Βάχλια


Βάχλια, άποψηΟρεινό τυπικό γορτυνιακό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινη πλαγιά, πάνω από μια όμορφη ρεματιά. Εχει 100 μονίμους κατοίκους περίπου (242 κατά την απογραφή του 1991). Απέναντι από το χωριό και σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο οικισμός πέρα Βάχλια, χτισμένος στην αντικρινή πλαγιά. Το χωριό απέχει 6 χιλ. από τη Κοντοβάζαινα και 5 χιλ. από το φράγμα του Λάδωνα.

Η διαδρομή από την Κοντοβάζαινα, μέσα από το παρθένο και επιβλητικό ορεινό περιβάλλον, είναι συναρπαστική. Στον κάτω μαχαλά υπάρχει ο πύργος του Αγά. Πρόκειται για μικρή διώροφη κατοικία, εφοδιασμένη με πολεμίστρες και θόλο στο δεύτερο όροφο.

 

Στο δρόμο από Πέρα Βάχλια προς Βάχλια υπάρχει λιθόκτιστο γεφύρι με μεγάλη καμάρα και δεξιά του εγκαταλειμμένος νερόμυλος, σε καλή κατάσταση όμως, με βαγένι εντυπωσιακού μήκους. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά της Βάχλιας, στη θέση ’ρτη, δίπλα στο δρόμο για την Κοντοβάζαινα, υπάρχει μικρό ύψωμα όπου σώζονται λείψανα αρχαίας κώμης. Από τη θέση αυτή έχει κανείς ωραία θέα προς τη ρεματιά και τους δύο οικισμούς.

Λίγο πριν από την είσοδο του χωριού και απέναντι από τη θέση ’ρτη ξεκινά δρόμος που οδηγεί στη Μονή της Αγίας Παρασκευής. Η διαδρομή από τη Βάχλια προς το φράγμα του Λάδωνα, περνά μέσα σε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και είναι εξ' ίσου ενδιαφέρουσα.

 


Φωτογραφίες από τη Βάχλια

Χάρτης


Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ