Καλτεζές


Καλτεζές, άποψηΟι Καλτεζιές είναι ένα ορεινό χωριό της Μαντινείας και απέχει 18 χιλ. από τη Βλαχοκερασιά και 7 χιλ. από τη διασταύρωση του δρόμου Βλαχοκερασιάς-Κολλίνες.  Η διαδρομή από τη Βλαχοκερασιά μέχρι το χωριό περνά μέσα από το όμορφο δάσος της Σκυρίτιδας, που είναι γεμάτο  καρυδιές, πεύκα, έλατα και καστανιές, και είναι υπέροχη. Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο και ζωσμένο από πυκνό δάσος. Σήμερα έχουν απομείνει λίγοι κάτοικοι, όλοι ηλικιωμένοι, η εγκατάλειψη της ορεινής Αρκαδίας φαίνεται και εδώ έντονα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία.

3 χιλ. χαμηλότερα από το χωριό βρίσκεται το η Μονή Καλτεζών αφιερωμένη στην Παναγία. Από το χωριό ένας δρόμος οδηγεί κατ' ευθείαν στο χωριό Πάπαρη και από εκεί στην Ασέα. Μία άλλη διαδρομή που κατευθύνεται νοτιότερα, περνά από τη Μονή Καλτεζών, κατηφορίζει στη συνέχεια μια λαγκαδιά και αφού περάσει από το χωριό Μανιάτη καταλήγει στον ίδιο δρόμο.

Σε απόσταση περιπου 2,5 χλμ. από το χωριό Καλτεζές, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας της Παλαιοχώρας. Ανατολικά του χωριού έχει διατηρηθεί το τοπωνύμιο της "Ελένης το Πηγάδι". Λέγεται ότι εκεί είναι πιθανό να τελούνταν τα "Ελένεια", αγώνες καλλιστείων κατά την αρχαιότητα.

 


Φωτογραφίες από τις Καλτεζιές (σελ. 1)

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:10/08/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ