Σύγχρονα Λύκαια - H αναβίωση των Λυκαίων αγώνων


Τα σύγχρονα Λύκαια είναι μια αξιόλογη προσπάθεια για την αναβίωση των Αρχαίων Λυκαίων. Ο σύλλογος των ’νω Καρυωτών "Ο Λύκαιος Δίας" οργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια τον Αύγουστο την αναβίωση των αρχαίων αγώνων για τους λάτρεις του αρχαίου αγωνιστικού πνεύματος. Ο τόπος τέλεσης είναι ο ίδος, το όρος Λύκαιο, σε υψόμετρο 1.300μ. Αν και πολύ λιγότερο γνωστά από τα σύγχρονα Ολύμπια διατηρούν άθικτη την αρχαιοπρέπειά τους. Η αναβίωση των Λυκαίων προέρχεται από τη βαθιά ανάγκη των σύγχρονων Αρκάδων να αναβιώσουν την μοναδική ομορφιά και ιδιαιτερότητα των Aρχαίων Λυκαίων σε μια όσο γίνεται πιο αρχαιόπρεπη αναζήτηση του θησαυρού της κληρονομιάς τους, πάντα με απώτερο σκοπό την πνευματική, ψυχική και σωματική άσκηση και υγεία των σύγχρονων νέων.

Οι αγώνες και εκδηλώσεις "Τα Λύκαια" αναβιώθηκαν από το Σύλλογο ’νω Καρυωτών Αρκαδίας και από την Κοινότητα ’νω Καρυών, ύστερα από το 1800 χρόνια σιωπής τους. Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1973 και από τότε τελούνται συνεχώς κατά τα αρχαία πρότυπα κάθε τέσσερα χρόνια, με ανοδική πορεία και επιτυχία (1973, 1977, 1981, 1985, 1989, 1993, 1997). Κατά γενική ομολογία προσφέρουν μια πολύτιμη υπηρεσία στην περιοχή του Λυκαίου όρους, στην Αρκαδία, στην ελλάδα και στον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο διαχρονικό πολιτισμό.

 Λύκαιο, χώρος σταδίουΗ γύρω περιοχή ζει επί δέκα ημέρες, στον παλμό των αρχαίων Λυκαίων. Τα σύγχρονα Λύκαια έχουν σαν κέντρο τους τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου όρους αφού λίκνο τους είναι η κορυφή του βουνού. Περιλαμβάνουν αθλητικές, μουσικές και πνευματικές γιορτές με Πανελλήνια συμμετοχή και παγκόσμια απήχηση. Έμφαση δίνεται στη διατήρηση των ιδεών που χαρακτήριζαν τα Αρχαία Λύκαια. Ειδικότερα εξακολουθούν να παραμένουν αγώνες "Στεφανίτες" και όχι "Χρηματίτες", δηλαδή με κύριο κίνητρο τη συμμετοχή και τη διάκριση με στεφάνωμα του νικητή με ένα κλάδο βελανιδιάς ή ελιάς. Και  με κύριο προσανατολισμό και επιδίωξη την προσπάθεια για την ηθική τελείωση του ανθρώπου.

Όπως και κατά την αρχαιότητα, ο σκοπός των Λυκαίων αγώνων δεν είναι η κατάρριψη των ρεκόρ, αλλά η ευκαιρία των αθλητών να αγωνιστούν και να νικήσουν τον αντίπαλο σωστά και καθαρά ώστε να στεφανωθούν με τιμή με το κλαδί της βελανιδιάς ή της ελιάς, και να κρατήσουν ψηλά τον χειροποίητο τριποδίσκο, όπως οι αρχαίοι λαμπροί Λυκαιονίκες. Οι αγώνες των Λυκαίων έχουν σαν προτεραιότητά τους να καλύψουν την ανάγκη του ανθρώπου για την προστασία της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και του θησαυρού της κληρονομιάς της κεντρικής Πελοποννήσου, με θετική συμβολή στην αναζήτηση της πολιτιστικής, αθλητικής και πνευματικής ταυτότητας της περιοχής.

Τα Λύκαια έχουν ήδη Παναρκαδική, Παμπελοποννησιακή και Πανελλήνια συμμετοχή και εμβέλεια, αφού πολλοί ξένοι Ελληνολάτρεις καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκοί έχουν ενεργό συμμετοχή, όπως και πολλοί Έλληνες συνάδελφοί τους, όπως και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών προσπαθούν για την επιτυχία τους. Αλλά και η συμμετοχή των αθλητών από όλη την Ελάδα, όπως και των φίλων του αρχαίου αθλητικού πνεύματος είναι επίσης αξιόλογη.   


Τα Αθλητικά Σύγχρονα Λύκαια

Τα Σύγχρονα Λύκαια περιλαμβάνουν όλα σχεδόν τα αθλητικά αγωνίσματα των αρχαίων Λυκαίων. Αυτά είναι Στάδιο, δρόμος 192μ, Δίαυλος, δρόμος δύο Σταδίων 384μ., Δόλιχος, δρόμος 24Σταδίων 4.608μ., Σκυταλοδρομία, 4Χ Στάδιο, 768μ.ανώμαλος δρόμος, ο γύρος του Λυκαίου όρους, Δισκοβολία, Ακοντισμός, Λιθοβολία, άλμα σε μήκος.

Οι κατηγορίες που λαμβάνουν μέρος είναι Παμπαίδων, Παγκορασίδων, Παίδων, Κορασίδων, Νεανίδων, Ανδρών και Γυναικών.
Επίσης τελούνται και τα αγωνίσματα: Γεροντολίθαρο, Γεροντοδρομία,  Νηπιοδρομία, Τσουβαλοδρομία, Ιπποδρομία.


Τα Μουσικά Σύγχρονα Λύκαια

Οι κύριες μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια των σύγχρονων Λυκαίων περιλαμβάνουν:


Τα Πνευματικά Σύγχρονα Λύκαια

Οι κύριες πνευματικές-πολιτιστικές  εκδηλώσεις στα πλαίσια των σύγχρονων Λυκαίων περιλαμβάνουν:


ΛΥΚΑΙΑ 2001
27 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2001


Πανυγήρια και  Γιορτές στην Αρκαδία

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ