’στρος


’στροςΤο ’στρος (Μεσόγειο ’στρος) απέχει 45 χιλ. από την Τρίπολη και βρίσκεται στην κατάφυτη (κύρια με ελαιόδεντρα) πεδιάδα της Θυρέας, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Είναι σήμερα η έδρα ενός από τους τρεις δήμους της Κυνουρίας, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Έχει 3.000 κατοίκους με κύριες ασχολίες το εμπόριο, τη γεωργία και την απασχόληση σε δημόσιες υπηρεσίες. Προέρχεται σε ένα μεγάλο μέρος από μετοίκηση των κατοίκων των ορεινών χωριών ’γιος Ιωάννης, (άνω) Μελιγού (υπάρχει μάλιστα και οικισμός κάτω Μελιγού) και Καστρί. Σε απόσταση 4 χλμ. βρίσκεται το Παράλιο ’στρος.

Το Μεσόγειο ’στρος είχε έντονη παρουσία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τον Απρίλιο του 1823 φιλοξένησε τη Β΄ εθνοσυνέλευση των Ελλήνων. Η εθνοσυνέλευση έγινε στο αγροκήπιο και στον περιβάλλοντα χώρο της ονομαστής Σχολής Κορυτσιώτη.  Το κτίριο της Σχολής είναι ένα όμορφο νεοκλασικό και  έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του ’στρους με αξιόλογα αρχαιολογικά εκθέματα από τις ανασκαφές σε διάφορες θέσεις τις Κυνουρίας, κύρια  στην Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού,  και στην Εύα. Ο περιβάλλων χώρος έχει σήμερα εξωραϊστεί από το Δήμο και διαμορφωθεί σε πλατεία.

Το Μεσόγειο ’στρος έχει εξελιχθεί σε μια οργανωμένη κωμόπολη, αφού συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση της περιοχής, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και βιοτεχνίες. Το εμπορικό του κέντρο βρίσκεται γύρω από την κεντρική πλατεία, όπου και το Δημαρχείο. Αξιόλογη πολιτιστική δράση στην περιοχή σημειώνει το Ίδρυμα Ζαφείρη.

Το ’στρος μνημονεύεται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή του υπήρχε η αρχαία πόλη Θυρέα  και η Εύα δύο από τις τέσσαρες πόλεις της Κυνουρίας κατά την αρχαιότητα (Θυρέα, Ανθήνη, Εύα και Βρασιές). Η θέση της Θυρέας τοποθετείται κατά πολλούς ερευνητές στο Ελληνικό, ενώ η Εύα τοποθετείται στην περιοχή της Μονής Λουκούς. 

Σε απόσταση 3 χλμ. από το ’στρος, στην περιοχή της αρχαίας πόλης Εύας της Κυνουρίας και στο δρόμο για την Τρίπολης, βρίσκεται η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Ακριβώς απέναντι από το χώρο της είναι η αξιόλογη μονή της Μεταμόρφωσης Λουκούς (12ος αιώνας), χτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πολεμοκράτη. Σε μικρή απόσταση, στο δρόμο προς τον ’γιο Ανδρέα, βρίσκεται ο υγροβιότοπος του Μουστού.

Υπάρχει τακτική οδική σύνδεση του ’στρους με την Αθήνα με λεωφορεία (διάρκεια 2 ώρες) και με την Τρίπολη (1 ώρα). Από το ’στρος διέρχεται ο οδικός άξονας που προς τα νότια οδηγεί στον ’γιο Ανδρέα, τον Τυρό και το Λεωνίδιο, και προς τα βόρεια στην Αργολίδα και την Αθήνα. Η συντομότερη πρόσβαση από την Αθήνα γίνεται μέσω της Εθνικής Οδού Αθήνας-Τρίπολης με παράκαμψη στο ’ργος. Επίσης το ’στρος συνδέεται οδικά με την Τρίπολη μέσω κάτω  Δολιανών, όπως και με τον  ’γιο Πέτρο, Καστρί και τα υπόλοιπα κοντινά χωριά του Πάρνωνα.

 


Φωτογραφίες από το Αστρος, σελ. 1-5

Επίσημος Δ. τόπος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Χάρτης Βόρειας Κυνουρίας
Χάρτης


Αριθμός επισκεπτών:
7885

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ