Δάρας (Δάρα)


ΔάραΟ Δάρας (ή του Δάρα) είναι ένα αρκαδικό χωριό κοντά στα όρια με το νομό Αχαϊας. Βρίσκεται 3 χιλ. από τον οδικό άξονα Τρίπολης-Πάτρας   ("111") και απέχει από το Λεβίδι 15χιλ. Είναι κτισμένο σε πλαγιά βουνού σε υψόμετρο 593 μ. πάνω από μια μικρή καταπράσινη ρεματιά. Παλιό κεφαλοχώρι της περιοχής, σήμερα ανήκει στο Δήμο Λεβιδίου. Έχει 400 μονίμους κατοίκους περίπου (660 με την απογραφή του 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.

Το χωριό είναι χτισμένο στην άκρη ενός όμορφου και κατάφυτου κάμπου, του κάμπου του Δάρα (Δαρέικου κάμπου), που τον διατρέχει οι ποταμοί Τράγος και Μυλάοντας οι οποίοι συμβάλλουν κοντά στο χωριό Παναγίτσα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Έχει πετρόκτιστα, γραφικά και καλοδιατηρημένα σπίτια. Η όμορφη και φροντισμένη πλατεία στο κέντρο συγκεντρώνει τα καταστήματα και την κίνηση του χωριού και προσφέρει ωραία θέα στον κάμπο που απλώνεται μπροστά.

Στο Δάρα εκδηλώθηκε και η μοναδική αξιόλογη αντίσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων μετά την αποχώρηση των Ενετών. Το 1715, μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους, ο Δήμος Κολοκοτρώνης με το γιο του Μπότσικα και με 200 άνδρες από το Χρυσοβίτσι, την Αλωνίσταινα και το Αρκουδόρεμα έστησε ενέδρα σε 6000 Τούρκους που κατευθύνοντο από την Πάτρα στην Τρίπολη.

Κοντά στο Δάρα και από την άλλη πλευρά του δρόμου "111", 100μ. από τη διασταύρωση προς το χωριό Πράσινο, βρίσκεται παλιό παραδοσιακό πετρόκτιστο γεφύρι. 1 χιλ. νότια, στη θέση Παλιόπυργος, υπάρχουν λείψανα μικρού μεσαιωνικού πύργου. Επαρχιακός δρόμος συνδέει την περιοχή με το χωριό Καμενίτσα (8 χιλ.).


Φωτογραφίες από του Δάρα, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ