Δολιανά


Δολιανά, ένα πανοραμικό χωριό Τα Δολιανά (Άνω Δολιανά) είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μ., κοντά στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη (25 χιλ) στον Πάρνωνα, στο Καστρί και στον Άγιο Πέτρο. Το χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, έχει καλντερίμια και πετρόκτιστα σπίτια και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Απλώνεται σε δύο ξεχωριστές γειτονιές. Η όμορφη πλατεία του με πλατάνια και καφενεία, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προσφέρει υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης. Ο ορίζοντας φθάνει ως το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, το Χελμό και τον Ερύμανθο.

Ο οικισμός βρίσκεται σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με καστανιές, με βελανιδιές, κερασιές, καρυδιές, πλατάνια και πεύκα να κυριαρχούν στο τοπίο και να αγκαλιάζουν τα σπίτια. Το όμορφο και πυκνό καστανόδασος που τον περιβάλλει, είναι γεμάτο ρεματιές και άφθονα νερά και αποτελεί ιδεώδη αφετηρία για πεζοπορία. Σε ορισμένα σημεία του έχουν εγκατασταθεί ξύλινες κατασκευές από το Δασαρχείο Κυνουρίας για τη διευκόλυνση των περιπατητών. Από την περιοχή περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Εντελώς παραμελημένα στο παρελθόν, τα άνω Δολιανά, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό ορεινό θέρετρο της Αρκαδίας, με αξιόλογη ανοικοδήμηση και αρκετές υποδομές. Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, καφενείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακός ξενώνας που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο - σε τοποθεσία με έξοχη θέα - όπως και πρότυπο δασικό χωριό ψηλότερα. Μια ειδυλλιακή τοποθεσία, τυλιγμένη στο πράσινο και με πανοραμική θέα στον οικισμό, είναι αυτή του Αη-Γιάννη, στο καστανόδασος, λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο που διασχίζει το δάσος, όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι. Στη διαδρομή, δίπλα ακριβώς από το δρόμο, είναι του Αη Γιαννιού το ρέμα, που σχηματίζει ένα μικρό όμορφο καταρράκτη. Ο χώρος έχει ειδικά διαμορφωθεί από τη δασική υπηρεσία.

Αη-Γιάννης (Γ. Φουρτούνη)Οι κάτοικοι του χωριού χειμαδιάζουν στα κάτω Δολιανά και επιστρέφουν στο χωριό την άνοιξη. Στις 23 Απριλίου μεταφέρουν εδώ και και την εικόνα του προστάτη του χωριού Αγίου Γεωργίου. Παραδοσιακό προϊόν των Δολιανών είναι τα κάστανα, που οι κάτοικοι τα μαζεύουν το φθινόπωρο, οπότε και διογανώνεται η γιορτή τού κάστανου. Κοντά στα Δολιανά βρίσκονται τα λατομεία του φημισμένου ομώνυμου τοπικού μάρμαρου (μάρμαρο Δολιανών), που ας σημειωθεί, είναι γνωστό από την αρχαιότητα.

Τα Δολιανά είναι γνωστά επίσης από την ομώνυμη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στην επανάσταση του 21. Κάθε 4 χρόνια η επέτειος της μάχης γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο. Γίνεται αναπαράστασή της καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Από τα Δολιανά ξεκινά δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του βουνού (8 χιλ) όπου βρίσκεται σταθμός του ΟΤΕ και οι τηλεοπτικές κεραίες. Η θέση αυτή προσφέρει υπέροχη θέα προς το λεκανοπέδιο της Μαντινείας. Πριν από το σταθμό υπάρχει διακλάδωση για το χωριό Κούτρουφα, από όπου, μέσω δασικού και δύσκολου δρόμου μπορεί κανείς να φθάσει στον Αγιο Πέτρο, διασχίζοντας το όμορφο και απέραντο καστανόδασος που καλύπτει την περιοχή.

 


Φωτογραφίες από τα Δολιανά, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2007

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ