Λυκούρεση


Λυκούρεσι, πλατείαΟ Λυκούρεσης (ή του Λυκούρεση) είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του δήμου Ηραίας, κοντά στο Σέρβο (5 χιλ.). Απέχει από την Δημητσάνα 20 χιλιόμετρα και από την Αθήνα 200 χιλιόμετρα. Για να φτάσει κάποιος στο χωριό περνάει από την γέφυρα του Λούσιου στην Καρκαλού (4 χιλιόμετρα από Δημητσάνα) και απέχει 16 χιλιόμετρα από εκεί. Έχει λιγότερους από 20 μόνιμους κατοίκους, όλους ηλικιωμένους. Μια συμπαθητική πλατεία, πρόσφατα διαμορφωμένη, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Δίπλα μια όμορφη βρύση, φτιαγμένη με δαπάνες του τοπικού συλλόγου. Το χωριό είναι χτισμένο στη πλαγιά του λόφου Αετός και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το ορεινό της τοποθεσίας σε συνδυασμό με την βλάστηση και την αγριάδα του τόπου, δίνουν στον επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Πηγές της προφορικής παράδοσης εντοπίζουν την ίδρυση του γύρω στο 1780. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν να αγοράσουν τα κτήματα τους από τον τσιφλικά Αλευρά στον οποίο άνηκε η έκταση που καταλαμβάνει σήμερα το χωριό. Στην απογραφή του 1829 είχε 11 οικογένειες. Ο πληθυσμός του ακολουθεί μια φυσιολογική ανάπτυξη μέχρι το 1970, οπότε μεγάλος αριθμός αναγκάζεται να το εγκαταλείψει οθούμενος από τις γενικότερες συγκιρίες της εποχής εκείνης. Τα σόγια των Λυκουρεσαίων που υπήρχαν και υπάρχουν στο χωριό, είναι με αλφαβητική σειρά τα εξής: Αποστολόπουλος, Ασημακόπουλος, Δημητρακόπουλος, Κανελλόπουλος, Κομνηνός, Κουμουτσάρης, Λαμπρόπουλος, Ρούτουλας, Σπαγάκος, Τρουπής, Φωτόπουλος.

Κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τα πιο παλιά χρόνια το Λυκούρεση συγκέντρωνε γύρω στα 10.000 πρόβατα. Το χωριό στο σύνολο του έχει παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

Η εκκλησία του χωριού "Η Ζωοδόχος Πηγή", η οποία βρίσκεται δίπλα στο σχολείο και την κεντρική πλατεία του χωριού, είναι κτισμένη από το 1855 όπως αναγράφει μια λόγχη της πρόθεσης που είναι αδιάσειστος μάρτυρας του παρελθόντος. ’ξιες προσοχής είναι οι εικόνες του τέμπλου της Ζωοδόχου Πηγής, της Παναγίας, των Αρχαγγέλων, οι οποίες χρονολογούνται πρίν το 1900,   καθώς επίσης και ένα ασημένιο Ευαγγέλιο του 1887. Έξω από την εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη καρυδιά που η ηλικία της ξεπερνά τα 100 χρόνια. Τα ξωκκλήσια του χωριού είναι τα εξής : Η Αγία Παρασκευή, που  βρίσκεται μέσα στο νεκροταφείο του χωριού,  ο ’γιος Γεώργιος, ο ’γιος Κωνσταντίνος και ο ’γιος Ιωάννης.

Ο δρόμος από το χωριό οδηγεί στα υπόλοιπα χωριά της Ηραίας, με πρώτο το Ψάρι και στη συνέχεια το Παλούμπα.

 


Φωτογραφίες από το Λυκούρεση, σελ. 1

Χάρτης

Video από  το Λυκούρεση

Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ