Στην εκκλησία
...Εκεί σαν μπώ, μες σ' εκκλησιά των Γραικών
με των θυμιαμάτων της τες ευωδιές,
με τες λειτουργικές φωνές και συμφωνίες,
τες μεγαλοπρεπείς των ιερών παρουσίες
και κάθε των κινήσεων τον σοβαρό ρυθμό
-λαμπρότατοι μες των αμφίων τον στολισμό-
ο νούς μου πιαίνει σε τιμές μεγάλες της φιλής μας,
στον ένδοξο Βυζαντινισμό.
Κ. Καβάφης
Επιλέξτε τη μονή ή το ναό που σας ενδιαφέρει...

Εκκλησίες

Ο μοναχισμός γνώρισε στην Αρκαδία σημαντική άνθηση σε μεγάλες και κρίσιμες για την Ελλάδα ιστορικές περιόδους. Ηταν έτσι φυσικό να διανύσει μια πορεία παράλληλη με τη γεωμορφολογία, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τα ιστορικά δρώμενα της περιοχής.

Τα μοναστήρια της Αρκαδίας, ιδιαίτερα πολυπληθή και πλούσια σε εκκλησιαστικό, αρχειακό και ιστορικό υλικό, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η ίδρυση των περισσότερων ανάγεται μεταξύ 16ου - 18ου αιώνα. Πολλά από αυτά κάηκαν από τις ορδές του Ιμπραήμ το 1826 ή εγκαταλείφθηκαν αργότερα. Σήμερα τα μοναστήρια που λειτουργούν, αλλά και όσα έχουν εγκαταλειφθεί, παραμένουν μνημεία και φάροι για τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης, της ιστορίας, της πίστης. Της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αρχιτεκτονική βυζαντινή παράδοση και η δεξιότητα των Αρκάδων κτιστών συγκεράστηκαν τέλεια ώστε ο αρκαδικός χώρος να γεμίσει από όμορφες και απέριττες εκκλησιές, μνημεία αρχιτεκτονικής και αισθητικής καλαισθησίας αλλά και έντονης θρησκευτικής λατρείας σε καιρούς δίσεκτους και χαλεπούς. Σήμερα, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο συντηρημένες, στέκουν αληθινά στολίδια των παραδοσιακών οικισμών, των ήσυχων αγρών, των βουνών και των υψωμάτων. Δεμένες με το αρκαδικό τοπίο και συχνά με υπολείματα αρχαίων παρακείμενων ναών στα θεμέλια ή στα οικοδομικά τους μέλη...


Αρχική Σελίδα

Copyright © 2001-2003 - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ