Καστανοχώρι


Το Καστανοχώρι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης, που παλαιότερα ονομαζόταν Κραμποβός. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στις πλαγιές του Λύκαιου όρους και από τη θέση του προσφέρει υπέροχη θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Στην περιοχή υπάρχει πυκνό καστανόδασος. Κατά την απογραφή του 1991 είχε μόνο 101 κατοίκους. Οδική πρόσβαση στο χωριό υπάρχει από τη Μεγαλόπολη μe επαρχιακό δρόμο μέσω του χωριού Θωκνία.

Στα δεξιά του δρόμου που ανεβαίνει στο χωριό από τα Καλύβια Καρυών και λιγο πριν φθάσουμε σ'αυτό, υπάρχει αξιόλογο παλιό πετρόχτιστο αλώνι με θέα την πεδιάδα. Στο χωριό υπάρχουν επίσης ξενώνας, η παλιά εκκλησία της Παναγίας και αρκετές πηγές. Απέναντι διαγράφεται το χαρακτηριστικό κωνικό ύψωμα του κάστρου του Αγίου Γεωργίου των Σκορτών, όπου στα χρόνι της Τουρκοκρατίας βρήκε το θάνατο ο εξεγερμένος πολέμαρχος Κλαδάς, μετά από έφοδο των Τούρκων.

Κοντά στο χωριό οι Έλληνες υπό τους Αθ. Γρηγοριάδη και Γιάννη Γκρίτζαλη απέκρουσαν στις 20 Ιουλίου του 1825 τμήμα του Τουρκοαιγυπτιακού στρατού του Ιμπραήμ. Στις 21 Ιουλίου του 1825 επανήλθαν 1000 Τουρκοαιγύπτιοι κι έκαψαν το χωριό. Συγκρούστηκαν όμως μαζί τους Καρυώτες και Τριπολιτσιώτες. Κατά τη σύγκρουση φονεύτηκαν 150 Τούρκοι και αιχμαλωτίστηκαν αρκετοί.

Σε μικρή απόσταση είναι τα χωριά ’νω Καρυές και Λύκαιο, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκαίου όρους. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η Μονή του Κραμποβού χωρίς μοναχούς σήμερα.

 


Φωτογραφίες από το Καστανοχώρι, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:08/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες


Copyright © 2001-2003