Αγριδάκι


 

Κοντά στο χωριό Λάστα της Γορτυνίας και 17 χιλ. περίπου από τα Μαγούλιανα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό, το Αγριδάκι, πλήρως ερημωμένο σήμερα. Είναι χτισμένο στις  ΒΔ παρυφές του Μαινάλου, δυτικά της Καμενίτσας, και έχει υπέροχη θέα προς το κεντρικό ορεινό όγκο του τελευταίου.

Το χωριό έχτισαν διωγμένοι Σουλιώτες που κατέφυγαν στην Αρκαδία. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Κυνουρία, στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε τοποθεσία κοντά στην Παναγίτσα και τελικά για ανέβηκαν στη σημερινή θέση του χωριού για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σήμερα όλα τα σπίτια ερειπωμένα, η θέα τους παραπέμπει στην κοινή αρκαδική και γορτυνιακή μοίρα που σε δύσκολα χρόνια  ερήμωσε τη χώρα με τη μετανάστευση.

Μοναδική παρένθεση, η εκκλησία στην μικρή πέτρινη πλατεία, με τον πλάτανο και ένα μικρό νεόκτιστο σπιτάκι, δημιούργημα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Έως και ο δρόμος σταματά εδώ, ίσως γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει ένα τέλος στην περιπλάνηση, μια ανάπαυλα και μια αναδρομή.   Kαι στη συνέχεια η επiστροφή για μια νέα αρχή, ένα νέο ταξίδι...


Φωτογραφίες από το Αγριδάκι

Χάρτης


Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ