Διαδρομή προς Κλειτορία και Καλάβρυτα


 

Κλήμα του ΠαυσανίαΟ γεωγραφικός χώρος που καλύπτει τις περιοχές του Φενεού (ορεινή Κορινθία) και της αρχαίας Κλείτορος ανήκε κατά την αρχαιότητα στην αρχαία Αρκαδία. Το ορεινό ανάγλυφο και η χλωρίδα των περιοχών αυτών παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία με την υπόλοιπη Αρκαδία. Η περιοχή της αρχαίας Κλείτορος ειδικότερα, φθάνει μέχρι και τις παρυφές του Χελμού και περιλαμβάνει σήμερα την ευρύτερη περιοχή της Κλειτορίας, η οποία καλύπτεται διοικητικά από το Δήμο Λευκασίου του νομού Αχαϊας.

Η πρόσβαση στην περιοχή από την Αρκαδία, γίνεται από το οδικό άξονα Πατρών-Τρίπολης (111), οποίος συναντά στο ύψος του χωριού Παγκρατίου το δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία και τα Καλάβρυτα. H διαδρομή προς τα Καλάβρυτα είναι ορεινή και προσεγγίζει τοποθεσίες με εξαίρετο φυσικό κάλος και ιστορικό εδιαφέρον. Στο δρόμο για Κλειτορία και κοντά στη διασταύρωση του Παγκρατίου, βρίσκεται ο συνοικισμός Σελλά, όπυ υπάρχει το Κλήμα του Παυσανία, μια τεράστια και πυκνή κληματαριά η οποία αναφέρεται ότι υπήρχε κατά την επίσκεψη του Παυσανία στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση ο Παυσανίας κάθισε και ξεκουράστηκε κάτω από την σκιά του ερχόμενος από την περιοχή των Aρχαίων Nάσων. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριό Λυκούρια και κοντά του σε μια ειδυλλιακή και καταπράσινη τοποθεσία, οι πηγές του Λάδωνα. Από την περιοχή περνά το μονοπάτι Ε4 το οποίο κατευθύνεται βόρεια προς το Πλανητέρο και στη συνέχεια προς Καλάβρυτα.

Κλειτορία, άποψηΜετά από μια όμορφη διαδρομή σε παρθένο και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον φθάνει κανείς στο χωριό Κλειτορία (Μαζέϊκα), στις παρυφές του Χελμού, στο Ν.Α. άκρο του Ν. Αχαΐας. Η Κλειτορία είναι χτισμένη στην όμορφη κοιλάδα του Αροαάνιου ποταμού, μια κοιλάδα με πολλά νερά, άφθονα οπωροφόρα δέντρα και πλούσια βλάστηση. Η Κλειτορία υπήρξε από τον 19ο αιώνα το εμπορικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος για τα χωριά της γύρω περιοχής. Σήμερα έχει πληθυσμό 1100 κατοίκων περίπου και είναι έδρα του δήμου Λευκασίου. Παραμένει συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο της περιοχής και διαθέτει όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και την υφαντουργία. Πρόσφατα μάλιστα έχει γίνει αναδασμός στην περιοχή του κάμπου της Κλειτορίας.

Στην πλατεία, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου, βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Στο δρόμο για τα Καλάβρυτα βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί από το 1993, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Αξιόλογο είναι επίσης το Λαογραφικό Μουσείο, που λειτουργεί με τη μέριμνα του δραστήριου τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Τα γύρω χωριά ακολουθούν αρχιτεκτονικά την τυπική μορφή της κεντρικής Πελοποννήσου και της Αρκαδίας. Σώζονται στην περιχή διάσπαρτα αρχιτεκτονικά, λαογραφικά, και βιοτεχνικά μνημεία, όπως τοξωτά γεφύρια από την εποχή της τουρκοκρατίας, παλιές λιθόκτιστες εκκλησίες, παραδοσιακές κρήνες και παλιά χάνια. Επίσης σώξονται νεροτριβές και νερόμυλοι -ελάχιστοι από τους οποίους παραμένουν ακόμα σε χρήση - απομεινάρια μιας ακμάζουσας ντόπιας οικονομίας μιας άλλης εποχής...

Από την Κλειτορία, ακολουθώντας το δρόμο που κατευθύνεται στο Χελμό, παράκαμψη οδηγεί το Πλανητέρο, μια υπέροχη λαγκαδιά με τις πηγές του ποταμού Αροάνιου. Πολλά νερά και ένα πανέμορφο δάσος από θεόρατα πλατάνια, συνθέτουν ένα τόπο ιδανικό για ξεκούραση, ρεμβασμό και πεζοπορία. Στα πεστροφοτροφεία που υπάρχουν εδώ, μπορεί κανείς να δοκιμάσει πέστροφες. Ο δρόμος προς το Χελμό συνεχίζει ανηφορικά και σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα ενδιαφέροντα Σπήλαια Λημνών, που έλκουν πολλούς επισκέπτες. Ο δρόμος καταλήγει τελικά στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού.

Ο δρόμος Κλειτορίας-Καλαβρύτων περνά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κλείτορος (στα αριστερά). Στη συνέχεια, ακολουθεί μια όμορφη ελικοειδή διαδρομή με υπέροχη θέα στα γύρω βουνά (Αροάνια, Χελμός, Ζήρια) και περνά διαδοχικά από τα χωριά Καστέλλι, Κάνδαλο και Λαγοβούνι. Τέλος καταλήγει στο υψίπεδο των Καλαβρύτων.

Η Κλειτορία απέχει από την Αθήνα 200 χλμ. (μέσω Τρίπολης). Από την Πάτρα απέχει 100 χλμ., μέσω Χαλανδρίτσας, 120 χλμ., μέσω Διακοφτού και 140 χλμ., μέσω της οδού Πατρών - Τρίπολης.

 


Φωτογραφίες από τη διαδρομή προς Καλάβρυτα

ΧάρτηςΤόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ