Δυρράχιο (Δυρράχι)


Δυρράχιο, άποψη από το δρόμο προς ΜεσσηνίαΤο Δυρράχιο (ή Δυρράχι) βρίσκεται 22 χιλ. βόρεια από το Λεοντάρι. Ανήκει στο Δήμο Φαλαισίας. Eίναι ένα  πανέμορφο και γραφικό χωριό του Ταυγέτου χτισμένο σε υψόμετρο 800 μ., με 350 κατοίκους. Είναι πνιγμένο στο πράσινο, τριγυρισμένο από  έλατα, καρυδιές και μηλιές, με πολλά τρεχούμενα νερά και πηγές. Κοντά βρίσκονται τα παλαιά μοναστήρια της Παναγίας της Ρεκίτσας, ορμητήριο του Παπαφλέσσα και του Αγίου Γεωργίου, όπως και η παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικήτα.

Στη γύρω περιοχή άνθησε το αρματολίκι και κατά την επανάσταση του 21 ο απελευθερωτικός αγώνας. Στις 10-6-1787 φονεύθηκε εκεί σε μάχη με τους Τούρκους ο Αναγνώστης Κολοκοτρώνης. Από το χωριό καταγόταν ο Παναγιώτης Κεφάλας, αγωνιστής του 1821 (1790-1825) που έλαβε μέρος στις μάχες του Βαλτετσίου, των Δερβενακίων και στην πολιορκία της Τρίπολης. Στην περιοχή του Δυρραχίου άνθησε επίσης και το αντάρτικο κατά των Γερμανών κατακτητών. Στο χωριό μάλιστα έγινε το 1943 η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων όλων των τάσεων και εκπροσώπων του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία αυτή στη συνέχεια έμελε να παραβιασθεί.

Το καλοκαίρι το χωριό συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές και επισκέπτες. Τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνονται στο χωριό πολυήμερες και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τίτλο "Δυρράχι - Πολιτιστικός Αύγουστος". Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, εκθέσεις, παιδικούς διαγωνισμούς, αναβίωση του τοπικού εθίμου του κεράσματος από τους εορτάζοντες, παραστάσεις, αγώνες δρόμου, καθώς και γλέντι και χορό με παραδοσιακά όργανα.

Ο δρόμος από το Δυρράχιο ακολουθεί ελικοειδή διαδρομή μέσα από το ελατόδασος, ανεβαίνοντας τις πλαγιές του Ταϋγέτου και κατευθύνεται προς το Νεοχώριο και από εκεί στη Μεσσηνία. Η διαδρομή αυτή είναι από τις ομορφότερες στην Πελοπόννησο και προσφέρει θαυμάσια θέα σε ένα μεγάλο ορίζοντα που φθάνει μέχρι και το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Ένας άλλος δρόμος οδηγεί από το χωριό στα χωριά Λεπτίνι (3 χιλ.) και ’κοβο (6 χιλ.).

 


Φωτογραφίες από το Δυρράχι, σελ. 1-3

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2003

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ