Δυτικά του Μαινάλου

ARCADIA WEB FORUM: Αρκαδικοί Τόποι - Localities of Arcadia: Δυτικά του Μαινάλου
By
danaus on Tuesday, April 20, 2004 - 06:48 am:

Δυτικά του Μαινάλου, λίγο πιο κάτω απ’ τα Καμίνια της Βυτίνας, στο δρόμο προς τα Λαγκάδια, μόλις πριν τέσσερις δεκαετίες παίζαμε, παιδιά τότε, στο ξέφωτο, όπου είχε στηθεί η προτομή του μαέστρου Μητρόπουλου.
Κατηφορίζαμε με τα ποδήλατά μας προς την πηγή “Νικολιτσά”, που το κρυστάλλινο νερό της έρεε μέσα σε πεντακάθαρη γούρνα. Σκύβαμε να πιούμε και με το που τα χείλη μας άγγιζαν εκείνο το γάργαρο νερό, κοβόταν η αναπνοή μας. Μετά το συνηθίζαμε, μας δρόσιζε και βουτούσαμε σχεδόν όλο το πρόσωπό μας καθώς ρουφούσαμε εκείνο το πλούσιο σε οξυγόνο ύδωρ! Ρίχναμε ένα κουταλάκι βανίλια μες τη γούρνα και προσπαθούσαμε να την πιάσουμε με τα δόντια, χωρίς ν’ αγγίξουμε το κουτάλι με τα χέρια. Κοβόταν η αναπνοή μας ώσπου να “ψαρέψουμε” τη λιχουδιά μας...
Κατόπιν παρακολουθούσαμε το ρυάκι που κυλούσε ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες, που κάτω τους τρέκλιζαν μικρούτσικα καβούρια. Κάπου κάπου ξεμύτιζε και καμιά καβουρομάνα!
Οι κάτοικοι της περιοχής μάς φαίνονταν οι πιο ωραίοι χαρακτήρες! Μας υποδέχονταν με ευγένεια και περισσή καλοσύνη. ’παχος ο Μπαρμπα-Χαράλαμπος και η συντρόφισσά του, λιγνός κι ο Θανάσης τότε και η Διαμάντω, η καλύτερή μας φίλη, μια λυγερή, μοναδικά γλυκιά κοπέλα. Όλη η οικογένεια εργαζόταν από το χάραμα ώς το γιόμα, από το σκάψιμο του μαλακού χώματος ώς το ψήσιμο των χειροποίητων κεραμιδιών τους...
Τώρα η περιοχή εκείνη έχει αλλάξει…
Τα δυο παιδιά, ο Φοίβος κι η Αθηνούλα, που ξεπρόβαλλαν μέσα από την ιδέα της σύγχρονης Ολυμπιακής δράσης, χρειάζονται εκείνο το νερό να δροσιστούν, να ζωογονηθούν και να διατρέξουν μέσα απ’ όλες τις ελληνικές διαδρομές και ν’ αγκαλιάσουν μικρούς και μεγάλους για να ταξιδέψουν ώς τα πέρατα της γης...
Ας είναι καλοτάξιδα κι ας σκορπίσουν τη χαρά τους σ’ όλους τους λαούς! Ας είναι καλοδεχούμενο το μήνυμά τους! Ας αναπτυχθούν ελεύθερα κι ωραία για ν’ αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και τις Ολυμπιακές αξίες τής συνεργασίας, του “ευ αγωνίζεσθαι” και της ισότητας, και ταυτόχρονα τις τέσσερις αξίες τού “Αθήνα 2004”: κληρονομιά, συμμετοχή, γιορτή και ανθρώπινο μέτρο.
Επί της υποδοχής ο Φοίβος, ο ηλιόφωτος αρχαίος Απόλλωνας μαζί με την Αθηνούλα, παρόντες πάντα σ’ όλες τις ελληνικές ακρογιαλιές και τα δάση, μοιράζουν τα χρυσά, τ’ ασημένια και τα χάλκινά τους μετάλλια σε όλους τους φιλοξενούμενούς τους.
Οι σύγχρονοι επισκέπτες συναπαντιούνται νοερά με το αρχαίο «αλεξίκακο» της Δαίδαλας και το «αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, του αγνού Πατέρα, του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού». Τα πλήθη των προσκυνητών, που συρρέουν στα αρχαία ελληνικά ιερά τεμένη της Αθηνάς, του Δία ή του Απόλλωνα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στα θεμέλια των λαμπρών χριστιανικών ναών, αμιλλώνται και παιανίζουν μαζί με την Αθηνά και τον Φοίβο από τις 13 του Αυγούστου 2004, στους ΧΧVΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτή είναι η 695η Ολυμπιάς, στο Γ' της έτος, κι αυτά, λοιπόν, είναι τα ομοιώματα της αρχαίας Δαίδαλας, που γεμίζουν τις αγκαλιές όλων των παιδιών της Γης και συμφιλιώνονται με τα ευγενικά μηνύματά τους για μια διαρκή Παγκόσμια Ειρήνη.


Add a Message


This is a private posting area. A valid username and password combination is required to post messages to this discussion.
Username:  
Password: