας.

Ο Εθνικός Ελληνικός Στρατός μας, που κατά την πρώτη εκείνη μεγάλη Νικητήρια Μάχη της 23ης Σεπτεμβρίου 1821 στην Τριπολιτσά, απέκτησε την διεθνώς αναγνωρισμένη Τακτική και Στρατηγική Οντότητα και έκτοτε εστήριξε τιμίως και γενναιοφρόνως τη μεγάλη και δύσκολη πορεία της Εθνεγερσίας μας, τόσο σε καιρούς Πολέμου, όσο και σε στιγμές δυστυχών γεγονότων και φυσικών καταστροφών, επαινούμε επίσης σήμερα και τιμούμε εις τα πρόσωπα των αξιωτάτων Διοικητών των Μονάδων του ΥΕΘΑ, που η Τρίπολη έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί.

Στα Σώματα Ασφαλείας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο ΕΚΑΒ και στις Ειδικές Μονάδες Αρωγής και Περίθαλψης που η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα Διοικητικής Περιφέρειας, επίσης έχει την Τύχη να φιλοξενεί, εκφράζουμε τα ειλικρινέστατα συγχαρητήρια μας για την εξαίρετη και άοκνο κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά τους.

Μια σύγχρονη περιφερειακή πόλη, όπως η Τρίπολη, έχει πρωτίστως ζωτική ανάγκη να λειτουργεί δημιουργικά και να παράγει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Επαινούμε τον επιχειρηματικό κόσμο της σημερινής Τρίπολης, γιατί με μία σειρά πρόσφατων πρωτοβουλιών του αναλαμβάνει ήδη τη δέσμευση και την ευθύνη να διευρύνει ποσοτικά και να βελτιώσει ποιοτικά τη συμμετοχή του τόπου μας στον εθνικό και διεθνή καταμερισμό της Παραγωγής και της Οικονομίας. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την εορταστική θεμελίωση των νέων εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ Αρκαδίας, το οποίο, εκτός από επιχειρηματική συνεταιριστική μονάδα παροχής προηγμένων μεταφορικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει εκ παραλλήλου να κοσμήσει την Τρίπολη με ένα πολυσύνθετο κτιριακό συγκρότημα εμπορικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.

Στον τομέα του Πολιτισμού, ανεκτίμητη είναι η πνευματική συμβολή και η κοινωνική προσφορά των πολυάριθμων Συλλόγων και Φορέων της Τρίπολης, των Χορωδιών, των Χορευτικών Συγκροτημάτων, του Φιλοτεχνικού Ομίλου, των Προσκόπων και Οδηγών, αλλά και ατομικά ή συλλογικά δραστηριοποιούμενων Ενεργών Πολιτών, που με τις άοκνες προσπάθειες και σπάνιες δεξιότητές τους στηρίζουν το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Τριπολιτσάς.

Η μοναδική στο είδος της ιδιωτική Παραδοσιακή-Λαογραφική Συλλογή του κ. Αναστ. Μπιρμπίλη, αλλά και η πολυσύνθετη Ηλεκτρονική Δημιουργία των Ιστοσελίδων της Τρίπολης και της Αρκαδίας στο διεθνές διαδίκτυο ΙΝΤERΕΤμε διεύθυνση

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia

από τον Τριπολιτσιώτη Λέκτορα του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Χρήστο Αλεξόπουλο, αποτελούν λαμπρές αποδείξεις μιάς εν δυνάμει πολιτισμικής ανέλιξής, μετά από δεκαετίες πνευματικού μαρασμού και οικονομικο-κοινωνικής στασιμότητας, για την οποία πολιτισμική ανέλιξη η σημερινή νέα Δημοτική Αρχή Τριπόλεως τους ευγνωμονεί και τους ενθαρρύνει.

Ιδιαιτέρως αξιομνημόνευτη και επαινετή είναι επίσης η συνεισφορά των αδελφών μας ετεροδημοτών, που με την Ενωση Τριπολιτών Αττικής υποστηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο τις εκδηλώσεις μας, αλλά και η σπουδαία πρωτοβουλία που μας προσφέρει το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι “Οι δρόμοι του Πάνα”, για τον εμπλουτισμό της πρωτότυπης εκδήλωσης του Κολοκοτρωνέϊκου Γλεντιού μας.

Τέλος, σε όλους εσάς, τους άξιους και σεμνούς Λειτουργούς των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, απευθύνουμε εγκαρδιότατο φιλικό χαιρετισμό και σας προσκαλούμε όλους να τιμήσετε την Πρώτη Νικήτρια Πόλη της Ελληνκής Παλιγγενεσίας, την ιστορική Τριπολιτσά, τόσο με τη φυσική σας παρουσία κατά τις αρχόμενες την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 1999, τετραήμερες επετειακές εκδηλώσεις, όσο και με τη διαρκή πνευματική σας στοργή και φροντίδα, ώστε να μας βοηθήσετε σύντομα να αναδείξουμε την Τρίπολη σε αληθινή ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ της εθνεγέρτιδας Πελοποννήσου.

Ο Δήμαρχος

Αλεξ. Κοτσιάνης

Ο Αντιδήμαρχος

Δημ. Ταλαγάνης