Ελληνικό


 

ΕλληνικόΤο χωριό Ελληνικό,  παλαιότερα ονομαζόμενο Μουλάτσι, χτισμένο σε ημιορεινή τοποθεσία, σε ένα καταπράσινο λόφο (υψόμετρο 712 μ.) με θέα τον κάμπο της Μεγαλόπολης, είναι κεφαλοχώρι του Δήμου Τρικολώνων. Από εδώ περνάει ο αμαξιτός δρόμος που συνδέει τη Στεμνίτσα (που απέχει 8 χλμ.) με την Καρύταινα. Το χωριό έχει αντισταθεί στη μετανάστευση. Κρατά 250 περίπου μονίμους κατοίκους (349 σύμφωνα με την απογραφή του 1991). Οι ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Λόγω της γειτνίασης με το φαράγγι του Λούσιου, το χωριό προσφέρεται σαν αφετηρία για περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού. Υπάρχει μεγάλος σύγχρονος ξενώνας, δωρεά του τοπικού συλλόγου "Ελληνικόν" καθώς και ταβέρνες και καφενεία στην πλατεία που λειτουργούν όλο το χρόνο. Στην πλατεία μπορεί να βρει κανείς και ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στη θέση Ανεμόμυλος κοντά στο χωριό υπάρχουν ερείπια αρχαίου ιερού. Κοντά στο Ελληνικό λειτουργεί σχολή της ΔΕΗ, ενώ στο δρόμο για την Καρίταινα,  λίγο έξω από το χωριό, βρίσκεται το μοναστήρι του Νικοδήμου.

Σε απόσταση 6 χιλ. από το Ελληνικό βρίσκεται η Αρχαία Γόρτυνα και η αφετηρία των αναπλασμένων μονοπατιών του φαραγγιού του Λούσιου. Ο δρόμος από την Αρχαία Γόρτυνα κατευθύνεται στα χωριά Ατσίχολος (3 χιλ.) και Βλαχορράφτη (6χιλ.) καθώς και στην Μονή Καλαμίου (4 χιλ.). Στο δρόμο για την Στεμνίτσα υπάρχει διακλάδωη δεξιά για τα χωριά Σύρνα, Ψάρι, Παλαμάρι και Παύλια.

 


Φωτογραφίες από το Ελληνικό, σελ. 1

Πανόραμα Ελληνικού

Χάρτης


Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ