Κανδήλα


 

ΚανδήλαΗ Κανδήλα είναι ένα γραφικό χωριό, βόρεια του Λεβιδίου (12 χιλ), κοντά στα όρια του Νομού Αρκαδίας με την Αργολίδα και την Κορινθία. Είναι χτισμένη στις νότιες παρυφές του όρους Ολίγυρτος, σε υψόμετρο 760 μ. στο βάθος ενός εύφορου λεκανοπεδίου. Από εδώ περνά ο δρόμος που οδηγεί στην ορεινή Κορινθία.Έχει 600 περίπου μονίμους κατοίκους (994 κατά την απογ. του 1991). Η περιοχή γύρω από την Κανδήλα έχει αρκετό πράσινο και πολλά ελαιόδενδρα.

Στο κέντρο του χωριού είναι η πλατεία με αρκετά καταστήματα και την ωραία μητροπολιτική εκκλησία. Η τοπική οικονομία βασίζεται στη γεωργία κυρίως (δημητριακά, ελιές, οπωρικά) και σε μικρότερο βαθμό στην κτηνοτροφία και εμπόριο. Το χωριό με πολύ περισσότερο πληθυσμό κάποτε, αντιστέκεται στο μεταναστευτικό ρεύμα λόγω της καλής τοπικής παραγωγής. Σήμερα είναι ο οικισμός με τους περισσότερους μονίμους κατοίκους του Δήμου Λεβιδίου.

Σκαρφαλωμένη σε βράχο πάνω από την Κανδήλα βρίσκεται η Μονή Κανδήλας και χαμηλότερα, κάτω από το δρόμο, το μετόχι της μονής. Στη διαδρομή από το Λεβίδι προς τη Κανδήλα συναντάμε τον αρχαίο Ορχομενό. και τον κάμπο της Κανδήλας που πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος του έχει αποξηρανθεί και είναι στο στάδιο της απόδοσης για αναδασμό. Στην ίδια διαδρομή, μετά τον Ορχομενό υπάρχει ωραία τοποθεσία με πλατάνια και νερά, το "χάνι", όπου και εξοχικό κέντρο. Στην περιοχή της Κανδήλας ήταν κατά την αρχαιότητα μια από προστατευμένες εισόδους (λόγω του ορεινού της περίγυρου προς βορρά που άφηνε μόνον ένα στένωμα προσπέλασης) στην Αρκαδία. Στην περιοχή τοποθετείται αρχαία κώμη.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς Κορινθία μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα χωριά και τη λίμνη της Στυμφαλίας. Η διαδρομή διασχίζει την ορεινή Κορινθία μέσα από δάση και πλούσια βλάστηση και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μια κατάληξη της είναι το Κιάτο Κορινθίας.

 


Φωτογραφίες από την Κανδήλα, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ