Αρτεμίσιο


Αρτεμίσιο, άποψηΤο χωριό Αρτεμίσιο απέχει 20 χιλ. από την Τρίπολη και είναι χτισμένο στους  πρόποδες του Αρτεμησίου όρους, στο βόρειο άκρο του μαντινειακού λεκανοπεδίου.  Έχει περίπου 621 σύμφωνα με την απογραφή του 1991 που ασχολούνται με τη γεωργία, αμπελουργία και κτηνοτροφία.  Σήμερα ανήκει στο δήμο Μαντινείας με έδρα τη Νεστάνη (5 χιλ).

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Κακούρι ή Λαγκούσι.Το όνομα Κακούρι προέρχεται κατά μία εκδοχή από συναίρεση των λέξεων κακό και όριο. Από τη βόρια πλευρά του χωριού υπάρχει στενό πέρασμα που κατά την Τουρκοκρατία γίνονταν η διέλευση του δρόμου Τρίπολης - Καλαβρύτων. Εκεί κατά την διάρκεια της Επανάστασης γίνονταν ενέδρες κατά των Τούρκων. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από ταύτηση του Αρκάδα Κακούρη και του χώρου του. Τα τελευταία χρόνια μετονομάστηκε σε Αρτεμίσιο από το ομώνυμο βουνό στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένος ο οικισμός.

Ο μορφωτικός Σύλλογος Αρτεμισίου οργανώνει κατά την διάρκεια της Τυρινής εβδομάδας χοροεσπερίδα . Την επόμενη μέρα γίνεται καρναβάλι όπου παρέες ντόπιων μεταμφιέζονται με παραδοσιακές κυρίως αποκριάτικες φορεσιές και ξεφαντώνουν με παραδοσιακούς και μοντέρνους ρυθμούς .

Ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Τρίπολη περνά από την Αρχαία Μαντινεία και κοντά από το χωριό Πικέρνι, ενώ προς την άλλη κατεύθυνση συνεχίζει προς τον Παλαιόπυργο και Λεβίδι.

 


Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2002

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ