Διαδρομή προς την Αρκαδία από το δρόμο Πατρών-Τρίπολης ("111")


Λαμπεία (Αχαϊα)Η οδική σύνδεση Πάτρας-Τρίπολης (175 χιλ.) γίνεται μέσω του οδικού άξονα "111", δημιούργημα σε ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ΜΟΜΑ την περίοδο της δικτατορίας. Η διαδρομή από Πάτρα προς την Τρίπολη διασχίζει τρεις νομούς. Αρχικά την Αχαΐα, ύστερα την Ηλεία, κατόπιν εισέρχεται πάλι στην Αχαΐα και τέλος καταλήγει στην Αρκαδία. Είναι μια ειδυλλιακή και ήσυχη διαδρομή που χαρακτηρίζεται από συνεχή εναλλαγή τοπίου και ένα υπέροχο και αμόλυντο ορεινό φυσικό περιβάλλον.

Ξεκινώντας από την Πάτρα, ο δρόμος περνά από την κατάφυτη Καλλιθέα (5. Αφήνει στα αριστερά του το όρος Παναχαϊκό και τη διασταύρωση προς Χαλανδρίτσα και Καλάβρυτα, για να διασχίσει το καταπράσινο οροπέδιο των Φαρρών με τα χωριά Βασιλικό, Ίσωμα, Φαρρές, Δαφνούλα και Σταροχώρι. Στη συνέχεια ανηφορίζει στην περιοχή της Τριταίας μέσα από ένα πυκνό και πανέμορφο πευκοδάσος. Αριστερά επιβλητικός φαντάζει ο ορεινός όγκος του Ερύμανθου, ενώ γύρω απλώνονται ειδυλλιακές λαγκαδιές και λειβάδια. Στη διαδρομή είναι τα χωριά Χιόνα και Διάσελο.

Από το Διάσελο, μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή ανηφορίζει προς τον Ερύμανθο, περνά το χωριό Ερυμάνθεια (4 χιλ. από το Διάσελο) και καταλήγει στο χωριό Καλέντζι (13 χιλ.), σε υψόμετρο 920μ., πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Η ανακαινισμένη πλατεία του χωριού προσφέρει μια υπέροχη πανοραμική θέα της περιοχής της Τριταίας, μέχρι τον ποταμό Πηνειό και το φράγμα του. Πάνω από την πλατεία είναι το αναπαλαιωμένο παλιό Δημοτικό Σχολείο με την προτομή του Γ. Παπανδρέου στο προαύλιο. Στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχείο και ταβέρνες. Κοντά στην Ερυμάνθεια βρίσκονται ίχνη από κυκλώπεια τείχη και λείιψανα αρχαίου ναού.

Δάσος ΦολόηςΗ διαδρομή προς Τρίπολη συνεχίζει μέσα από ένα κατάφυτο και ειδυλλιακό τοπίο στις παρυφές του Ερύμανθου περνώντας διαδοχικά από τα χωριά της Τριταίας Μάνεσι, Σταυροδρόμι, έδρα του Δήμου Τριταίας (40 χιλ. από Πάτρα), Σκιαδάς, Μαστραντώνη και Καρπέτα. Λίγο πριν το Σταυροδρόμι, στα αριστερά του δρόμου και στην περιοχή του χωριού Αγία Μαρίνα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας αχαϊκής πόλης Τριταία που υπήρξε μία από τις 12 πόλεις που έκτισαν οι Ίωνες στην Βόρεια Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια ο δρόμος ανηφορίζει για να εισέλθει στη Ηλεία (περιοχή Δήμου Λασσιώνος). Πρώτο χωριό είναι η Αγία Τριάδα, με πανέμορφη θέα προς την περιοχή της Τριταίας. Στη συνέχεια θα διασχίσει το τεράστιο και όμορφο δάσος της Φολόης (50 χιλ. από Πάτρα) και θα περάσει από το χωριό Χάνι Πανόπουλου, έδρα του Δήμου Λασσιώνος. Μετά από μια ορεινή διαδρομή θα φθάσει στα Λάμπεια όρη και στο γραφικότατο χωριό Λαμπεία (Δίβρη), έδρα του ομώνυμου Δήμου. Η διαδρομή από εδώ γίνεται κατηφορική για να καταλήξει μετά από 8 χιλ. στα Τριπόταμα (90 χιλ. από Πάτρα και 82 χιλ. από Τρίπολη), κοντά στην αρχαία Αρκαδική πόλη Ψωφίδα. Εδώ σμίγουν οι ποταμοί Σειραίος (Σειρές), Ερύμανθος και Αροάνιος. Δεξιά απλώνεται το Αφροδίσιο όρος, ενώ αριστερά τα Λάμπεια όρη. Διακλάδωση του δρόμου οδηγεί από εδώ στα Καλάβρυτα (50 χιλ.), ενώ μια άλλη στα αρκαδικά χωριά Παραλογγοί (10 χιλ.), Βελημάχι (12 χιλ.), Καρδαρίτσι (14 χιλ.) και από εκεί στη Κοντοβάζαινα. Διατρέχοντας τη μικρή και κατάφυτη λαγκαδιά του ποταμού Σειραίου, ο δρόμος θα περάσει από το χωριό Νέο Πάος. Αριστερά διασταύρωση οδηγεί μέσα από το Αφροδίσιο όρος στην Κοντοβάζαινα και στο αρχαίο ιερό της Αφροδίτης Ερικίνης. Λίγο πιο μετά, κοντά στο χωριό Βεσιναίικα, βρίσκεται η αρχαία αρκαδική πόλη Πάος και η ακρόπολή της, ενώ στη συνέχεια η περιοχή της Δάφνης Αχαϊας, όπου και η διασταύρωση για τη λίμνη του Λάδωνα και τα παραλαδώνια αρκαδικά χωριά.

Η συνέχεια της διαδρομής περνά από την περιοχή του αχαϊκού χωριού Φίλια και το φιλέϊκο κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Λάδωνα που κατεβαίνει από τα ΒΑ. Ο δρόμος κατόπιν θα αφήσει αριστερά τη διασταύρωση προς Κλειτορία, Καλάβρυτα και Πλανητέρο και αμέσως μετά μιαν άλλη προς τα χωριά της Γορτυνίας Θεόκτιστο, Δρακοβούνι, Κερπινή, Μυγδαλιά και Βαλτεσινίκο. Στο σημείο αυτό κυλά τα νερά του ο ποταμός Τράγος που κατευθύνεται ΝΔ για να χυθεί τον Λάδωνα. Ο ποταμός αυτός, με πηγές κοντά στην Παναγίτσα στο Δαρέϊκο κάμπο, συντροφεύει για ένα μεγάλο διάστημα τον ταξιδιώτη.

Σε λίγο ο δρόμος θα φθάσει στα όρια του νομού Αρκαδίας κοντά στο χωριό Στενό Παγκρατίου. Αμέσως μετά διατρέχει τον κάμπο του Δάρα, αφήνονοντας αριστερά το χωριό Δάρα και περνώντας μέσα από την Παναγίτσα. Στη συνέχεια ο δρόμος προσεγγίζει το όρος Μαίναλο, περνώντας από τη διασταύρωση προς Βυτίνα, και κατόπιν από τα χωριά Βλαχέρνα, Λεβίδι και Κάψια, που απλώνονται ΒΑ. Μετά τη Βλαχέρνα ο δρόμος προσεγγίζει τον κάμπο του Λεβιδίου. Στα αριστερά διαγράφεται το χαρακτηριστικό ύψωμα του αρχαίου Ορχομενού. Λίγο μετά το χωριό Κάψια θα καταλήξει στο οροπέδιο της Μαντινείας και από εκεί στην Τρίπολη.

Μεγάλο μέρος της διαδρομής αυτής έχει διανύσει και ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας ο οποίος περιγράφει (στα βιβλία του Αχαϊκά και Αρκαδίκά) τις τοποθεσίες και τις αρχαίες κώμες που επισκέφτηκε (Τριταία, Λαμπεία, Ψωφίδα, Πάος, Ορχομενός, Μαντινεία κλπ). Παράπλευρες τοποθεσίες  φέρουν άλλωστε το όνομά του: "ο πλάτανος του Παυσανία" (στα Τριπόταμα), το "κλήμα του Παυσανία" (κοντά στο αχαϊκό χωριό Σελλά του Παγκρατίου), "η πηγή του Παυσανία" (Νημφασία πηγή, κοντά στη Βυτίνα) κλπ.

Εναλλαγή άγονων και γόνιμων ορεινών τόπων, ειδιλλιακών λαγκαδιών και μικρών κοιλάδων, γη αραιοκατοικημένη λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της μετανάστευσης, μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παντού κοπάδια αιγοπροβάτων και μαντριά, ένα τοπίο "μοναχικό", "ποιμενικό", έντονα "Αρκαδικό". Αλλά και τόποι γνήσια αρκαδικοί στο μεγάλο μέρους τους κατά την αρχαιότητα. Είναι μια διαδρομή που οδηγεί σταδιακά τον ταξιδιώτη στο αντάμωμα με τη αρκαδική γη. Για να περιπλανηθεί μέσα σ' αυτήν. Και να χαθεί και να ρεμβάσει μέσα στις χίλιες ομορφιές, εναλλαγές, μύθους και ιστορίες της...

 


Φωτογραφίες από την διαδρομή 111

Χάρτης


Αριθμός επισκεπτών:
33176

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ