Λάστα


Λάστα, από τον δρόμοΗ Λάστα (Λάστας) είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Γορτυνίας - και αυτό ξεχασμένο -10 χιλ. περίπου από τα Μαγούλιανα. Η διαδρομή προς το χωριό είναι μαγευτική, στις παρυφές του Μαινάλου και με υπέροχη θέα προς το υψίπεδο της Βυτίνας, την περιοχή του Βαλτενίκου και τους ορεινούς όγκους του Ερύμανθου και του Χελμού να διαγράφονται στο βάθος. Περνά πρώτα από ύψωμα του Αργυρόκαστρου και λίγο πιο μετά στα αριστερά από μια ξεχωριστή γεωλογική απόφυση, το βράχο του Κολοκοτρώνη, όπως την λένε οι ντόπιοι.

Το χωριό βρίσκεται ακριβώς πάνω και ΒΔ από τη Μονή Κερνίτσας, με όμορφη θέα στη γύρω περιοχή και στο Μαίναλο. Είναι σήμερα σχεδόν ερημωμένο, από την μετανάστευση στο εσωτερικό και εξωτερικό. Παλαιότερα πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν στην γύρω περιοχή (Μαγούλιανα, Βυτίνα), στην Ηλεία και στην Αθήνα.

Στο χωριό δεσπόζει η πλατεία του χωριού, πραγματικό μπαλκόνι προς την περιοχή της Βυτίνας, με την όμορφη πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σκιασμένη από έναν τεράστιο πλάτανο. Η εκκλησία, αρκετά παλιά, έχει ανακαινισθεί πριν μερικά χρόνια και γιορτάζει κάθε χρόνο με πανηγύρι που συγκεντρώνει πολλούς Λασταίους. Απέναντι βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα στεγάζει μικρό ξενώνα που συντηρείται από το Σύλλογο των απανταχού Λασταίων.

Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται ένα παλαιό εισόγειο οίκημα όπου είχε καταλήσει ο Ιμπραήμ κατά την Επανάσταση του 21, όταν επέδραμε στην περιοχή μετά το θάνατο του ανηψιού του Μπεόπουλου, που σκοτώθηκε σε ενέδρα από τους επαναστάτες Έλληνες. Το οίκημα αυτό φιλοξενεί σήμερα ένα μικρό και ζεστό  καφενεδάκι, δημιούργημα του Συλλόγου των απανταχού Λασταίων, που υπογραμμίζει με τη μοναδικότητά του την παραδοσιακή φιλόξενη διάθεση των κατοίκων. Γεμάτο από εικόνες, φωτογραφίες και ιστορικές αναφορές για το χωριό και χωρίς διόλου προσωπικό, περιμένει μόνιμα ανοικτό τους διαβάτες που μπορούν ελεύθερα να ξαποστάσουν και να αυτοσερβιρισθούν, ρίχνοντας εθελοντικά τον οβολό τους... 

O δρόμος από το χωριό γίνεται χωματόδρομος και οδηγεί προς τα βόρεια στο κοντινό χωριό Αγριδάκι.

.


Φωτογραφίες από την Λάστα

Χάρτης


Αριθμός επισκεπτών:
7831

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ