Δάφνη Καλαβρύτων


 

Βόρεια της λίμνης του Λάδωνα και κοντά στα όρια με την Αρκαδία βρίσκεται το χωριό Δάφνη που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας Καλαβρύτων του νομού Αχαϊας. Το παλιό της όνομα είναι Στρέζοβα. Το όνομα αυτό υπάρχει σαν τοπωνύμιο και οικισμός από τον 7ο αιώνα και αποδίδεται στους Σλάβους που ήρθαν στην περιοχή. Σήμερα η Δάφνη είναι έδρα του Δήμου Παϊων. Είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής και έχει 600 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του ΝΑ τμήματος του Αφροδίσιου όρους, σε μία καταπράσινη πλαγιά στους πρόποδες του Αγίου Μάμα και σε υψόμετρο 620μ. Στο χωριό οδηγεί διακλάδωση στο 65ο χλμ. του δρόμου Τρίπολης-Πατρών (διαδρομή 4 χιλ.).

Η περιοχή ανήκε κατά την αρχαιότητα στο κράτος του αρχαίου Κλείτορος. Στην περιοχή υπήρχαν οι αρχαίες αρκαδικές πόλεις Νάσοι, Σκοτάνη (στις όχθες του Λάδωνα) και Πάος. Η Στρέζοβα αναφέρεται σε έγγραφα των Φράγκων (1250) , όπως και στο "Χρονικό του Μορέως" (1265 μ.Χ.), στο οποίο εμφανίζεται με το όνομα Estranses σαν τμήμα του τιμαρίου της Κερπινής (Γορτυνία) που ανήκε στην Βαρωνεία της ’κοβας. Σημαντική ήταν η συμβολή της κατά την επανάσταση του '21. Ντόπιοι αγωνιστές με αρχηγό τον οπλαρχηγό Πιτσούνα συμετείχαν στη νικηφόρα μάχη του Λεβιδίου, όπως και στη μάχη της Πάτρας. Παράλληλα πλούσια ήταν η συμμετοχή της και σε προσφορά τροφών και εφοδίων για τον αγώνα, μιας και την εποχή εκείνη η περιοχή αποτελούσε σημαντικό σιτοβολώνα της κεντρικής Πελοποννήσου. Το 1928 η Στρέζοβα μετονομάσθηκε σε Δάφνη από το μύθο του έρωτα της κόρης του Λάδωνα Δάφνης με τον θεό Απόλλωνα.

Η Δάφνη είναι ένα σημείο πρόσβασης στην Αρκαδία. Από εδώ περνά ο δρόμος που συνδέει τον οδικό άξονα Τρίπολης-Πατρών, με τα αρκαδικά χωριά του Λάδωνα. Η τοποθεσία του χωριού είναι ημιορεινή με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής χαρακτηρίζονται σαν εξαιρετικής ποιότητας. Στο χωριό λειτουργούν αγροτικό ιατρείο, Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. Υπάρχουν επίσης καφενεία ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρατήρια καυσίμων και άλλα καταστήματα. Σε μικρή απόσταση πάνω από το χωριό (4 χιλ.) είναι η μονή Ευαγγελισμού.

Ανατολικά του χωριού κατεβάζει τα νερά του ο ποταμός Λάδωνας προς την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Η κοιλάδα που σχηματίζεται είναι καταπράσινη και ειδυλλιακή. Σε απόσταση 4 χιλ. από το χωριό, σε τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς δίπλα στις όχθες του Λάδωνα υπάρχουν εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού (kanoe, kayak, ορεινό ποδήλατο), τα οποία συγκεντρώνουν αρκετούς λάτρεις του σπόρ. Ο χώρος έχει διαρυθμιστεί κατάλληλα με κιόσκια και πάγκους για την εξυπηρέτηση των περιπατητών.

Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί οδικά προς την παραλαδώνια περιοχή, το φράγμα του Λάδωνα και την τεχνητη λίμνη, και τα χωριά Μυγδαλιά, Τρόπαια και Κοντοβάζαινα. Στο δρόμο για την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα και σε μικρή απόσταση είναι το αρκαδικό χωριό Πουρναριά.

 


Φωτογραφίες από τη Δάφνη Καλαβρύτων (σελ. 1)

Χάρτης


Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ