Αρκουδόρεμα


Μαγευτική και καταπράσινη τοποθεσία στην καρδιά του ελατόδασους του Μαινάλου, ανάμεσα στην Πιάνα  και στο Λιμποβίσι και σε υψόμετρο 1200 μ. Απέχει 4χλμ από το Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή μέσα από τον άνετο ασφαλτόδρομο είναι υπέροχη.

Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου και είναι κατάφυτη από έλατα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε εκεί, ένα ζωντανό κεφαλοχώρι, χωμένο μέσα στο δάσος, με το ίδιο όνομα. Τόπος ελεύθερος και αδούλωτος, χρησίμευσε σαν κρησφύγετο, καταφύγιο, ορμητήριο και σημείο ανεφοδιασμού και περίθαλψης των κλεφταρματολών. Από αυτό μάλιστα ξεκίνησαν και ο πρόγονος (Τσεργίνης) του Θ. Κολοκοτρώνη για να εγκατασταθεί αργότερα στο Λιμποβίσι.

Το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίστι, γνωστά και σαν Κολοκοτρωναίϊκα χωριά, συμπορεύονται στη ζωή, στην ιστορία, στο θρύλο, μέσα από μια κοινή μοίρα. Κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ενεργά στον τουρκικό ζυγό. Από το χωριό καταγόταν ο οπλαρχηγός Αδάμης Κορέλλας που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την Επανάσταση. Μια από αυτές έγινε στην περιοχή, στην οποία οι Αρκουδορεματίτες υπό την ηγεσία του Αδάμη Κορέλλα και του παπα-Δημήτρη έτρεψαν σε φυγή στρατιωτικό τμήμα του Ιμπραήμ και απελευθέρωσαν αιχμάλωτα γυναικόπεδα.

Το χωριό μετά την απελευθέρωση εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Σήμερα διακρίνονται μόνο ελάχιστα χαλάσματα στη ρεματιά. Το μόνο κτίσμα που σώζεται στην περιοχή είναι το παλιό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στα δεξιά του δρόμου που συνδέει το Χρυσοβίτσι με το Λιμποβίσι, στο χείλος της ρεματιάς. Η εκκλησία, συντηρημένη σήμερα, είναι χτισμένη σύμφωνα με την επιγραφή το 1719. Είναι μονόχωρη και κεραμοσκέπαστη και είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές παλαιές τοιχογραφίες του Ιερέα Γιώργου Κουλιδά και του γιού του Παναγιώτη το 1751. Πιο πάνω, στο δρόμο, υπάρχει όμορφη πετρόχτιστη βρύση.

Στην αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή του Μαινάλου βρισκόταν η αρχαία πόλη ΄΄Καλλίσται΄΄, όπου υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, θυγατέρας του Λυκάονα, που γέννησε τον Αρκάδα.

Στην τοποθεσία φτάνει κανείς  από το Χρυσοβίτσι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, όπως και από διασταύρωση του δρόμου Πιάνας - Αλωνίσταινας - Βυτίνας, κοντά στην Αλωνίσταινα, μέσω ανηφορικού χωματόδρομου που διανύει το Αρκουδόρεμα. Ο τελευταίος διασταυρώνεται με τον πρώτο πολύ κοντά στην εκκλησία της Παναγίας. Η περιοχή είναι ιδεώδης για πεζοπορία μέσα από μονοπάτια που διασχίζουν το Μαίναλο.


Φωτογραφίες από το Αρκουδόρεμμα, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:08/07/2002

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ