Καμενίτσα


ΚαμενίτσαΗ Καμενίσα είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό της Γορτυνίας, σε απόσταση 3 χιλ. από τη διασταύρωση του οδικού άξονα δρόμου Τρίπολης-Πατρών (111) με το δρόμο Τρίπολης-Βυτίνας. Βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον κύριο ορεινό όγκο του Μαινάλου, σε υψόμετρο 580 μ. σε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Έχει περίπου 150 μονίμους κατοίκους (342 σύμφωνα με την απογραφή του 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πάνω από το χωριό είναι ύψωμα με το εκκλησάκι της Ανάληψης, ενώ στο κέντρο του η κεντρική πλατεία με καφενεδάκια και την όμορφη ενοριακή εκκλησία. Κοντά στο χωριό, πάνω από τον επαρχιακό δρόμο, έχει βρεθεί νεολιθικός οικισμός στον λόφο Σακοβούνι, καθώς και νεολιθικό σπήλαιο. Κάτω από το χωριό κυλά ο ποταμός Μυλάωντας που κατεβαίνει από την περιοχή της Νυμφασίας για να συμβάλει χαμηλότερα με τον ποταμό Τράγο στην περιοχή της Παναγίτσας.

Ο επαρχιακός δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Καρβούνι, Πράσινο, και Δρακοβούνι, ενώ παράκαμψη αμέσως μετά το χωριό οδηγεί στο χωριό Δάρα (8χιλ.).

 


Φωτογραφίες από την Καμενίτσα, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ