Πραστός


ΠραστόςΟ Πραστός είναι η παλιά και ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς από το μεσαίωνα μέχρι και τους προεπαναστατικούς χρόνους. Χτισμένος στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 750μ. είναι ένα πανέμορφο χωριό σε μαγευτική τοποθεσία ανάμεσα από καστανιές και έλατα, με γραφικά σπίτια με στέγες από πέτρινες πλάκες σχιστόλιθου και πολλά πυργόσπιτα. Είναι παραδοσιακός οικισμός.

Από τους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν μια πολυάνθρωπη και εύπορη πόλη, γεμάτη πύργους, πλούσια αρχοντικά και εκκλησίες.   Η επιλογή της θέσης όπου εκτίστηκε οφειλόταν σε αμυντικούς λόγους για το φόβο των πειρατών. Το μεγαλύτερο μέρος του Τσακώνικου πληθυσμού είχε εγκατασταθεί εκεί, όπου και διατηρούσε τη βασική κατοικία του. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Πραστού τους μεσαιωνικούς χρόνους ανερχόταν σε 9.000. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ και έκτοτε ερημώθηκε. Μετά την καταστροφή του οι κατοικοί του εγκατέστησαν τα σπιτικά  τους στο Λεωνίδιο. Είναι όμως ακόμα φανερά τα σημάδια της παλιάς ακμής του Πραστού. Διασώζονται αρκετά παλιά μεσαιωνικά πυργόσπιτα και παλιές αξιόλογες εκκλησίες, όπως των Αρχαγγέλων, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας, παλιάς μητρόπολης. Σήμερα το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα.

Στο χωριό φτάνει κανείς από τον Αγιο Ανδρέα μετά από ορεινή διαδρομή 20 χιλ. που περνάει κοντά από το μοναστήρι της Εορτακουστής. Από τον Πραστό δασικός δρόμος οδηγεί στην Καστάνιτσα.


Χάρτης ΒΑ τμήματος Πάρνωνα
Χάρτης της Αρκαδίας


Φωτογραφίες

prastos3t.jpg (9449 bytes)

prastos2t.jpg (11565 bytes) Μονή της Αρτοκωστάς, κοντά στον Πραστό prastos4t.jpg (9293 bytes)

Τόποι και Τοποθεσίες