Βυζίκι


Βυζίκι, άποψηΤο Βυζίκι είναι ένα όμορφο χωριό της Γορτυνίας, και απέχει 1 χιλ. από τα Τρόπαια και 4 χιλ. από το Σταυροδρόμι. Είναι παραδοσιακός οικισμός και έχει 400 κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο σε πλαγιά λόφου σε καταπράσινο περιβάλλον. Κοντά του βρίσκονται τα ερείπια του φράγκικου κάστρου της ’κοβας (13ος αιώνας) και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται ωραία τοποθεσία με την πηγή Σύρροχο.

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο Βυζίκι από μια διαθήκη του 1688. Η περιοχή ήταν στα χρόνια της Φραγκοκρατίας κέντρο της βαρωνείας της κοβας και γνώρισε τότε μεγάλη ακμή. Η προσφορά των κατοίκων στην επανάσταση του 21 ήταν μεγάλη. Όπως μάλιστα μαρτυρά εγγραφή εντοιχισμένης πλάκας στα ερείπια ενός κτηρίου, εκεί λειτουργούσε αρτοποιείο για την τροφοδοσία των αγωνιστών. Το 1826 το χωριό κάηκε από τον Ιμπράημ.

Τον Αύγουστο διοργανώνεται  από το σύλλογο των απανταχού Βυζικιωτών "ο ’γιος Νικόλαος" πολυήμερο φεστιβάλ, το φεστιβάλ της ’κοβας, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορούς που κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης γυμναστικές επιδείξεις και αθλητικούς αγώνες με συμμετοχή νέων από όλη τη γύρω περιοχή. Εκτός από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο παραπάνω σύλλογος αναπτύσσει αξιόλογη και πολύπλευρη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.

 


Φωτογραφίες από το Βυζίκι

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:07/08/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ