Καλλιάνι


ΚαλλιάνιΤο Καλλιάνι είναι ένα ημιοορεινό χωριό χτισμένο πάνω στον οδικό άξονα Πύργου-Τρίπολης και κοντά στα Τρόπαια. Εχει 300 περίπου μονίμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Κάτω από το χωριό περνάει το Λαγκαδινό ρέμα με το ιδιαιτέρου κάλλους φαράγγι του ποταμού Τουθόα, παραποτάμου του Λάδωνα. Το ποτάμι πηγάζει κάτω από τα Λαγκάδια και καταλήγει στον Λάδωνα στον κόμβο Ηραίας, στη θέση Τσούκα. Η βατότητα του φαραγγιού σε αρκετά σημεία είναι καλή και προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό.

Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλές πηγές με σημαντικότερη το Κεφαλόβρυσο. Σε μικρή απόσταση, στο λόφο Ποδημασιά έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά τον αγώνα του 21 οι κάτοικοι τάχθηκαν το 1823 με το μέρος της Παλούμπας κατά τη διαμάχη Παλουμπαίων και Δεληγιανναίων, βοηθώντας έτσι στην πιο κρίσιμη καμπή της επανάστασης.

Προς τη κατεύθυνση των Λαγκαδίων υπάρχει διασταύρωση αριστερά για το χωριό Δόξα. Το επόμενο χωριό είναι το Σταυροδρόμι, όπου και η διασταύρωση για Τρόπαια. Προς την κατεύθυνση του Πύργου είναι ο οικισμός Τουμπίτσι και η σύγχρονη γέφυρα του Λάδωνα.


Φωτογραφίες από το Καλλιάνι , σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ