Ίσαρης


 

ΊσαρηςΤο χωριό Ίσαρης (ή του Ίσαρη) είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της επαρχίας Μεγαλόπολης (50 χλμ. από Τρίπολη). Στο χωριό φτάνει κανείς μετά από μια εκπληκτική διαδρομή μέσα σε καταπράσινο και ορεινό τοπίο με δάση δρυών και καστανιών από διακλάδωση του δρόμου Μεγαλόπολης-Καλαμάτας. Σήμερα το χωριό ανήκει στο Δήμο Μεγαλόπολης. Κατά την απογραφή του 1991 απογράφησαν 285 κάτοικοι, αλλά ο μόνιμος πληθυσμός είναι κατά πολύ μικρότερος.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στην ανατολική πλαγιά του βουνού ’γιος Ηλίας (υψόμετρο 800 μ.) , ανάμεσα σε γαλαρίες και σε γεφύρια και πάνω από δασωμένες ρεματιές, το Ίσαρη είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Αρκαδίας. Ο περίπατος στην οργιώδη βλάστηση του Καστανόλογγου είναι μια πραγματική μαγεία. Αγαπημένη έξοδος των παραθεριστών αποτελεί ο δρόμος, αντίθετα από τον Καστανόλογγο, προς τον ’γιο Βασίλη. Το χωριό προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης, τον Ταϋγετο και τα Μεσσηνιακά βουνά. Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν καφενεία, ενώ λειτουργούν και ξενώνες.

Πρίν το Ίσαρη ο δρόμος περνά από μια πανέμορφη, καταπράσινη και με πλούσια βλάστηση κοιλάδα. Στη μέση της είναι η παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1893) που εορτάζει με πανηγύρι. Νότια από το Ισαρη μετά από μια ωραία διαδρομή είναι το χωριό Βάστα (4 χιλ.), κοντά στο οποίο, ανάμεσα σε πυκνό δάσος, βρίσκεται μια πανέμορφη ρεματιά πνιγμένη στα πλατάνια με την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, που είναι κτισμένη στον κορμό ενός τεράστιου πλάτανου. Δίπλα ένα κεφαλάρι με άφθονο νερό. Κατά τον εορτασμό της Αγίας Θεοδώρας οργανώνεται εκεί πανηγύρι.

 


Φωτογραφίες από τον Ίσαρη, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2003

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ